Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 01 Sep. 2016

1. Former India’s Ambassador to the United Nations has been passed away

due to cancer illness at the age of 76 years in New Delhi. Who is she?

A.Arundhati Radje

B.Arundhati Ghose

C.Arundhati Dhakur

D.Arundhati Mehta

Answer –  B.Arundhati Ghose
 

 

 

2. Who has been officially inducted into the ICC Hall of Fame along with three

other cricketing inducted into the ICC hall of Fame?

A.Muttiah Muralitharan

B.Arthur Morris

C.Karen Rolton

D.All of these

Answer –  D.All of these
 

 

 

3. Who has been represented India in the Rio Olympics in place of Narsingh

Yadav in the 74kg freestyle category after the Wrestling Federation of India?

A.Praveen Sona

B.Parveen Rana

C.Parveen Sanjay

D.Previjan Rana

Answer –  B.Parveen Rana
 

 

 

4. Which state government announced Rs. 60 Lakh special incentive for Rio

Olympic Qualifiers from the state?

A.Haryana

B.Punjab

C.Odisha

D.Gujarat

Answer –  C.Odisha
 

 

 

5. Which space agency is set to launch a new spacecraft in the month of

September that will travel to a near – Earth asteroid known as Bennu?

A.JAXA

B.ESA

C.NASA

D.ISRO

Answer –  C.NASA
 

 

 

6. Who will be conferred with 2016 Bharat Gaurav Award by city football giants

East Bengal for his contributions on sports?

A.Phalke Singh

B.Milka Singh

C.Dalbir Singh

D.Harbajan Singh

Answer –  B.Milka Singh
 

 

 

7. Which of the following persons received Prestigious Ramon Magsaysay

Award for the year 2016 from Chennai?

A.Bezwada Wilson

B.T.M. Krishna

C.Conchita Carpio

D.S.K. Kannan

Answer –  B.T.M. Krishna
 

 

 

8. Union Government cleared amendments in the GST constitutional

Amendment Bill, dropping how many percent manufacturing tax and providing

guarantee to compensate states for any revenue loss?

A.2%

B.1%

C.3%

D.4%

Answer –  B.1%
 

 

 

9. Which country planned to install Sixteen Statues of Thiruvalluvar to foster

greater understanding between India and the country is being donated by VGP?

A.Malaysia

B.Pakistan

C.Bhutan

D.Sri Lanka

Answer –  D.Sri Lanka
 

 

 

10. World Health Organisation declared which country is free from measles with

zero cases?

A.Serbia

B.Brazil

C.Norway

D.Sweden

Answer – B.Brazil
 

 

 

11. On commemorating the first death anniversary of the former president Dr

APJ Abdul Kalam, the Ministry of Defence has unveiled a life-size statue at

which place in Rameswaram?

A.Dhanushkodi

B.Mandapam

C.Peikarumbu

D.Kalam House

Answer –  C.Peikarumbu
 

 

 

12. Lok Sabha passed which bills allows extension of the time given to public

servants, trustees and board members of NGOs receiving government funds of

more than Rs. 1 crore or foreign funding of more than Rs 10 lakh to declare

their assets and those of their spouses?

A.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016

B.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2015

C.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2014

D.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2013

Answer – A.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016
 

 

 

13. Lok Sabha passed the amendments to the Child Labour Act, there by

laying a complete framework for the absolute prohibition of employment of

children below the age of _______________but allowing minors to work in

family enterprises.

A.11

B.12

C.13

D.14

Answer –  D.14

14. Union government has approved a sum of Rs. 1601 crore for the skill

development initiative named Himayat Programme in which state?

A.Uttarkhand

B.Himachal Pradesh

C.Punjab

D.Jammu & Kashmir

Answer – D.Jammu & Kashmir
 

 

 

15. Which state has joined the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY)

scheme? It is the 14th state to join the UDAY?

A.Nagaland

B.Manipur

C.West Bengal

D.Chattisgarh

Answer – B.ManipurExplanation
 

 

 

16. World Hepatitis is being observed annually on which date to mark the

awareness of Hepatitis and to boost prevention, diagnosis and treatment?

A.July 27 th

B.July 28 th

C.July 29 th

D.July 30 th

Answer –  B.July 28 th
 

 

 

17. Who has written the Book “India’s Most Powerful Women” and released by

the President at Rashtrapati Bhavan?

A.Prem Ahluwalia

B.Desh Kumar Chand

C.Premanad sinha

D.Mukesh Singh

Answer –  A.Prem Ahluwalia
 

 

 

18. Eminent Scientist Neelamraju Ganga Prasad Rao has passed away due to

illness at the age of 89 in Hyderabad. He belongs to which field?

A.Space

B.Technology

C.Construction

D.Agriculture

Answer –  D.Agriculture
 

 

 

19. India’s Oil Ministry has partnered with which country Geological Department

to discover the highly enriched accumulations of natural gas hydrate Reserve in

the Bay of Bengal?

A.United States

B.Turkmenistan

C.Germany

D.Russia

Answer –  A.United States
 

 

 

20. Which state tourism department has launched a mobile app to attract the

travelers across the world?

A.Tripura

B.Kerala

C.West Bengal

D.Himachal Pradesh

Answer –  C.West Bengal
 

 

 

21. Which Company has acquired Idea Couture to boost its digital technologies

offering without disclosed deal?

A.Tata Consultancy Services

B.Wipro

C.Siemens

D.Cognizant

Answer –  D.Cognizant
 

 

 

22. Union Government passed Compensatory Afforestation Fund Bill, 2016 that

seeks for the disbursement of capital for forest land and lying unexpended for

how many years?

A.4

B.5

C.6

D.7

Answer –  A.4
 

 

 

23. Union Government gave nod to which Transactions (Prohibition) Amendment

Bill, 2015 to check generation of black Money?

A.Black Money

B.Benami

C.Bank

D.Corruption

Answer –  B.Benami
 

 

 

24. Union Government has approved for raising foreign shareholding limit from

5% to how much percentage in Indian Stock Exchanges?

A.12%

B.15%

C.18%

D.21%

Answer –  B.15%
 

 

 

25. Union Cabinet has accorded the approval for amendment in Central

Agricultural University Act (CAU), 1992 to include which state under the Act?

A.Manipur

B.Goa

C.Nagaland

D.Telangana

Answer –  C.Nagaland
 

 

 

26. Union Government gave approval to the Bilateral Investment Treaty with

which country to promote the protect investments?

A.Bhutan

B.Cambodia

C.Qatar

D.Australia

Answer –  B.Cambodia
 

 

 

27. Union Government gave nod for the establishment of new AIIMS at which

state under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY)?

A.Andhra Pradesh

B.Puducherry

C.Punjab

D.Haryana

Answer –  C.Punjab
 

 

 

28. RBI has imposed penalty of 27 crores on how many private and public

sector banking due to FEMA regulations and KYC lapses?

A.12

B.13

C.14

D.15

Answer –  B.13
 

 

 

29. Union Cabinet has approved $318 million loan for which Railways to

upgrade the country’s rail communications system and rolling stock?

A.Indonesia

B.Phillipines

C.Sri Lanka

D.Myanmar

Answer –  C.Sri Lanka
 

 

 

30. Who has been appointed as the Deputy Lokayukta of the Uttar Pradesh on

joint recommendation of Chief Minister Akhilesh Yadav and Lokayukta Justice

Sanjay Misra?

A.Ram Naik

B.Shambhu Singh

C.Suresh Sukla

D.Mukul Naik

Answer – B.Shambhu Singh
 

 

 

31. International Tiger day is being celebrated every year on which date to

raise awareness for tiger conservation?

A.July 27 th

B.July 28 th

C.July 29 th

D.July 30 th

Answer –  C.July 29 th
 

 

 

32. Veteran musicians and Tabla Maestro has been passed away in Varanasi

on July 28 and he has played in bollywood films. Who is he?

A.Pandit Lachhu Maharaj

B.Pandit Machhu Jairaj

C.Pandit Dachhu Suburaj

D.Pandit Vichhu Kamaraj

Answer –  A.Pandit Lachhu Maharaj
 

 

 

33. Who has announced his retirement from International football after playing

120 Games and holds the record for 18 times at Europeon Championship?

A.Thomas Muller

B.Jonas Hectar

C.Bastian Schweinsteiger

D.Mario Gotze

Answer – C.Bastian Schweinsteiger
 

 

 

34. What is the purpose of Indian Institute of Tropical Meterology, Pune

partnered with Indian Meteorological Department setting up a supercomputer

running on a dynamical model?

A.Summer Monsoon Forecast

B.Green House Gas Concentration

C.Annual Rainfall Forecast

D.Heat radiation

Answer –  A.Summer Monsoon Forecast
 

 

 

35. Which Airport to hold India’s first elevated taxiway to help the airport

operator to cut down on the time taken by an aircraft to reach a runway?

A.Chennai

B.Mumbai

C.New Delhi

D.Kolkata

Answer –  C.New Delhi
 

 

 

36. Which company acquired Net Suite to offer software application that help

companies automate back end and administrative operations from technology to

human resources?

A.Infosys

B.Google

C.Oracle

D.Mcafee

Answer – C.Oracle
 

 

 

37. District Development Coordination and Monitoring Committee has been

rechristened which name by Union Government for effective development

coordination of all programmes?

A.Diksha

B.Disha

C.Akshya

D.Vijaya

Answer – B.Disha
 

 

 

38. Andhra Pradesh Chief Minister inaugurated the Mission Harita Andhra

Pradesh to increase the green cover in which district?

A.Krishna

B.Guntoor

C.Vijayawada

D.Srikakulam

Answer –  A.Krishna
 

 

 

39. The first meeting of BRICS Employment Working group is conducted in

which city to share the agenda for Labour and Employment?

A.Bengaluru

B.Varanasi

C.Lucknow

D.Hyderabad

Answer –  D.Hyderabad
 

 

 

40. Who has become the youngest delegate at the Democratic National

Convention nominated Hillary Clinton as the Party’s presidential candidate?

A.Sruthi Palaniappan

B.Dakshika Ponnappan

C.Malathi Rajappa

D.Surekha Meiappan

Answer –  A.Sruthi Palaniappan
 

 

 

41. Which bank has signed an agreement with Life Insurance Corporation to

distribute policies of the Country’s largest life insurer?

A.HDFC

B.ICICI Bank

C.Axis Bank

D.Kotak Mahindra

Answer – C.Axis Bank
 

 

 

42. Which of the following person is not awardee of Bharatiya Jnanpith’s

11 th Navlekhan Award in the year 2016?

A.Amlendu Tiwari

B.Balram Kawant

C.Om Naagar

D.Tasneem Singh

Answer –  D.Tasneem Singh
 

 

 

43. Who has been appointed as the Secretary of the Ministry of Electronics

and IT newly coined portfolio in the Ministry?

A.Aruna Sundarajan

B.Aruna Sharma

C.Manjula Krishna

D.Vanitha Nair

Answer – A.Aruna Sundarajan
 

 

 

44. Bihar Cadre IAS Officer CK Mishra has been appointed as Secretary to

which Department?

A.Tourism

B.Space

C.Health

D.Civil Supplies

Answer –  C.Health
 

 

 

45. Eminent Lok Sabha member has been successfully inducted into the

Territorial Army in the rank of Lieutenant by Army Chief General Dalbir Singh?

A.Abisekh Singh

B.Lal Krishna

C.Anurag Thakur

D.Harshavarthan

Answer –  C.Anurag Thakur
 

 

 

46. The International Day of Friendship is being celebrated on which date to

promote the role that friendship plays across the world?

A.July 29

B.July 30

C.July 31

D.August 1

Answer –  B.July 30
 

 

 

47. Rajjat Barjatya has passed away due to Leukemia in Mumbai. He belonged

to which field?

A.Journal

B.Cinema

C.Sports

D.Art

Answer –  B.Cinema
 

 

 

48. Which country weightlifter is being banned to participate in the Rio

Olympics by the International Weightlifting Federation?

A.Syria

B.Pakistan

C.Russia

D.China

Answer –  C.Russia
 

 

 

49. Which service provider will provide Wi-Fi connectivity to all Government

Colleges in Puducherry under its Corporate Social Responsibility (CSR)

programme?

A.Vodafone

B.Airtel

C.Aircel

D.Reliance

Answer –  D.Reliance
 

 

 

50. Which Company acquired the Software Company Appcito to become a

comprehensive secure application services provider?

A.A09 Networks

B.A10 Networks

C.A11 Networks

D.A12 Networks

Answer – B.A10 Networks

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


 


Gallery