Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 31 Aug. 2016

1. Which bill is proposed by the Union Government in order to improvise

social, economic and educational empowerment of transgender persons in

India?

A.Transgender enhancement Bill 2016

B.Transgender Empowerment Act 2016

C.Transgender Persons Bill 2016

D.Transgender Prevention Bill 2016

Ans: C.Transgender Persons Bill 2016

 



2. Which project gets its nod from the Central Union Cabinet under the

Companies Act, 2013 for comprising port facilities?

A.Vedanthamala Port Project

B.Sagarmala Port Project

C.Shikarmala Port Project

D.Manimala Port Project

Ans: B.Sagarmala Port Project

 



3. Which power project is approved by the Cabinet Committee on Economic

Affairs (CCEA) that is erected in the state of Uttar Pradesh?

A.Windmill Power Plant

B.Thermal Power Plant

C.Geothermal Power Plant

D.Thermo Electric Power Plant

Ans: B.Thermal Power Plant

 



4. Which country along with India, Union Cabinet sanctioned a Memorandum of

Understanding (MoU) for the field of Information and Communications

Technology (ICT) and Digital Economy?

A.Russia

B.Tunisia

C.Malaysia

D.Bolivia

Ans: B.Tunisia

 



5. Which organisation announced draft guidelines for standards of instant

noodles fortified atta, fortified maida, durum wheat maida etc.,?

A.WHO

B.FCI

C.FSSAI

D.UNESCO

Ans: C.FSSAI

 



6. What is the name of the name of operation, about 4,804 children rescued in

Mumbai and reunited 4,386 of them with their family?

A.Operation Mumbai

B.Operation Kuskan

C.Operation Muskan

D.Operation Rescue

Ans: C.Operation Muskan

 



7. Which Space Agency has established a new institute for research and

development of innovative approaches to reduce risks to astronauts?

A.ISRO

B.NASA

C.ESA

D.JAXA

Ans: B.NASA

 



8. India partnered with which country to sign the Social security agreement and

benefit thousands of countries professionals and skilled workers?

A.Saudi Arabia

B.United Arab Emirates

C.China

D.Japan

Ans: D.Japan

 



9. Which Indian Institution bagged best rank in the Quacquarelli Symonds

analyst on the basis of good academic and overall performance?

A.Indian Institute of Science, Bangalore

B.IIT, Bombay

C.IIT, Delhi

D.IIT, Madras

Ans: A.Indian Institute of Science, Bangalore

 



10. Which of the following Indian firm has not been listed in the Famous

Business Magazine Fortune has released the top 500 listings?

A.IOCL

B.RIL

C.BPCL

D.NTPC

Ans: D.NTPC

 



11. New High Museum is to set up at which place to represent the story of

the planning and construction of the place?

A.Red Fort

B.Rastrapati Bhavan

C.Charminar

D.Raj Nivas

Ans: B.Rastrapati Bhavan

 



12. Former French sportsperson Dominique Arnaud has been passed away due

to cancer illness in Dax at the age of 60 years. He belongs to which sports?

A.Boxing

B.Athletics

C.Football

D.Cyclist

Answer – D.Cyclist

 



13. India Women’s hockey team wins over which team in their second game of

the Tour in Manheim, Pennsylvania with lead 1-0?

A.United States

B.Canada

C.Malaysia

D.South Africa

Answer – A.United States

 



14. Which company has successfully tested the first flight of a high-altitude

solar plane to bring internet access to remote parts of the world?

A.Google

B.Yahoo

C.Facebook

D.Infosys

Answer – C.Facebook

 



15. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of Unique

Identification Authority of India by Union Government?

A.Ajay Bhushan Pandey

B.Vijai Bhushan Pandey

C.Ajay Bhashan Pandey

D.Vijai Devdas Pandey

Answer – A.Ajay Bhushan Pandey

 



16. Which state tourism has secured two Gold awards at the prestigious Pacific

Asia Travel Association awards witnessing its trendsetting marketing initiatives

to develop the field of tourism?

A.Puducherry

B.Karnataka

C.Kerala

D.Andhra Pradesh

Answer – C.Kerala

 



17. Reserve Bank of India has planned to monitor the issues related to the

customer rights and has intimated which date as last date for the individual

banks to get their boards approved?

A.July 30

B.June 30

C.August 30

D.September 30

Answer – B.June 30

 



18. India ranked which position on the Sustainable development Goal Index of

the United Nation over 149 nations with regard to achieving the Sustainable

Development Goals?

A.110

B.111

C.112

D.113

Answer – A.110

 



19. Which state has announced to ban 15 year old petrol vehicles and 10 year

old diesel vehicles to curb air pollution?

A.Bihar

B.Haryana

C.Maharashtra

D.Telangana

Answer – B.Haryana

 



20. The Antonov An-32 Airforce Plane disappeared after the plane has lost

Radar Signal, on the way to which port?

A.Kandla

B.Odisha

C.Ennore

D.Port Blair

Answer – D.Port Blair

 



21. Which state Government formed judicial panel headed by Former High

Court Justice Bimal Prasad Das for reforms in famous temple in State?

A.Bihar

B.Haryana

C.Odisha

D.West Bengal

Answer – C.Odisha

 



22. The Lower house passed the National Institute of Technology, Science,

Education and Research (Amendment) (NITSER) Bill, 2016 to establish a

National Institute of Technology in which state?

A.Telangana

B.Karnataka

C.Jammu & Kashmir

D.Andhra Pradesh

Answer – D.Andhra Pradesh

 



23. Which Municipal Council has signed an agreement with National

Environmental Engineering Research Institute (NEERI) to develop 12 sewage

treatment plants (STP) in order to develop and restructure the green area big

and small parks?

A.Mumbai

B.Kolkata

C.New Delhi

D.Bengaluru

Answer – C.New Delhi

 



24. Prime Minister laid the foundation stones of an All India Medical Institute of

Medical Sciences (AIIMS) in which state?

A.Andhra Pradesh

B.Madhya Pradesh

C.Himachal Pradesh

D.Uttar Pradesh

Answer – D.Uttar Pradesh

 



25. The Election Commission of India (ECI) has launched the NERP

programme across the country to correct errors in electoral rolls and enrolment

of all eligible citizens, among other things. What is the full form of NERP?

A.National Electoral Roll Purification

B.National Election Results and Polling

C.National Election Roll Purification

D.None of the these

Answer – A.National Electoral Roll Purification

 



26. In which place has been planned to have Startup India States Conference

on July 22, 2016?

A.Chennai

B.Hyderabad

C.Gandhi Nagar

D.New Delhi

Answer –  D.New Delhi

 



27. In which place, Tamil Poet Thiruvalluvar’s Statue finally decided to install

with all the fanfare and dignity?

A.Uttarakhand

B.Uttar Pradesh

C.Madhya Pradesh

D.Odisha

Answer –  A.Uttarakhand

 



28. Who has broken the record for the fastest circumnavigation of the Earth in

a hot air balloon in just over 11 days, landing safely in West Australia’s Wheat

belt?

A.Tommy Caldwell

B.Bob Waligunda

C.Fedor Konyukhov

D.Bill Bussey

Answer –  C.Fedor Konyukhov

 



29. Which bank partnered with IRCTC to promote UTS and E-Ticketing System

to ease the Service for Passengers?

A.UCO Bank

B.State Bank of India

C.Indian Bank

D.Indian Overseas Bank

Answer – B.State Bank of India

 



30. Which bank announced partnership with Reliance Jio Money for One-Click

payment service that will make payment ease for their customers?

A.Yes Bank

B.Indus Ind Bank

C.Federal Bank

D.HDFC Bank

Answer –  C.Federal Bank

 



31. Which general Insurance Company and Mumbai based Shamrao Vithal Co-

operative (SVC) Bank bancassurance

tieup to offer wide range of non-life insurance produts to the customers of the

bank?

A.Bharti AXA

B.Bajaj Allianz

C.HDFC ERGO

D.Aviva Life

Answer –  C.HDFC ERGO

 



32. Which bank has conducted a coin exchange mela during Rath Yatra

festival at the RBI financial literacy camp in Puri?

A.HDFC bank

B.ICICI bank

C.Yes bank

D.Indus Ind bank

Answer –  B.ICICI bank

 



33. For what purpose, Karnataka Bank has started a programme jointly with

Bharatiya Vikas Trust (BVT) under its corporate social responsibility (CSR)

route?

A.Solar lights

B.Solar fan

C.Solar panel

D.Solar heater

Answer –  A.Solar lights

 



34. What is the name of marketing portal which is in partnership with Viacom

18 to release the Star Trek Beyond?

A.Godaddy.com

B.Mydala.com

C.Gomummy.com

D.Mydeal.com

Answer – B.Mydala.com

 



35. Which online shopping marketplace has announced its partnership with e-

ticketing platform Book My Show and extended its service offerings?

A.Ebay

B.Amazon

C.Flipkart

D.Snapdeal

Answer –  D.Snapdeal

 



36. Who was appointed as the new Chairperson of the Joint Committee of

Parliament examining the Land Acquisition Bill?

A.Girish Varma

B.Ganesh Singh

C.Gopal Singh

D.Rajesh Varma

Answer –  B.Ganesh Singh

 



37. Who has appointed as the Additional Director and Non Executive (part

time) of the Axis Bank control board?

A.Saurabh Srivastava

B.Rana Kapoor

C.Chanda Kochhar

D.Sanjiv Mishra

Answer – D.Sanjiv Mishra

 



38. Which American sports person sets a 100m hurdles world record of 12.20

seconds at the London Diamond League meeting on July 22 in London?

A.Vesi Donkova

B.Kendra Harrison

C.Brianna Rollins

D.Kristi Castlin

Answer – B.Kendra Harrison

 



39. Which Indian cricketer has become the first Indian captain to score a

double century outside India?

A.Suresh Raina

B.MS Dhoni

C.Rohit Sharma

D.Virat Kohli

Answer –  D.Virat Kohli

 



40. Which veteran Indian Modern Artist passed away on July 23 in New Delhi

following a prolonged illness?

A.Kasam Bapu Tirmizi

B.R.C. Dhere

C.S.H.Raza

D.T. P. Subramanian

Answer –  C.S.H.Raza

 



41. Which project is launched by Kerala CM Pinarayi Vijayan for the India’s

first time in the city of Kochi?

A.Theme Park

B.Museum

C.Metro Rail

D.Metro Water

Answer –  D.Metro Water

 



42. Which state along with Uttar Pradesh tops the list in Urban and Rural

Internet Connectivity Index list?

A.Kerala

B.Tamilnadu

C.Andhra Pradesh

D.Madhya Pradesh

Answer –  B.Tamilnadu

 



43. Which Chief Minister laid the foundation stone for an MSME technology

centre under a World Bank-funded programme?

A.Jayalalithaa

B.Akhilesh Yadav

C.Siddaramaiah

D.N Chandrababu Naidu

Answer –  D.N Chandrababu Naidu

 



44. Which department organised a Motorcycle Rally named Ride 4 Accessibility

was hit the road in Delhi?

A.Divyangjan

B.Divyam

C.Digvijayam

D.Diggajas

Answer –  A.Divyangjan

 



45. What is the name of India’s majestic aircraft carrier of Indian Navy set sail

for one last time from Mumbai to Kochi which will be decommissioned later this

year?

A.INS Viswa

B.INS Vira

C.INS Viraat

D.INS Vikrant

Answer – C.INS Viraat

 



46. Which Chief Minister has launched a pilot project of e-complaint system on

an trail basis in the concluding ceremony of 14th Maharashtra Police Duty Meet

at SRPF ground at Ramtekdi Pune?

A.Akhilesh Yadav

B.Chandrababu Naidu

C.Devendra Fadnavis

D.Siddaramaiah

Answer –  C.Devendra Fadnavis

 



47. In which place, three-day meeting between Border Guard Bangladesh

(BGB) and Border Security Force (BSF) of India is to be started?

A.Panaji, Goa

B.Delhi, Uttar Pradesh

C.Agartala, Tiripura

D.Shillong, Meghalaya

Answer –  C.Agartala, Tiripura

 



48. Which Indian smartphone Mobiles company has setup of a new mobile

manufacturing plant in Bawal, Haryana?

A.Micromax

B.Karbonn

C.Xolo

D.Intex

Answer –  B.Karbonn

 



49. Which award is given by the West Bengal Chief Minister to the filmmaker

Goutam Ghose and composer-singer Bappi Lahiri?

A.Prag Cine Awards

B.Sharad Samman 2016

C.The Mahayanak Samman 2016

D.Anandalok Award

Answer –  C.The Mahayanak Samman 2016

 



50. Which Javelin thrower made a history by becoming the first Indian athlete

to become a world champion after he clinched a gold medal at the U-20 World

Championships held in Bydgoszcz, Poland?’

A.Neeraj Chopra

B.Kashinath Naik

C.Rajesh Bind

D.Devendra Jhajharia

Answer – A.Neeraj Chopra

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery