Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 29 Aug. 2016

1. Which state along with Andhra Pradesh, Justice Lokur is inaugurated the first e-court (paperless court) in the High Court of Judicature?
A.Kerala
B.Karnataka
C.Tamilnadu
D.Telangana

Ans: D.Telangana

 

2. How much money spended by Government of India as its contribution to the Atal Pension Yojana Scheme?
A.Rs. 200 crore
B.Rs. 160 crore
C.Rs. 100 crore
D.Rs. 200 crore

Ans: C.Rs. 100 crore

 

3. Which country along with Uttar Pradesh Government signed an Memorandum of Understanding in order to set up a new Skill Development Centre for Famers of UP?
A.Netherland
B.Switzerland
C.Ireland
D.England

Ans: A.Netherland

 

4. In order to control greenhouse emissions, Central Railway Ministry adopted the idea in all railway buildings across India. What is it? 
A.Bio Fuels
B.Bio Mass
C.Wind Mills
D.Solar panels

Ans: D.Solar panels

 

5. How many Indian heritage sites of Historical importance is announced for the first time by World Heritage Committee? 
A.3
B.4
C.5
D.2

Ans: A.3

 

6. Which musician has named as an Artist for Peace by the United Nations cultural agency UNESCO? 
A.Ennio Morricone
B.Gustavo Santaolalla
C.Kudsi Erguner
D.Alexandre Desplat

Ans: C.Kudsi Erguner

 

7. Which country’s Cabinet has approved India’s proposal to simplify the extradition process on July 18?
A.Bhutan
B.Nepal
C.Bangladesh
D.Pakistan

Ans: C.Bangladesh

 

8. Asia Europe meeting (ASEM) Summit in its 11th session signed the Ulaanbaatar Declaration on July 16 by which place?
A.Mongolia
B.Tanzania
C.Africa
D.China

Ans: A.Mongolia

 

9. Which Insurance announced a partnership with Nainital Bank for distribution of its products and also to provide life insurance solutions to the customers of the bank?
A.Bajaj Allianz Life
B.Birla Sun Life
C.Bharti AXA Life
D.IndiaFirst Life

Ans: Bajaj Allianz Life

 

10. Who concurrently accredited as the High Commissioner of India to the Kingdom of Swaziland?
A.Vivekananada Sharma
B.Rudra Gaurav Shresth
C.Prateek Singh
D.Saumya Mishra

Ans: B.Rudra Gaurav Shresth

 

11. Who resigned recently from the Upper House at a time speculations were rife that he might join the AAP party?
A.Navjot Singh Sidhu
B.Dharamvira Gandhi
C.Narayan Tripathi
D.Radadiya

Ans: A.Navjot Singh Sidhu

 

12. Which India’s leading FMCG (Fast Moving Consumer Goods) has acquired South Africa-based manufacturing and trading cosmetic company Discaria Trading Ltd on July 14?
A.Britannia
B.ITC
C.Dabur
D.Himalayas

Ans: C.Dabur

 

13. Which SpaceX rocket blasted off from Florida to direct a cargo ship to the International Space Station?
A.Falcon 9
B.Falcon 19
C.Dragon 9
D.Dragon 19

Ans: A.Falcon 9

 

14. Which Indian Tennis Star defeated Hong Chung by a 3-6 6-4 6-4 to win against Chung his 10 th Davis Cup Singles win?
A.Leander Paes
B.Yuki Bhambri
C.Ramkumar Ramanathan
D.Rohan Bopanna

Ans: D.Rohan Bopanna

 

15. Which date is observed as Nelson Mandela International Day every year by which remembering working towards conflict resolution, democracy, human rights, peace, and reconciliation?
A.July 17
B.July 18
C.July 28
D.July 8

Ans: B.July 18

 

16. An eminent Playback singer has been passed away after a long illness in Mumbai who had ruled the bollywood Industry. Name the Singer?
A.Mubarak Mallick
B.Mubarak Begum
C.Mohammad Begum
D.Mohammad Mallick

Ans: B.Mubarak Begum

 

17. Which Space Agency Astronomers have confirmed a treasure trove of new words with over 100 new planets by the help of Spacecraft on its K2 mission?
A.ISRO
B.ESA
C.NASA
D.JAXA

Ans: C.NASA

 

18. Aditya Birla Fashion and Retail is all set to acquire which fashion retailers in the Indian Market for USD 26 million?
A.Fair and Handsome
B.Fairever
C.Forever
D.Axe

Ans: C.Forever

 

19. Who has been awarded with the outstanding member of the South Asian Diaspora award for his contribution in shaping ties with India?
A.P K Sharma
B.D K Devan
C.M C Vijayan
D.S R Nathan

Ans: D.S R Nathan

 

20. Who has been appointed as new Chairman of the Airport Authority of India?
A.Guruprasad Mohapatra
B.Manoranjan Mahopatra
C.Rajeev Ganguly
D.Manohar Sukla

Ans: A.Guruprasad Mohapatra

 

21. A respected economist Paul Romer has been appointed as a Chief Economist of which financial institutions to support the president and senior management?
A.International Monetary Fund
B.Reserve Bank of India
C.World Bank
D.Asian Development Bank

Ans: C.World Bank

 

22. Who has been appointed as Vice President of American Financial services company Western Union for managing and developing the Western Union Business across India?
A.Sarojini Mallika
B.Sohini Rajola
C.Mallika Rohit
D.Saini Malik

Ans: B.Sohini Rajola

 

23. Which Internet and Telecommunications institution acquired the global chip industry with a whooping $32 billion deal to acquire ARM Holdings PLC, the UK Based designed of the microprocessors?
A.Orange
B.Singtel
C.SoftBank Group
D.Tata Communications

Ans: C.SoftBank Group

 

24. Who has been elected as the Prime Minister of the Australia’s Jumbo Cabinet for the Second term in the Parliamentary elections?
A.Margo Madrin
B.Serco Justin
C.Maldev Jesco
D.Malcolm Turnbell

Ans: D.Malcolm Turnbell

 

25. Which Company signed an agreement with DIHAR (Defense Institute of High Altitude research) to establish sustainable cultivation of rarefied medicinal plants in Ladakh?
A.Dabur
B.Bournvitta
C.Complan
D.Revital

Ans: A.Dabur

 

26. Indian AYUSH Minister inked pact with organization for promotion the systems Indian Medicines that encompasses Yoga and Ayurveda globally?
A.World Trade Organisation
B.Indian Labour Organisation
C.World Health Organisation
D.United Nations

Ans: C.World Health Organisation

 

27. Which Dam has become to operate with six power producing turbines at its full capacity after 65,000 cusec of water was released?
A.Sardar Sarovar
B.Krishna Sagar
C.Bhakra Nangal
D.Hirakud

Ans: A.Sardar Sarovar

 

28. Based on the Regional Centre for Biotechnology Bill, 2016 the Central Government set up the Regional Centre for Biotechnology Training and Education in which State?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Haryana
D.Tamilnadu

Ans: C.Haryana

 

29. The Tax department inked seven which agreement with taxpayers in the various sectors of the Indian Economy like Banking, IT and Automotives?
A.Tax Pricing Agreement
B.Advance Pricing Agreement
C.Income adjusted agreement
D.Tax Income Agreement

Ans: B.Advance Pricing Agreement

 

30. Indian Railway Ministry has initiated which system on locomotives to enhance the vision of Locomotive Pilots in merciless weather conditions?
A.TRI-UTSAV
B.TRI-RANGA
C.TRI-UDSAL
D.TRI-NETRA

Ans: D.TRI-NETRA

 

31. Election Commission of India has launched Portal in Hindi language along with two other releases in the sidelines of the Conference of Chief Electoral Officers of States?
A.SHEEP
B.SEECP
C.SVEEP
D.SCEEP

Ans: C.SVEEP

 

32. The Book Titled “The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable” is written by which author that explains information about climate change?
A.Arundhathi Roy
B.Amitav Ghosh
C.James Johnbell
D.Chetan Bhagat

Ans: B.Amitav Ghosh

 

33. Famous sportsperson Mohammed Shahid has passed away due to severe liver illness and kidney failure in Gurgaon at the age of 56 years. He belongs to which sport?
A.Badminton
B.Cricket
C.Hockey
D.Kabaddi

Ans: D.Russia

 

34. Who has been awarded as Mr World Title after a crucial Judgement in the grand ceremony held in United Kingdom on 19th July 2016?
A.Rohit Khandelwal
B.Puert Rico
C.Fernando Alvarez
D.Aldo Esparza Ramirez

Ans: D.Russia

 

35. World Anti-Doping Agency (WADA) recommended which country ban from all International competition including Rio Olympics?
A.Syria
B.China
C.Japan
D.Russia

Ans: D.Russia

 

36. Which Premier Nutrition Company has been announced by Indian Olympic Association as official nutrition sponsor of the Indian Olympic Contingent to Rio Olympics?
A.Herbalife
B.Pharmalife
C.Amway
D.Nutrigen

Ans: A.Herbalife

 

37. Who has been elected as Managing Director of the ICC Cricket World Cup 2019 by International Cricket Council and England and Wales Cricket Board?
A.Sachin Tendulkar
B.Kumar Sangakkara
C.Steve Elworthy
D.Brendon Mccullum

Ans: C.Steve Elworthy

 

38. Who has been appointed as the Vice-President – Finance for India and South West Asia of the Beverages Coca Cola Company?
A.Sarojini Metha
B.Arunthathi
C.Sarvita Sethi
D.Magna Naidu

Ans: C.Sarvita Sethi

 

39. Who has bagged 2016 BBC World News Komla Dumor Award and will be placed in BBC to gain skills and experience by attending a course?
A.Didu Sekranayalu
B.Dida Memayelure
C.Didi Ajinkiya
D.Didi Akinyelure

Ans: D.Didi Akinyelure

 

40. Detroit-based Ford Motor’s Indian arm pledged to invest in technology and business centre in which city to provide support services for the parent’s offices spread across the globe?
A.Hyderabad
B.Chennai
C.Mumbai
D.Bengaluru

Ans: B.Chennai

 

41. NITI AAYOG signed two year Statement Of Intent with which company to set up the first 10 Atal Tinkering Labs in India to foster curiosity, creativity and imagination among young innovators?
A.Google
B.Yahoo
C.CDAC
D.Intel

Ans: D.Intel

 

42. The Union Government has sanctioned how much capital to 13 state run banks to boost lending and shore up economic growth?
A.Rs. 22,917 crore
B.Rs. 22,951 crore
C.Rs. 22,915 crore
D.Rs. 22,971 crore

Ans: C.Rs. 22,915 crore

 

43. Child Labor law which emphasizes to permits children below which age to work in family enterprises after school and on holiday has been amended by the Rajya Sabha on July 20, 2016?
A.8 years
B.12 years
C.14 years
D.16 years

Ans: C.14 years

 

44. Which exam bill has been passed namely Indian Medical Council (Amendment) Bill, 2016 and the Dentists (Amendment) Bill, 2016 in Lower House of Parliament?
A.AIIMS
B.AIPMT
C.NIET
D.NEET

Ans: D.NEET

 

45. Union HRD Minister Prakash Javadekar introduced a bill in the Lok Sabha designs at bringing the how many new Indian Institute of Technology in India?
A.5
B.6
C.7
D.8

Ans: B.6

 

46. How much capital has been sanctioned for MGNREGA Scheme to disburse 2015 accountabilities and for running the programme in future?
A.Rs. 26,000 crore
B.Rs. 27,000 crore
C.Rs. 28,000 crore
D.Rs. 29,000 crore

Ans: C.Rs. 28,000 crore

 

47. Which bill fortified the existing Bill in terms of legal and administrative procedure in order to overcome the practical difficulties?
A.Online Transactions Amendment Bill, 2016
B.Foreign Exchange Amendment Bill, 2016
C.Purchase Transactions Amendment Bill, 2015
D.Benami Transactions Amendment Bill, 2015

Ans: D.Benami Transactions Amendment Bill, 2015

 

48. Which country partnered with India has approved an agreement for capacity building and exchange of best practices in the area of skill development?
A.Bangladesh
B.Switzerland
C.Ireland
D.England

Ans: B.Switzerland

 

49. Which place Union Government has given approval for the establishment of a new AIIMS in the state of Uttar Pradesh under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY)?
A.Agra
B.Gorakhpur
C.Allahabad
D.Noida

Ans: B.Gorakhpur

 

50. For what purpose, Cabinet approved an MoU between India and Mozambique to strengthen the advancement between two countries?
A.Industrial Service
B.Postal Service
C.Air Service
D.Water Route Service

Ans: C.Air Service

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery