Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 23 Aug.2016

1.Which scheme is initiated by the Odisha Chief Minister Naveen Patnaik to afford education loan at 1% interest to students for pursuing higher studies?
A.Odisha Siksha Abhiyan
B.Kalinga Siksha Sathi Yojana
C.Kalinga Siksha Yojana
D.Odisha Siksha Sathi Yojana

Ans: B.Kalinga Siksha Sathi Yojana

 

2.Which temple is announced an aid of Rs. 25 crore over the next two years by the Union petroleum minister Dharmendra Pradhan for the infrastructure development?
A.Devi Dol Temple
B.Asvakranta temple
C.Kamakhya temple
D.Kedareswar Temple

Ans: C.Kamakhya temple

 

3.Which is the name of newly built headquarters of Jharkhand’s special anti-Maoist force that is inaugurated by Union Home Minister Rajnath Singh?
A.Ranchi Jaguar
B.Ranchi Jaguar
C.Jharkhand Lion
D.Jharkhand Jaguar

Ans: D.Jharkhand Jaguar

 

4.What is the position of India out 130 countries in Human Capital Index that is released by the World Economic Forum in Geneva?
A.105
B.150
C.101
D.100

Ans: A.105

 

5.The International Monetary Fund cleared decks for the payment of ________ for Pakistan taking the total amount given to the country to USD 6.1 billion in the last few years?
A.USD 501 million
B.USD 105 million
C.USD 401 million
D.USD 201 million

Ans: A.USD 501 million

 

6.Which is the place the Indian naval ships are on a four day visit to enhance maritime cooperation between the navies of both countries?
A.China
B.Japan
C.Germany
D.Russia

Ans: D.Russia

 

7.Which eminent Chess Player honoured with ‘Honoris Causa’ Doctor of Science degree by the Indian Institute of Technology, Kanpur?
A.Kidambi Sundararajan
B.Das Neelotpal
C.Viswanathan Anand
D.Dibyendu Barua

Ans: C.Viswanathan Anand

 

8.Which two Indians have won the 2016 Queen’s Young Leaders award presented by Queen Elizabeth at the Buckingham Palace?
A.Hritik Kumar and Sneha Malini
B.Hritik Sawhney and Sneha Swain
C.Kartik Kumar and Neha Malini
D.Kartik Sawhney and Neha Swain

Ans: D.Kartik Sawhney and Neha Swain

 

9.Which country appointed Noor Huda Roslan and Nenney Shuhaidah Shamsuddin as judges of Malaysia’s Islamic Shariah High Court for the first time in the history of the judiciary of the Muslim-majority country?
A.Indonesia
B.Malaysia
C.Singapore
D.Sri lanka

Ans: B.Malaysia

 

10.Who is the CEO of Switzerland based Nestle which has selected a health care executive for the involvement of nutrition , health and wellness business?
A.Yogesh Chander Deveshwar
B.Anand Kripalu
C.Ulf Mark Schneider
D.Varun Berry

Ans: C.Ulf Mark Schneider

 

11.What is name of capsule which is released by the Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) under the aegis of Ministry of Science and Technology for the regulation of glucose level?
A.BGR-34
B.KGR-34
C.BGR-35
D.KGR-35

Ans: A.BGR-34

 

12.Which place of Srinagar Jammu and Kashmir has successfully introduced Sericulture by the Scientists from Temperate Sericulture Research Institute of SKUAST?
A.Kargil
B.Sonamarg
C.Udhampur
D.Gulmarg

Ans: A.Kargil

 

13.In which place China sets up first Dark Sky Reserve for astronomical observation and sites preserving to limit light pollution?
A.Shanghai
B.Hong Kong
C.Mongolia
D.Tibet

Ans: D.Tibet

 

14.Which Indian shooter recently won silver in men’s 50-metre rifle 3 position event of the ISSF World Cup held in Baku, Ajerbaijan?
A.Saran Rajput
B.Sanjay Rajput
C.Sanjeev Rajput
D.Rajeev Rajput

Ans: C.Sanjeev Rajput

 

15.Who is the the 87-year-old Naga militant has died due to multi-organ failure at a private hospital in South Delhi?
A.Achyut Lahkar
B.Isak Chishi Swu
C.RC Dhere
D.Neil O’ Brien

Ans: B.Isak Chishi Swu

 

16.What is the name of the Book which has released by Scientists of Gujarat Institute of Desert Ecology (GUIDE) to the Prime Minister Narendra Modi in New Delhi?
A.The Life of Banni Grassland
B.The Creature of Banni Grassland
C.The Birds of Banni Island
D.The Birds of Banni Grassland

Ans: D.The Birds of Banni Grassland

 

17.Which is to become India’s first river island in the state as district status?
A.Pamban
B.Gulf of Mannar
C.Majuli
D.Minicoy

Ans: C.Majuli

 

18.Which social network based app is sought a petition filed by RTI for the complete ban because of end to end encryption in Supreme Court?
A.Facebook
B.Whatsapp
C.Twitter
D.Instagram

Ans: B.Whatsapp

 

19.Which policy is approved by the Union Cabinet provides the way for auction of 100 prospective mineral blocks and its development in India?
A.National Mineral Policy
B.National Mineral Research Policy
C.National Mineral Observation Policy
D.National Mineral Exploration Policy

Ans: D.National Mineral Exploration Policy

 

20.For how many new IITs approved by the Union Cabinet chaired Prime Minister Narendra Modi under the Revised Cost Estimates?
A.8
B.9
C.18
D.15

Ans: A.8

 

21.Which organisation is released the “State of the World’s Children 2016” Report to control the harassment against the children?
A.WHO
B.UNESCO
C.UNICEF
D.IMF

Ans: C.UNICEF

 

22.How much fund is allotted by United States based World Bank’s Board of Executive Directors for Technical Education Quality Improvement Project III in India?
A.$221.50 million
B.$102.50 million
C.$301.20 million
D.$201.50 million

Ans: D.$201.50 million

 

23.Union Government has decided to approve the proposal to set up the Indian Post Payments Bank with capital of _________ and to set up 650 branches by September 2017 as a Public Limited Company.
A.Rs. 700 Crore
B.Rs. 800 Crore
C.Rs. 600 Crore
D.Rs. 500 Crore

Ans: B.Rs. 800 Crore

 

24.Which Bank opened innovation lab to create investment fund with financial technology start-ups to provide digitization in the country?
A.ICICI Bank
B.HDFC Bank
C.Axis Bank
D.IndusInd Bank

Ans: C.Axis Bank

 

25.In which state World Bank approved $63 million for Tejaswini Project which clears the way for Socioeconomic Empowerment of Adolescent Girls and Young Women?
A.Uttarakhand
B.Gujarat
C.Assam
D.Jharkhand

Ans: D.Jharkhand

 

26.Who is honoured with prestigious Great Immigrants Award including 4 – Indian Americans which is presented by Carnegie Corporation?
A.Indra Nooyi
B.Narinder Singh
C.Satya Nadella
D.Sunder Pichai

Ans: D.Sunder Pichai

 

27.Who is honoured with professorship by the Nanjing Audit University which is recognised by the Institute of Internal Auditors in China ?
A.Arup raha
B.Shashi Kant Sharma
C.Dalbir Suhag
D.Sunil Lamba

Ans: B.Shashi Kant Sharma

 

28.Which Indian player works jointly with Stepathlon Lifestyle and formed a new company Stepathlon Kids for health and wellness of next generation?
A.Suresh Raina
B.Shikhar Dhawan
C.Virat Kohli
D.Mahendra Singh Dhoni

Ans: C.Virat Kohli

 

29.Which city is all set to host its first-ever cricket Test during India’s home series against New Zealand in September-October?
A.Agartala
B.Bareilly
C.Indore
D.Nagpur

Ans: C.Indore

 

30.Which day is observed as National Statistics Day every year to mark the birth anniversary of renowned statistician Prof. P.C. Mahalanobis?
A. July 28
B. July 29
C. June 28
D. June 29

Ans: D. June 29

 

31.Which country is along with Union Public Service Commission approved the Memorandum of Understanding in the links with Royal Civil Service Commission?
A.Japan
B.China
C.Bhutan
D.Nepal

Ans: C.Bhutan

 

32.Which council along with FSSAI signed a pact to check misleading advertisement of food and beverages?
A.ICC
B.ISO
C.ASCI
D.ITC

Ans: C.ASCI

 

33.What is the name called a teacher education portal is launched by Union Minister for HRD Smt. Smriti Zubin Irani at Vigyan Bhawan, in New Delhi?
A.Pramokshak
B.Vrukshak
C.Pratikshak
D.Prashikshak

Ans: D.Prashikshak

 

34.Which country along with India has signed a Memorandum of Understanding for bilateral cooperation in water resources Management and Development?
A.Tanzania
B.Mongolia
C.Bangladesh
D.Sri Lanka

Ans: A.Tanzania

 

35.What are all the countries elected as the non-permanent members of the United Nations Security Council (UNSC) for a two-year period beginning in January, 2017?
A.India, Bangladesh, China and Japan
B.Indonesia, Srilanka, Nepal and Bhutan
C.Tanzania, Mongolia, Afghanistan and Pakistan
D.Bolivia, Ethiopia, Kazakhstan and Sweden

Ans: D.Bolivia, Ethiopia, Kazakhstan and Sweden

 

36.Which summit concluded under the presidency of Uzbekistan which is conducted the 2-day meeting in Tashkent, Uzbekistan?
A.Shanghai Cooperation Organization
B.Hong Kong Cooperation Organization
C.Beijing Cooperation Organization
D.Tashkent Cooperation Organization

Ans: A.Shanghai Cooperation Organization

 

37.For what programme in India the World Bank committed USD 1 billion to reduce dependence on conventional energy sources to reduce greenhouse gas emissions?
A.Solar power projects
B.Hydro electric projects
C.Windmill power projects
D.Thermal power projects

Ans: A.Solar power projects

 

38.Who is sworn in as a 16th President of Phillipines on 30 June 2016 inside the Malacanang presidential palace in Manila?
A.Tsakhiagiin Elbegdorj
B.Rodrigo Duterte
C.John Magufuli
D.Abdul Hamid

Ans: B.Rodrigo Duterte

 

39.Which Motor Corp on 29 June 2016 announced the appointment of Toshihiro as its next Chief Executive Officer (CEO)?
A.Bajaj
B.Hero
C.Suzuki
D.Yamaha

Ans: C.Suzuki

 

40.Which Integrated programme is launched by the Defence Minister Manohar Parrikar at South Block in the sector of communication?
A.Defence Communication Network
B.Restraint Communication Network
C.Armour Communication Network
D.Protective Communication Network

Ans: A.Defence Communication Network

 

41.Which country inaugurated a test stretch of an electric road in Sandviken for heavy transports on public roads?
A.Korea
B.Germany
C.Sweden
D.Switzerland

Ans: C.Sweden

 

42.What is the name called Indigenously-built heavyweight anti-submarine torpedo has successfully launched in navy ?
A.Virunastra
B.Tarunastra
C.Karunastra
D.Varunastra

Ans: D.Varunastra

 

43.Which India’s leading food products company has signed up as the official sponsor for the Indian contingent to the Rio Olympics 2016?
A.Aashirvaad
B.Britannia
C.ITC
D.Amul

Ans: D.Amul

 

44.Which renowned artist who is worked in Indian modern art died at Vadodara because of physical illness?
A.Guda Anjaiah
B.Isak Chisi Swu
C.R C Dhere
D.K.G.Subramanyan

 

45.Which online portal is launched by the Railway Minister Suresh Prabu for redressal of matters related to grievances of currently serving and former railway employees?
A.PRASHIKSHAK
B.SAHAPEDIA
C.MERI SADAK
D.NIVARAN

Ans: D.NIVARAN

 

46.For what programme World Bank along with International Alliance Cell signed a declaration in the presence of World Bank President Jim Yong Kim?
A.Geothermal Energy
B.Thermal Power
C.Solar Energy
D.Nuclear Power

Ans: C.Solar Energy

 

47.Which government is mulling to sign a memorandum of understanding (MoU) with Tata Power for obtaining 1,000 MW from the upcoming Dherand Thermal Project?
A.Uttar Pradesh
B.West Bengal
C.Odisha
D.Maharashtra

Ans: D.Maharashtra

 

48.Which award is won by the India team at NASA’s Prestigious global competition to build and design remotely operated vehicles from scratch?
A.Excellent Team Award
B.Marvel Team Award
C.Team Management Award
D.Team Spirit Award

Ans: D.Team Spirit Award

 

49.Who is appointed as London’s Deputy Mayor by the London’s first Muslim Mayor Sadiq Khan?
A.Rajesh Kumar
B.Rajesh Abhimanyu
C.Rajesh Khanna
D.Rajesh Agarwal

Ans: D.Rajesh Agarwal

 

50.Which former Indian Cricket Team director has resigned from the International Cricket Council’s cricket committee?
A.Ganguly
B.Virendar Sehwag
C.Anil Kumble
D.Ravi Shastri

Ans: D.Ravi Shastri

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery