DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 22 Aug.2016

1. What is the name of agreement signed between Nagpur Municipal Corporation (NMC) and Jinan in China that allows for exchange of ideas and technology in the fields of education and sports ?
A.Sister city
B.Brother city
C.Grey city
D.White city
Ans: A.Sister city

 

 

2. Which amended rule has decided by the Union Government to end the improbability over the General Anti Avoidance rules as it is expected to start with effective from 01.04.16?
A.Import Tax
B.Road Tax
C.Salex Tax
D.Income Tax
Ans: D.Income Tax

 

 

3. Which document aims at building best of class payment and settlement systems for a Cash –Less India and ensuring access of mobile banking services to even basic phone users?
A.Innovation-2018
B.Innovation-2017
C.Vision-2017
D.Vision-2018
Ans: D.Vision-2018

 

 

4. Which company becomes first startup to avail benefits under Start-up India Action Plan offered by the government after it met the required criteria of being an innovative business located in Hyderabad?
A.Sahaj Solar Energy Pvt. Ltd.
B.Sujana Energy Limited
C.AD Energy
D.Cygni Energy
Ans: D.Cygni Energy

 

 

5. Which company becomes first startup to avail benefits under Start-up India Action Plan offered by the government after it met the required criteria of being an innovative business located in Hyderabad?
A.Sahaj Solar Energy Pvt. Ltd.
B.Sujana Energy Limited
C.AD Energy
D.Cygni Energy
Ans: D.Cygni Energy

 

 

6. Who is received the Prestigious G. D. Birla Award for Scientific Research for 2015 from the Department of Aerospace Engineering, IIT in Kanpur?
A.Sanjay Mittal
B.Vinod Khosla
C.Ajit Gupta
D.Gunjan Sinha
Ans: A.Sanjay Mittal

 

 

7. Who is appointed by the BCCI appointed former Spinner as the new Head Coach of Indian Cricket Team recently?
A.Ajit Agarkar
B.Ramesh Powar
C.Anil Kumble
D.Sunil Joshi
Ans: C.Anil Kumble

 

 

8. Who is appointed as Nokia company head of Indian Market would be effected from from 1 August 2016?
A.Amit Boni
B.Rachna Lather
C.Atul Jain
D.Sanjay Malik
Ans: D.Sanjay Malik

 

 

9. Who is resigned the position of Editor-in-Chief of Ananda Bazaar Patrika (ABP) and The Telegraph and decided to continue as chairman of the group?
A.Malini Parthasarathy
B.Aveek Sarkar
C.Anirban Bhattacharya
D.Mukund Padmanabhan
Ans: B.Aveek Sarkar

 

 

10. How many wildlife sanctuaries, Tiger reserves and National Parks is to be implemented under Swachhta Mission?
A.15
B.12
C.11
D.10
Ans: D.10

 

 

11. The Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park (PNHZP) in West Bengal’s Darjeeling will get a two-year-old male snow leopard named _______ from Dudley Zoological Gardens (DZG) in Britain.
A.Makalu
B.Mukalu
C.Mikalu
D.Mokalu
Ans: A.Makalu

 

 

12. Which Indian boxer settled for a bronze medal in the International Boxing Association’s (AIBA) World Qualifying Tournament in Baku Azerbaijan?
A.Pooja Rani
B.Vijender Singh
C.Vikas Krishan
D.Mandeep Jangra
Ans: C.Vikas Krishan

 

 

13. Prime Minister launched the Smart city mission in 20 cities across the country and planned to start from which city?
A.Hyderabad
B.Mumbai
C.Pune
D.Chennai
Ans: C.Pune

 

 

14. The Defence Ministry approved to purchase of 145 Ultra Light Howitzers worth about USD 750 million from which country?
A.Japan
B.Argentina
C.Kyrgyzstan
D. US
Ans: D. US

 

 

15. Which state governor launched Women Helpline – 181 at the District Hospital to support women affected by Violence?
A.Manipur
B.Sikkim
C.Assam
D.Nagaland
Ans: D.Nagaland

 

 

16. The Seafarer Day is being on which date every year to recognize that almost everything that we use in our daily lives has been directly or indirectly affected by sea transport?
A.June 23rd
B.June 24th
C.June 25th
D.June 26th
Ans: C.June 25th

 

 

17. Former Lok Sabha and West Bengal Assembly member has been passed away in Kolkata at the age of 82 years. Who is he?
A.Frances O’Brien
B.Neil O’Brien
C.James O’Brien
D.Jackson O’Brien
Ans: B.Neil O’Brien

 

 

18. India Shooter clinched which of the following medal at the Men’s 10m Air Pistol Event at the ISSF World Cup in Baku, Azerbaijan?
A.Gold
B.Silver
C.Bronze
D.None of these
Ans: B.Silver

 

 

19. Odisha hails Dutee Chand has been qualified for Rio Olympics. She belongs to which sports category?
A.Shooting
B.Boxing
C.Badminton
D.Athletics
Ans: D.Athletics

 

 

20. Which University researchers have found a new Bio-Ink for 3D printing using stem cells that allows printing of living tissue called as Bio-Printing?
A.Harvard University
B.Oxford University
C.University of Bristol
D.Texas University
Ans: C.University of Bristol

 

 

21. Which aerospace successfully demonstrated the integration of most daunting supersonic cruise missile system at Hindustan Aeronautics Limited?
A.Agni
B.Dhanush
C.Garuda
D.BrahMos
Ans: D.BrahMos

 

 

22. Name the organization founded by Zubaida Bai has grabbed a position among 10 “Champions and pioneers” titled by United Nations?
A.Azhd
B.Asyh
C.Ayzh
D.Azyh
Ans: C.Ayzh

 

 

23. Who joined with the University of Chicago to work on development challenges in crucial areas like sanitation, energy and the environment on a three year pilot basis?
A.Adani Group
B.Reliance Group
C.Tata Trusts
D.Microsoft
Ans: C.Tata Trusts

 

 

24. Asian Development Bank accorded $500 million to build bridge over India’s longest river bridge is in which State?
A.West Bengal
B.Uttarakhand
C.Himachal Pradesh
D.Bihar
Ans: D.Bihar

 

 

25. Which Country decided to suspend issuing labour permits to their nationals for Afghanistan, Iraq, Syria and Libya?
A.Myanmar
B.India
C.Nepal
D.Pakistan
Ans: C.Nepal

 

 

26. Who has been named as the chairman of three member UN commission to monitor the human rights situation in South Sudan?
A.Yasmin Rouke
B.Yasmin Sooka
C.Jasmin Rouke
D.Yasueen Sooka
Ans: B.Yasmin Sooka

 

 

27. Which Government has signed an Armistice and demilitarization agreement with rebels force to end the Latin America’s longest war?
A.Chile
B.Tasmania
C.Nigeria
D.Colombia
Ans: D.Colombia

 

 

28. For which train route Railway Minister Suresh Prabhu inaugurated maiden train by providing good infrastructure service in the railway sector?
A.Jabalpur – Chunar
B.Wadi – Kazipet
C.Delhi – Katra
D.Sonepat – Jind
Ans: D.Sonepat – Jind

 

 

29. Which canal is officially opened after 9 years of work having 80 km long too far aimed at boosting transit revenues and global trade?
A.Welland
B.Panama
C.Corinth
D.Suez
Ans: B.Panama

 

 

30. Which archaeological site has been declared as the South Asian Association of Regional Cooperation (SARRC) cultural capital for the year 2016-17?
A.Divination Shrines, Armenia
B.Etruscan Underground Pyramids, Italy
C.Mahasthangarh, Bangladesh
D.Por Bajin, Siberia
Ans: C.Mahasthangarh, Bangladesh

 

 

31. Which place the American Beverage giant Coca-Cola will set up a bottling plant about 70 acres of land provided by the state government?
A.Bangalore, Karnataka
B.Kangchenjunga, Sikkim
C.Sitarganj, Jharkhand
D.Patiala, Punjab
Ans: C.Sitarganj, Jharkhand

 

 

32. Who is the former BCCI boss has been re-elected President of the Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) during the state body’s Annual General Meeting held in Chennai?
A.Zaheer Abbas
B.N Srinivasan
C.Ranjib Biswal
D.Shashank Manohar
Ans: B.N Srinivasan

 

 

33. Who is the former Indian cricketer was named as head coach of the Afghanistan National Cricket Team?
A.Ajay Sharma
B.Sandeep Patil
C.Anil Kumble
D.Lalchand Rajput
Ans: D.Lalchand Rajput

 

 

34. How many Indian sportsmen who qualified for the Rio Olympics to be held in August this year?
A.6
B.8
C.4
D.5
A.6

 

 

35. India’s sole athletics World Championship medal winner Anju Bobby George and chief national badminton coach Pullela Gopichand have been enrolled as members of ______ India, a national programme for the development of sports.
A.Khale
B.Kholo
C.Khalo
D.Khelo
Ans: D.Khelo

 

 

36. Which artist passed away due to age related ailments at his residence in Thiruvananthapuram, Kerala who is initially started his career as a lawyer?
A.Mudrarakshasa
B.Jishnu Raghavan
C.Kavalam Narayana Panicker
D.Kalabavan Mani
Ans: C.Kavalam Narayana Panicker

 

 

37. Which day is observed since 1987 against Drug Abuse and Illicit Trafficking to achieve the goal of an international society free of drug abuse?
A.July 25
B.June 28
C.June 27
D.June 26
Ans: D.June 26

 

 

38. Which day is observed every year as the UN International Day in support of Victims of Torture to speak out against the crime of torture?
A.July 13
B.June 16
C.June 26
D.August 12
Ans: C.June 26

 

 

39. For which train route Railway Minister Suresh Prabhu inaugurated maiden train by providing good infrastructure service in the railway sector?
A.Jabalpur – Chunar
B.Wadi – Kazipet
C.Delhi – Katra
D.Sonepat – Jind
Ans: D.Sonepat – Jind

 

 

40. Which canal is officially opened after 9 years of work having 80 km long too far aimed at boosting transit revenues and global trade?
A.Welland
B.Panama
C.Corinth
D.Suez
Ans: B.Panama

 

 

41. Which archaeological site has been declared as the South Asian Association of Regional Cooperation (SARRC) cultural capital for the year 2016-17?
A.Divination Shrines, Armenia
B.Etruscan Underground Pyramids, Italy
C.Mahasthangarh, Bangladesh
D.Por Bajin, Siberia
Ans: C.Mahasthangarh, Bangladesh

 

 

42. Which place the American Beverage giant Coca-Cola will set up a bottling plant about 70 acres of land provided by the state government?
A.Bangalore, Karnataka
B.Kangchenjunga, Sikkim
C.Sitarganj, Jharkhand
D.Patiala, Punjab
Ans: C.Sitarganj, Jharkhand

 

 

43. Who is the former BCCI boss has been re-elected President of the Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) during the state body’s Annual General Meeting held in Chennai?
A.Zaheer Abbas
B.N Srinivasan
C.Ranjib Biswal
D.Shashank Manohar
Ans: B.N Srinivasan

 

 

44. Who is the former Indian cricketer was named as head coach of the Afghanistan National Cricket Team?
A.Ajay Sharma
B.Sandeep Patil
C.Anil Kumble
D.Lalchand Rajput
Ans: D.Lalchand Rajput

 

 

45. How many Indian sportsmen who qualified for the Rio Olympics to be held in August this year?
A.6
B.8
C.4
D.5
Ans:6

 

 

46. India’s sole athletics World Championship medal winner Anju Bobby George and chief national badminton coach Pullela Gopichand have been enrolled as members of ______ India, a national programme for the development of sports.
A.Khale
B.Kholo
C.Khalo
D.Khelo
Ans: D.Khelo

 

 

47. Which artist passed away due to age related ailments at his residence in Thiruvananthapuram, Kerala who is initially started his career as a lawyer?
A.Mudrarakshasa
B.Jishnu Raghavan
C.Kavalam Narayana Panicker
D.Kalabavan Mani
Ans: C.Kavalam Narayana Panicker

 

 

48. Which day is observed since 1987 against Drug Abuse and Illicit Trafficking to achieve the goal of an international society free of drug abuse?
A.July 25
B.June 28
C.June 27
D.June 26
Ans: D.June 26

 

 

49. Which day is observed every year as the UN International Day in support of Victims of Torture to speak out against the crime of torture?
A.July 13
B.June 16
C.June 26
D.August 12
Ans: C.June 26

 

 

50. In which entry India joined in Missile Technology Control Regime (MTCR) for a complete member to enlighten in high end missile technology?
A.34
B.35
C.36
D.37
Ans: B.35

 

 

Join Today For Sure Success.....
No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur
Anushka Academy
Shubhash Nagar Branch : - 8233223322, 8233033033
Shobhagpura Branch :- 7727867730, 9521516171
Sector 14 Branch : - 9521314152, 9521314152


Gallery