DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates on (IN ENGLISH) 19-08-2016

1. India won which medal in the 36th edition of the Hockey Champions Trophy held in London?

A.Gold

B.Silver

C.Bronze

D.None of the Above

Ans: B.Silver

 

 

2. Which Aerospace company successfully deployed two satellites but the Falcon 9 rocket crashed into its drone ship in the Atlantic Ocean?

A.Tase Global

B.Kun Aerospace

C.Mahindra Aircraft

D.SpaceX

Ans: D.SpaceX

 

 

3. Which Shipyard handed over the Fast Patrol Vessel ICGS Aryaman to Indian Coast Guard will be operated from the Coast Guard Station at Kochi?

A.Cochin

B.Mumbai

C.Odisha

D.Vizahakapatnam

Ans: A.Cochin

 

 

4. India’s Indigenous basic trainer aircraft named as _____________________ developed by the Hindustan Aeronautics Limited made its inaugural flight in HAL Bengaluru.

A.Hindustan Turbo Trainer-33

B.Hindustan Turbo Trainer-44

C.Hindustan Turbo Trainer-40

D.Hindustan Turbo Trainer-30

Ans: C.Hindustan Turbo Trainer-40

 

 

5. Who has taken over as a General Officer Commanding of the Jammu Based Tiger division after successor of Major General Sanjeev Narain?

A.Sanjeev Kumar Sharma

B.Sathish Kumar Singh

C.Sankar Kumar Sharma

D.Sujith Kumar Sinha

Ans: A.Sanjeev Kumar Sharma

 

 

6. Which state/UT has bagged four awards at the 11th edition of the Festival FilmAT, a film dedicated to tourism, Art and Ecology held in Poland?

A.Puducherry

B.Kerala

C.Andaman and Nicobar

D.Odisha

Ans: B.Kerala

 

 

7. Union Defence Minister laid the foundation stone of Tata Boeing Aerospace Limited (TBAL) under the government’s ‘Make in India’ initiative in which city?

A.Bengaluru

B.Chennai

C.Mumbai

D.Hyderabad

Ans: D.Hyderabad

 

 

8. Which of the following women is not involved in the inducting female pilots in the Indian Air force into Combat roles?

A.Avani Chaturvedi

B.Bhawana Kanth

C.Mohana Singh

D.Avani Kanth

Ans: D.Avani Kanth

 

 

9. Which Insurance sector merged with Max Life and Max Financial Services to form the largest private player in India’s Insurance sector?

A.ICICI Prudential Life

B.TATA AIG

C.HDFC Standard Life

D.All the above

Ans: C.HDFC Standard Life

 

 

10. Which bank has decided to create IT Innovations and Start up Fund of Rs. 200 Crore for investment in promising startups?

A.Punjab National Bank

B.Syndicate Bank

C.State Bank of India

D.HDFC

Ans: C.State Bank of India

 

 

11. The Finance Ministry has recently launched the scheme that Non Resident Indians can open which account if they bear Aadhaar Card or PAN Card?

A.National Pension System

B.Public Provident Fund

C.Employees Provident Fund

D.Employees Pension System

Ans: A.National Pension System

 

 

12. Union Commerce Minister has launched initiative with which Country to promote and facilitate investments in India?

A.Kenya

B.Ghana

C.Korea

D.Egypt

Ans: C.Korea

 

 

13. Prime Minister of India and Sri Lankan President jointly inaugurated the newly renovated stadium in which province in Srilanka?

A.Jafna

B.Ampara

C.Galle

D.Badulla

Ans: A.Jafna

 

 

14. All Indian Council for Technical Education signed agreement with which company to initiate the programme called as SWAYAM?

A.Google

B.Facebook

C.Twitter

D.Microsoft

Ans: D.Microsoft

 

 

15. The Union Government initiated a step to launch _______________ Scheme to deal with Tax related issues of the public on test mode.

A.E-Nivaran

B.E-Help

C.E-Nirman

D.E-Vishya

Ans: A.E-Nivaran

 

 

16. International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is being observed every year on which date to raise awareness to put an end to violence?

A.June 18th

B.June 19th

C.June 20th

D.June 21st

Ans: B.June 19th

 

 

17. Erstwhile Maharashtra Director General of Police has been passed away in Mumbai at the age of 90 years. Who is he?

A.Suryakant Jog

B.Sathyanath Chand

C.Suryakumar Chand

D.Surya Krishnan

Ans: A.Suryakant Jog

 

 

18. Who has became the oldest Olympic torch bearer at the age of 106 years in the Amazonian city of Macapa?

A.Aida Germanque

B.Alexander Kaptarenko

C.Muktha Ugandue

D.Sadith Kumpade

Ans: A.Aida Germanque

 

 

19. Which part of the Earth emits carbon dioxide levels exceeded 400 parts per million for the first time in 4 million years?

A.North pole

B.Equator

C.South Pole

D.Volcano

Ans: C.South Pole

 

 

20. Which rocket launcher successfully took off with two telecoms satellites into space from KOUROU, in French Guiana?

A.Ariane 1

B.Ariane 2

C.Ariane 3

D.Ariane 5

Ans: D.Ariane 5

 

 

21. US Scientists has developed world’s first microchip called _____________that equipped with 1,000 processors and is thought to be the fastest chip designed in a university lab.

A.MegaCore

B.KiloCore

C.GigaCore

D.TeraCore

Ans: B.KiloCore

 

 

22. Which language film has won the Best Film and Best Script Writers Award at the 19th Shanghai International Film Festival in Shanghai?

A.Telugu

B.Kannada

C.Tamil

D.Hindi

Ans: B.Kannada

 

 

23. The Two Day conference named Rajswa Gyansangam is annual Conference of Tax Administrators- 2016 held in _____________to mark a new height in the generation of innovative ideas.

A.Mumbai

B.Chennai

C.New Delhi

D.Kolkata

Ans: C.New Delhi

 

 

24. Foreign Secretary visited which country to gain support for India to enter into the Nuclear Suppliers Group as Member?

A.Japan

B.United States

C.United Kingdom

D.China

Ans: D.China

 

 

25. Union Government gave its final approval for setting up of a Greenfield Electronic Park in which State to provide employment potential?

A.Bihar

B.Odisha

C.Jharkhand

D.Assam

Ans: B.Odisha

 

 

26. How many Universities to hold Yoga Departments announced by Human Resource Development Minister during National Seminar on Yoga?

A.Five

B.Four

C.Seven

D.Six

Ans: D.Six

 

 

27. Union Government decided to form how many coastal police stations in the Coastal states of the country with jurisdiction over Exclusive Economic Zone?

A.9

B.8

C.10

D.6

Ans: C.10

 

 

28. Union Tourism minister Dr. Mahesh Sharma inaugurated the Ganges-Danube Cultural Festival of India at Vigado Theatre in which Country?

A.Norway

B.Holland

C.Hungary

D.Namibia

Ans: C.Hungary

 

 

29. Thailand Prime Minister Chan-o-cha made visit to India and arrived in New Delhi starting from 16th June to enhance bilateral cooperation in which following fields?

A.Defence

B.Security

C.Trade and Investment

D.All the Above

Ans: D.All the Above

 

 

30. Indian President has been conferred with the highest national honour of the Grande Croix Commandeur by Which country?

A.Ghana

B.Cote D’Ivoire

C.Namibia

D.Qatar

Ans: B.Cote D’Ivoire

 

 

31. Which country gave assurance to supply the Uranium legally to use the nuclear energy peacefully?

A.Namibia

B.Sri Lanka

C.Argentina

D.Russia

Ans: A.Namibia

 

 

32. Nepal’s Deputy Prime Minister Kamal Thapa landed in New Delhi on 10th June on a three day visit to discuss with which minister on bilateral issues?

A.Home Minister

B.Prime Minister

C.External Affairs Minister

D.Railways Minister

Ans: C.External Affairs Minister

 

 

33. United Nation’s World Refugee day is being observed on which date every year to honour the courage, strength and determination of Refugee?

A.June 12th

B.June 21st

C.June 02nd

D.June 20th

Ans: D.June 20th

 

 

34. The former politician and founder of Jeppiaar Educational trust recently passed away due to chest congestion at the age of 85 years old in Chennai. Who is he?

A.Jesadimai Pangi Raj

B.Jesudos Prem Raj

C.Jesadem Pankaj Raj

D.Jesadimai Pankaj Ravi

Ans: A.Jesadimai Pangi Raj

 

 

35. Which Indian Player has been enhanced his ranking in the ICC rankings for ODI bowlers from 20th place to 13th Rank?

A.Ravichandran Ashwin

B.Axar Patel

C.Jasprit Bumbrah

D.Kulkarni

Ans: B.Axar Patel

 

 

36. Who has won the 2016 European Grand Prix of Formula One 2016 in Azerbaijan and it will be nineteenth title of F1 in his carreer?

A.Nico Rosberg

B.Sebastian Vettal

C.Sergio Perez Mexico

D.Lewis Hamilton

Ans: A.Nico Rosberg

 

 

37. Deepika Kumari and Atanu Das have bagged which medal after lost in the Final in Konyaalti Beach Park at the Archery World Cup in Antalya?

A.Gold

B.Bronze

C.Silver

D.None of the Above

Ans: C.Silver

 

 

38. An International Space Station team has been launched in which country after spending 186 days in space during 2015-16?

A.Japan

B.United States

C.India

D.Kazakhstan

Ans: D.Kazakhstan

 

 

39. Which Country space agency unveiled the iconic X-57 Hybrid Electric Research Plane called as Maxwell aimed to demonstrate technology to reduce fuel?

A.Japan

B.Europe

C.United States

D.India

Ans: C.United States

 

 

40. Who has been named the chairperson of the National Institute of Fashion Technology in New Delhi?

A.Chetan Chaterjee

B.Chetan Chauhan

C.Chetan Bhagat

D.Chetan Bahaguna

Ans: B.Chetan Chauhan

 

 

41. Who has acquired California Based IIT Alumnus Startup Wand Labs, founded in 2013 by Vishal Sharma?

A.Google

B.Infosys

C.Microsoft

D.Accenture

Ans: C.Microsoft

 

 

42. A Bronze statue of Netaji Subhash Chandra Bose has been unveiled at the Indian Cultural Centre Premises in which country?

A.Singapore

B.Malaysia

C.United Kingdom

D.Japan

Ans: B.Malaysia

 

 

43. India joined which country to constitute a joint panel of Parliamentarians to enhance relations and simplify their visits to promote cooperation?

A.Qatar

B.UAE

C.Dubai

D.Iraq

Ans: B.UAE

 

 

44. Which state government approved a proposal to upgrade Shri Krishna Government Ayurvedic College as an AYUSH University?

A.Bihar

B.Haryana

C.Uttar Pradesh

D.Rajasthan

Ans: B.Haryana

 

 

45. Union Finance Minister Arun Jaitley laid down the foundation stone for a new Campus of Indian Institute of Management in which city?

A.Varanasi

B.Lucknow

C.Amritsar

D.Amravathi

Ans: C.Amritsar

 

 

46. Punjab Government had initiated a special fund named as “Mukh Mantri Punjab” for which disease affected person?

A.Hepatitis C

B.AIDS

C.Hepatitis B

D.TB

Ans: A.Hepatitis C

 

 

47. Which Government decided to launch Maitree Ek Gyan Yatra Scheme to link Primary schools to Colleges?

A.West Bengal

B.Assam

C.Bihar

D.Jharkhand

Ans: B.Assam

 

 

48. Union Government relaxed how many % in Foreign Direct Investment policies in the sectors such as Defence and Civil aviation?

A.81%

B.90%

C.100%

D.49%

Ans: C.100%

 

 

49. Minister of Railway flagged off first train service during inaugural function of launching of services as a part of Railway Budget announced during 2016-17?

A.Domestic Container Terminal, Delhi to Whitefield, Bengaluru

B.Domestic Vessel Terminal, Mumbai to Whitefield, Bengaluru

C.Domestic Container Terminal, Mysore to Whitefield, Bengaluru

D.Domestic Vessel Terminal, Delhi to Whitefield, Bengaluru

Ans: A.Domestic Container Terminal, Delhi to Whitefield, Bengaluru

 

 

50. Which Ministry/nodal agency has announced new print media advertisement policy for Directorate of Advertising and Visual Publicity with focus of transparency and equity?

A.Ministry of Information and Broadcasting

B.Press Information Bureau

C.Press Trust of India

D.Information Technology

Ans: A.Ministry of Information and Broadcasting

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery