Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 16 Aug 2016

1. The World Day against Child Labour is being observed every year on which date to foster the worldwide movement against child labour?
A.June 11th
B.June 12th
C.June 14th
D.June 13th

Ans: B.June 12th

 

 

2. The theme of the World Day against Child Labour for the year 2016 is_______________
A.End Child Labour in India – It’s everyone’s business.
B.End Child Labour around the world – It’s everyone’s business.
C.End Child Labour in Supply chains – It’s everyone’s business.
D.End Child Labour in Transport – It’s everyone’s business.

Ans: C.End Child Labour in Supply chains – It’s everyone’s business.

 

 

3. Achyut Lakhar has passed away in Assam at the age of 85 years old. He belonged to which field?
A.Cinema
B.Journalism
C.Politics
D.Sports

Ans: A.Cinema

 

 

4. Jamaican Sprinter Usain Bold won the 100m race in how many seconds is the second fastest time in the world in 2016 at the National Stadium in Jamaica?
A.9.87
B.9.86
C.9.85
D.9.88

Ans: D.9.88

 

 

5. Who has won the Australian Open title against Sun Yu of China in Sydney?
A.Saina Nehwal
B.Nitya Krishinda Maheswari
C.BaoYixin
D.Qingchen

Ans: A.Saina Nehwal

 

 

6. Who has been appointed as the Speaker of the 14th Puducherry legislative Assembly and the elections held in May, 2016?
A.Malladi Krishan Rao
B.Namassivayam
C.Narayanasamy
D.Vaithilingam

Ans: D.Vaithilingam

 

 

7. Who has been appointed as a part time member of the 21st Law Commission of India?
A.Satya Pal Jain
B.Kumar Singh
C.Akshay Kumar
D.Mahindra Pal Jain

Ans: A.Satya Pal Jain

 

 

8. Who is the chairman of the 21st Law Commission of India framed on September 2015?
A.Ravi R. Tripathi
B.Bimal N. Patel
C.Balbir Singh Chauhan
D.Satya Pal Jain

Ans: C.Balbir Singh Chauhan

 

 

9. Which company has acquired renewable energy company Welspun Renewables Energy Pvt. Ltd with worth of Rs. 9,249 Crore?
A.Reliance Industries Limited
B.Adani Group
C.Tata Power Ltd
D.None of the above

Ans: C.Tata Power Ltd

 

 

10. Which State become India’s first state to launch open Government data portal to update data regarding organic and Agricultural activities?
A.Manipur
B.Delhi
C.Meghalaya
D.Sikkim

Ans: D.Sikkim

 

 

11. Which State Chief Minister initiated the special commission to protect against the Child Labour named as Child Labour Tracking System?
A.Gujarat
B.Karnataka
C.Kerala
D.Bihar

Ans: D.Bihar

 

 

12. United Nations observed Albinism Awareness Day every year on which date to raise public awareness of Albinism?
A.June 11th
B.June 12th
C.June 13th
D.June 14th

Ans: C.June 13th

 

 

13. Former England captain and Derbyshire batsman has been passed away at the age of 89. Who is he?
A.Donald Rousdie
B.Donald Carr
C.Ronald Carr
D.Madonna Carr

Ans: B.Donald Carr

 

 

14. The Sport’s governing body Association Mundial de Futsal invited which country to participate in the Under 17 Futsal World Cup to be held at July 2016?
A.New Zealand
B.India
C.England
D.Sri Lanka

Ans: B.India

 

 

15. Who has won gold by defeating Spain by 13-9 at the FINA women Water Polo World League Super Final in Shanghai, China?
A.USA
B.Spain
C.New Zealand
D.Denmark

Ans: A.USA

 

 

16. Who has won the Canadian Grand Prix after a close battle with Ferrari Driver Sebastian Vettal?
A.Valtteri Bottas
B.Nico Rosberg
C.Muhammad Ali
D.Lewis Hamilton

Ans: D.Lewis Hamilton

 

 

17. Who has been nominated for 2016 Teen Choice Awards for her role in American TV Series Quantico in the Choice TV Breakout Star Category?
A.Alia Bhat
B.Deepika Padukone
C.Priyanka Chopra
D.Aishwarya Rai

Ans: C.Priyanka Chopra

 

 

18. Who has been appointed as the chairperson of the NC Hills Autonomous council in Assam?
A.Ranu Langthasa
B.Manu Mangeshwar
C.Raju Langthasa
D.Jey Mangeshwar

Ans: A.Ranu Langthasa

 

 

19. Pedro Pablo Kuczynski has been elected as the President of which country for a mandate lasting until 2021?
A.Syria
B.Peru
C.Portugal
D.France

Ans: B.Peru

 

 

20. Who has been appointed as Managing Director of the Kerala Industrial Infrastructure Development Corporation?
A.M Beena
B.D Manu
C.D Meena
D.M Meena

Ans: A.M Beena

 

 

21. Which company has acquired the professional Social platform LinkedIn for $196 per share with value of $26.2 billion?
A.Facebook
B.Microsoft
C.Whatsapp
D.Google

Ans: B.Microsoft

 

 

22. Gujarat Government is set to launch the mobile app ____________ by August 15 to put most of the services on the fingertips of citizen.
A.Digi State
B.Digital Guj
C.Digital Gujarat
D.Dig Guj

Ans: C.Digital Gujarat

 

 

23. Kheer Bhawani festival is being celebrated every year on the eighth day of the lunar fortnight of Jaishtha Month in which state?
A.Chattishgarh
B.Uttarakhand
C.Jammu & Kashmir
D.Himachal Pradesh

Ans: C.Jammu & Kashmir

 

 

24. Which country announced a complete ban on deforestation, with its first country to put a zero deforestation policy?
A.Sweden
B.Bhutan
C.France
D.Norway

Ans: D.Norway

 

 

25. India accorded to provide financial grant of Rs. 48.84 million to which country for the construction of a college?
A.Bhutan
B.Nepal
C.Afghanistan
D.None of the these

Ans: B.Nepal

 

 

26. China has blasted off a 23rd satellite from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest China’s Sichuan Province. Name the satellite.
A.BeiDou Navigation Satellite
B.ZiuDou Navigation Satellite
C.MieuDou Navigation Satellite
D.DeiZou Navigation Satellite

Ans: A.BeiDou Navigation Satellite

 

 

27. China’s first high orbit remote sensing satellite became operational after six months in orbit testing. Name the satellite?
A.Gaofen-1
B.Gaofen-2
C.Gaofen-4
D.Gaofen-3

Ans: C.Gaofen-4

 

 

28. Hyderabad based SKS Micro-finance has changed its name to _____________ which is the only listed company on BSE in the Micro Financing space.
A.Bharat Finance Ltd
B.Bharat Finance Inclusion Ltd
C.Bharat Financial Inclusion Ltd
D.Bharatam Finance Inclusion Ltd

Ans: C.Bharat Financial Inclusion Ltd

 

 

29. World Blood Donor Day is being observed on which day to raise awareness of the problem and thank donors worldwide?
A.June 13th
B.June 14th
C.June 15th
D.June 16th

Ans: B.June 14th

 

 

30. NASA’s Hubble Space Telescope has spotted a mysterious, solitary dwarf galaxy named as ____________ which is about 2.3 million light years away from its closest neighbour.
A.UGC 2454
B.UGC 4879
C.UGC 2349
D.UDC 4879

Ans: B.UGC 4879

 

 

31. Which Bank chief to be joined in the Maharasthra based Ratnakar Bank Limited as Head of corporate banking?
A.Bank of America
B.Royal Bank of Scotland
C.HSBC
D.Bank of Japan

Ans: B.Royal Bank of Scotland

 

 

32. Who has been appointed as the Chief Executive and Managing Director of the Airtel Payments after successor of Manish Khera?
A.Shasri Khera
B.Shashi Mehta
C.Shashi Gupta
D.Shashi Arora

Ans: D.Shashi Arora

 

 

33. Who has been appointed as Transport Minister in Delhi due to resignation of Gopal Rai because of health issues?
A.Satyendra Singh
B.Satyendra Nath
C.Satyendra Jain
D.Satyendra Kumar

Ans: C.Satyendra Jain

 

 

34. Who has been assumed as the Chief Justice of Manipur High Court after the Laxmi Kanta Mohaptara?
A.Rakesh Ranjan
B.Rakesh Ranvir
C.Rajesh Ranjan
D.Rajesh Ranvir

Ans: A.Rakesh Ranjan

 

 

35. Who has been relieved from Chief Executive Officer post from Deutsche Bank Asia Pacific region?
A.Gunit Chand
B.Gunit Chandur
C.Gunit Chadha
D.Gunit Choudary

Ans: C.Gunit Chadha

 

 

36. State Run Power Equipment Manufacturer Bharat Heavy Electricals Limited has commissioned 195 MW unit in which State?
A.West Bengal
B.Bihar
C.Jharkhand
D.Arunachal Pradesh

Ans: B.Bihar

 

 

37. Which Bank has introduced the Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets to further strengthen the Lender’s Ability to deal with Stressed assets?
A.World Bank
B.BRICS Bank
C.RBI
D.None of these

Ans: C.RBI

 

 

38. Who has been partnered with American Multinational Financial Services Major MasterCard to launch Travel prepaid cards distributor Centrum?
A.HDFC
B.ICICI
C.SBI
D.IDBI

Ans: C.SBI

 

 

39. Which Committee has been framed by Union Government for shortlisting Candidates for RBI Governorship?
A.P.K. Sinha
B.P.K. Mishra
B.Bimal N Patel
D.Rajiv Kumar

Ans: A.P.K. Sinha

 

 

40. United Nations Environment Programme has joined partnered with which organisation to create the awareness about the Environmental Crimes?
A.WHO
B.INTERPOL
C.UN
D.None of these

Ans: B.INTERPOL

 

 

41. The United Nations General Assembly elected which country to head the World body’s six Permanent Committees as one of the Heads?
A.Iraq
B.Iran
C.India
D.Israel

Ans: D.Israel

 

 

42. Union Government sanctioned amount to which states following a meeting on Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority?
A.Andhra Pradesh and Telangana
B.Rajasthan and Telangana
C.Andhra Pradesh and Rajasthan
D.Rajasthan and Gujarat

Ans: B.Rajasthan and Telangana

 

 

43. Which one of the steps is not taken by the Railway Minister to serve the Passenger under three initiatives?
A.Janani Sewa for Mothers
B.Optional Catering Services
C.Children’s Menu on trains
D.Care for Elders

Ans: D.Care for Elders

 

 

44. Ministry of Tourism hold the “1st Meeting of National Committee on Ramayan Circuit & Krishna Circuit” under which scheme?
A.Swadesh Darshan Scheme
B.Swathiya Bima Scheme
C.Swadesh Bima Scheme
D.Swathiya Swachha Scheme

Ans: A.Swadesh Darshan Scheme

 

 

45. Veteran Journalist passed away in Delhi due to illness at the age of 86 and he is known as one of the notable political journalist. Who is he?
A.Durai Malhotra
B.Aksay Malhotra
C.Dave Malhotra
D.Inder Malhotra

Ans: D.Inder Malhotra

 

 

46. The Former Chairman MS Krishna Bhat has passed away in Mangaluru at the age of 78. He belonged to which Bank?
A.Punjab and Sind Bank
B.Andhra Bank
C.Karnataka Bank
D.Punjab National Bank

Ans: C.Karnataka Bank

 

 

47. The Veteran Ice Hockey player Gordie Howe has passed away due to illness at the age of 88 years old. He belonged to which country?
A.Australia
B.Iceland
C.Canada
D.Sweden

Ans: C.Canada

 

 

48. Rajendra Dadu passed away in a road accident in Madhya Pradesh on his way to Bhopal at the age of 53 years. He belonged to which field?
A.Cinema
B.Politics
C.Journalism
D.Sports

Ans: B.Politics

 

 

49. Paralympic Committee of India headed by Rao Inderjit Singh has been recognized by which committee/association?
A.Indian Olympic association
B.International Olympic Committee
C.Paralympic Games 2016
D.International Paralympic Committee

Ans:D.International Paralympic Committee

 

 

50. Which country has developed a method CO2 is pumped into the volcanic carfixrock and sped up a natural process where the basalts react with the gas to form carbonate minerals?
A.Ireland
B.Iceland
C.United Kingdom
D.United States

Ans: B.Iceland

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery