Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 12 Aug 2016

1. What is the theme of the World Environment day is celebrated on June 5 to educate global awareness to take positive environmental action?
A.Go Wild for Life
B.Safe Wild for Life
C.Safe life for Wild
D.Go Safe Wild

Ans: A.Go Wild for Life

 

 

2. Veteran film actor has breathed her last at Mumbai residence after a prolonged illness at the age of 79. Who is he/she?
A.Bhumika Kanda
B.Sulabha Deshpande
C.Monika Sharma
D.Raji Mohinda

Ans: B.Sulabha Deshpande

 

 

3. Legendary body builder Manohar Aich to win maiden Mr Universe title has passed due to illness when she was 104. She belongs to which country?
A.Japan
B.Venezuela
C.China
D.India

Ans: D.India

 

 

4. Who has been qualified for the Rio Olympic Games under 90kg weight category from Punjab State after winning gold in Shillong South Asian Games?
A.Judoa Akthar
B.Judo Kumar
C.Judoka Avtar
D.Judoa Singh

Ans: C.Judoka Avtar

 

 

5. Who has won the French open Tennis over United Kingdom based Andy Murray held in Paris, France in the year 2016?
A.Feliciano Lopez
B.Roger Federer
C.Novak Djokovic
D.Mahesh Bhupathi

Ans: C.Novak Djokovic

 

 

6. The Seventh Edition of World Carrom Championship to be hosted by the which country from November 2016?
A.United States
B.Australia
C.China
D.United Kingdom

Ans: D.United Kingdom

 

 

7. Who has been conferred with Amir Amanullah Khan Award – Afghanistan’s highest civilian award in appreciation of their services?
A.Narendra Modi
B.Pranab Mukherjee
C.Sushma Swaraj
D.Hamid Ansari

Ans: A.Narendra Modi

 

 

8. The International Monetary Fund has awarded how much amount of loan to Sri Lanka to meet balance of payments needs arising from external environment and pressures?
A.USD 1.2 billion
B.USD 1.1 billion
C.USD 1.5 billion
D.USD 1.3 billion

Ans: C.USD 1.5 billion

 

 

9. Rajasthan Chief Minister Vaundhara Raje Launched a mobile app ____________ for sharing information about air quality index of important cities?
A.RajVasu
B.RajVayu
C.RajKatru
D.RajAir

Ans: B.RajVayu

 

 

10. Which state to have a state Data Centre designed using green data centre concept to provide 101 people concerned with service online?
A.Gujarat
B.Arunachal Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Bihar

Ans: C.Himachal Pradesh

 

 

11. India inked Memorandum of Understanding with which country to facilitate hassle free entry of Indians into the country at selected Airports?
A.United Kingdom
B.United States
C.Japan
D.China

Ans: B.United States

 

 

12. Prime Minister signed the Memorandum of Understanding with which country discussed about bilateral ties with an important Gulf Cooperation Council (GCC) member?
A.Japan
B.Qatar
C.Dubai
D.UAE

Ans: B.Qatar

 

 

13. Eminent Indian-origin teacher-turned journalist and administrator has passed away in Singapore at the age of 57 while watching the football. Who is he?
A.Santokh Singh Grewal
B.Santhosh Singh Grewal
C.Santhom Singh Grewal
D.Sandak Singh Grewal

Ans: A.Santokh Singh Grewal

 

 

14. Union Rail Minister Suresh Prabhu flagged off which Express from Delhi’s Safdarjung Station through video conferencing between Delhi and Mumbai?
A.Lion Express
B.Tree Express
C.Green Express
D.Tiger Express

Ans: D.Tiger Express

 

 

15. RajVayu has been designed by RSPCB jointly with ______ that built on the data Collected by sophisticated air quality monitoring equipment?
A.Indian Meterological Institute
B.Indian Institute of Technology
C.Indian Institute of Tropical Meteorology
D.None of these

Ans: C.Indian Institute of Tropical Meteorology

 

 

16. Who has been directly entry into the men’s doubles event of the Rio Olympic Games by returning to Top-10 in the ATP ranking Men’s doubles chart?
A.Mahesh Bhupathi
B.Rohan Bopanna
C.Leander Paes
D.Somdev Devarman

Ans: B.Rohan Bopanna

 

 

17. Indian Railways planned to fit bio toilets on how many coaches with two years ahead of scheduled by 2019 under Swachh Rail – Swachh Bharat Programme?
A.54,000
B.53,000
C.55,000
D.50,000

Ans: C.55,000

 

 

18. Bharat Heavy Electricals has commissioned all the 3 supercritical units of 660 MW each at the 1980 MW coal-based Lalitpur Super Thermal Power Project (STPP) in which state?
A.Madhya Pradesh
B.Uttarakhand
C.West Bengal
D.Uttar Pradesh

Ans: D.Uttar Pradesh

 

 

19. Chennai based Everstone Capital and Solmark owned Servion Global Solutions Ltd appointed new CEO to replace Balakrishnan K. Who is he?
A.Samiti Gupte
B.Samiti Gupta
C.Sameet Gupte
D.Sameet Guptil

Ans: C.Sameet Gupte

 

 

20. Who took charge as the Deputy Chief of Naval Staff after served in Indian Naval Ships and INS Kulish and Ranvir?
A.G Ashok Kumar
B.K Santha Kumar
C.D Manpreet Singh
D.J Krishna Kumar

Ans: A.G Ashok Kumar

 

 

21. Eminent Sand artist Sudarsan Pattnaik has won gold medal in which prize at world championship festival in Bulgaria?
A.Sand Choice
B.Choice of life
C.People’s Award
D.People’s choice

Ans: D.People’s choice

 

 

22. India ranked which position among 30 developing countries in 2016 on ease of doing business index?
A.3rd
B.2nd
C.4th
D.5th

Ans: B.2nd

 

 

23. Vice President visited to ___________ and __________ to build on diplomatic gains from the India-Africa Summit.
A.Qatar, Morocco
B.Morocco, Turkey
C.Morocco, Tunisia
D.Switzerlnad, Tunisia

Ans: C.Morocco, Tunisia

 

 

24. Which Government launched the Public Grievance Redressal Act enabling people to get their grievances redressed within a specific time period in the state?
A.Odisha
B.Gujarat
C.Bihar
D.Uttar Pradesh

Ans: C.Bihar

 

 

25. Who was sworn in as the chief Minister of Puducherry Legislative assembly after the successful victory in recent election?
A.Namassivayam
B.Malladi Krishna Rao
C.Vaithilingam
D.V Narayanasamy

Ans: D.V Narayanasamy

 

 

26. Who has been appointed as the Ambassador for Swachh Bharat Mission’s Swachh Saathi programme that for youth-based student internship?
A.Sia Mirza Sangha
B.Mir Sania Sangha
C.Dia Mirza Sangha
D.Sia Sania Sangha

Ans: C.Dia Mirza Sangha

 

 

27. Lalitpur Power Generation Company developed plant has been promoted by which group located in Lalitpur in Bundelkhand district of Uttar Pradesh?
A.Bajaj Hindusthan
B.NTPC
C.BHEL
D.None of these

Ans: A.Bajaj Hindusthan

 

 

28. Which country holds the first position among 30 developing countries in 2016 on ease of doing business index?
A.Malaysia
B.United States
C.China
D.United Kingdom

Ans: C.China

 

 

29. Who took oath of office and secrecy to the chief minister and other ministers at Puducherry?
A.A.K.Singh
B.Kiran Bedi
C.Khataria
D.Sadhasivam

Ans: B.Kiran Bedi

 

 

30. Vice President Hamid Ansari signed Memorandum of Understanding with which country in the fields like education, IT and communication technology?
A.Morocco
B.Iraq
C.Qatar
D.Switzerland

Ans: A.Morocco

 

 

31. Which country to host 11th edition of the Junior HockeyWorld Cup 2016 from December 8 to 18?
A.Malaysia
B.Singapore
C.India
D.Australia

Ans: C.India

 

 

32. Who has become the world’s highest paid female athlete, according to Forbes after overtaken Maria Sharapova?
A.Serena Williams
B.Ronda Rousey
C.Danica Patrick
D.Agnieszka Radwanska

Ans: A.Serena Williams

 

 

33. The world’s first 3D-printed aircraft was kept on display in the Airbus booth at the 3D International Aerospace Exhibition in which country?
A.Australia
B.Austria
C.Serbia
D.Germany

Ans: D.Germany

 

 

34. Who has been conferred with highest award of the Olympic Movement Olympic order by The International Olympic Committee?
A.Sania Mirza
B.Rohan Bopanna
C.C. Ravichandran
D.N. Ramachandran

Ans: D.N. Ramachandran

 

 

35. Which Country awarded the Regius Professorship to Lord Kumar Bhattacharyya for his outstanding contribution in manufacturing?
A.United States
B.Germany
C.Switzerland
D.United Kingdom

Ans: D.United Kingdom

 

 

36. Who has resigned the post of President from the British Multinational food Manufacturer United Biscuits?
A.Kumar Dos
B.Rohit Kant
C.Jayant Kapre
D.Mukul Roy

Ans: C.Jayant Kapre

 

 

37. Who has been appointed as Managing Director for Social Media major Facebook, India Operations?
A.Umar Gupta
B.Umang Bedi
C.Uman Chandi
D.Umar Gul

Ans: B.Umang Bedi

 

 

38. Ashok Ganapathy recently appointed as Director of which company to oversee the business of Mumbai, Maharashtra, Goa and Gujarat circles?
A.Vodafone
B.Docomo
C.Airtel
D.Aircel

Ans: C.Airtel

 

 

39. NATO countries biggest ever joint military exercises Anaconda-16 was launched in in which country?
A.Russia
B.Poland
C.United States
D.Japan

Ans: B.Poland

 

 

40. Which Government accorded the approval of Solar Policy aims to form “an Environment-friendly solar City” through Rooftop solar System?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Puducherry
D.Delhi

Ans: D.Delhi

 

 

41. Which district to have its own city animal with district administration announcing the Gangetic river Dolphin as the symbol?
A.Chirang
B.Udalguri
C.Guwahati
D.Dhubri

Ans: C.Guwahati

 

 

42. Union Government inked with which Bank to sanction $120 million loan agreement to improve Irrigation and Water management?
A.IMF
B.WB
C.BRICS
D.ADB

Ans: D.ADB

 

 

43. Which Government has initiated the Information Technology and Electronic based Start-up policy to support and provide financial assistance?
A.Bihar
B.Chattisgarh
C.Gujarat
D.Haryana

Ans: C.Gujarat

 

 

44. SBI Chairperson Arundhati Bhattacharya has been ranked at which position as the powerful women in finance in the Forbes list of 100?
A.11th
B.12th
C.22nd
D.25th

Ans:D.25th

 

 

45. Prime Minister visited Switzerland to seek support for India’s membership in which group?
A.NATO
B.NSG
C.UN Security Council
D.IMF

Ans: B.NSG

 

 

46. What is the Cash Reserve ratio fixed by Reserve bank of India announced during Second Bi- Monthly monetary Policy for the FY 2016-17?
A.4%
B.4.1%
C.4.5%
D.5%

Ans: A.4%

 

 

47. Who took charge as the Managing Director of State Bank of Travancore, is one of the five associate banks of State Bank of India?
A.CS Manojkumar
B.CD Deskmukh
C.CR Sasikumar
D.MD Viswanathan

Ans:C.CR Sasikumar

 

 

48. Which port in India bagged National Award for excellence in Cost Management for the year 2015 from the Institute of Cost Accountants of India?
A.Paradip
B.Marmugao
C.Ennore
D.V.O.Chidambaranar

Ans: D.V.O.Chidambaranar

 

 

49. The Three day 15th edition of Asia’s largest annual security forum Shangri-La Dialogue was inaugurated in which country?
A.Japan
B.Malayasia
C.Singapore
D.Iraq

Ans:C.Singapore

 

 

50. Which Government launched Asia’s First Gyps Vulture Reintroduction Programme at Jatayu Conservation Breeding Centre?
A.Odisha
B.Punjab
C.Madhya Pradesh
D.Haryana

Ans: D.Haryana

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery