Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 10 Aug 2016

1.Government to launch a hub & spoke model to set up science cities and science centres and to set up how many zones to have a science city individually?
A.4
B.9
C.3
D.5

Answer – D.5

2.In India, which campaign to curb over the counter use of antibiotics without prescription, create awareness of danger of taking antibiotics?
A.Blue Line
B.Hot Line
C.White Line
D.Red Line

Answer – D.Red Line

3.What are the organizations involved in launching of Union Government Initiative to judge the impact of Environment linked health problem by promoting Centre for Environmental Health?
A.Health Care Foundation and Tata Institute of Social Science
B.Public Health Foundation and Indian Institute of Science
C.Public Health Foundation and Tata Institute of Social Science
D.Health Care Foundation and Indian Institute of Science

Answer – C.Public Health Foundation and Tata Institute of Social

4.Which state government to set up 100 model schools to the existing in backward areas of the state on a priority basis during 2016-17?
A.Odisha
B.Bihar
C.Tamilnadu
D.Gujarat

Answer – A.Odisha

5.Union Cabinet has decided to set aside the Supreme Court’s order on which test that made a pan Indian common entrance test mandatory?
A.AIIMS Entrance Exam
B.National Eligibility cum Entrance Test
C.Joint Entrance Exam
D.All India Pre Medical Test

Answer – B.National Eligibility cum Entrance Test

6.Who headed a team of Six Indian Army mountaineers climbed the summit of Mount Everest considered one of the toughest trail marathons in the world?
A.Ranveer Jamwal
B.Ranveer Biswal
C.Manjur Jamwal
D.Manjur Biswal

Answer – A.Ranveer Jamwal

7.World Metrology Day is being observed every year on which date as a focus for promoting the importance of measurement?
A.May 19th
B.May 20th
C.May 21st
D.May 22nd

Answer – B.May 20th

8.Legendary Gujarati Diwaliben Bhil, has passed away due to age-related ailments in Junagadh at the age 80. He related to which field?
A.Folk Singer
B.Gazal Singer
C.Carnatic Singer
D.Violinist

Answer – A.Folk Singer

9.Which Military joined with United State Military research team to test 10 trials of the Hypersonic Technology?
A.Japan
B.Indian
C.Australian
D.Mexican

Answer – C.Australian

10.Who has been appointed as New Prime Minister of Turkey by President to take over the chair of Prime Minister?
A.Recep Tayyip Erdogan
B.Binali Yildirim
C.Manali Dashus
D.Tayig Marldo

Answer – B.Binali Yildirim

11.Indian Origin Philip Abraham elected Deputy Mayor of which country city to become the Mayor for the following year?
A.US
B.China
C.UK
D.West Indies

Answer – C.UK

12.Which House of Representatives inked agreement with India to have bilateral legislative to strengthen defence ties in India?
A.US
B.UK
C.Bangladesh
D.China

Answer – A.US

13.Which organization has tightened the norms for Participatory Notes in order to check misuse and money laundering?
A.Reserve bank of India
B.World Bank
C.International Monetary Fund
D.Securities and Exchange Board of India

Answer – D.Securities and Exchange Board of India

14.Indian – American scientist Rakesh K Jain and a Pakistani – American doctor Humayun with the US top honors on the field of science, technology and innovation. Name the Medal
A.National Medal of Science
B.International Science Medal
C.Awards for Science and Innovation
D.Medal for Innovation

Answer – A.National Medal of Science

15.World Health Statistics for the year 2016 have been reported by World Health Organization about __________________.
A.Health and Care
B.Neonatal Care
C.Life Expectancy
D.Child Sex Ratio

Answer – C.Life Expectance

16.Bombayla Devi is associated with which sport  ?
A.Archery
B.Shooting
C.Boxing
D.Badminton

Answer –A.Archery

17.Anti Terrorism Day is being observed in India on 21st May of every to commemorate the Death Anniversary of which Prime Minister?
A.Mahatma Gandhi
B.Rajiv Gandhi
C.Indira Gandhi
D.Jawaharlal Nehru

Answer – B.Rajiv Gandhi

18.Emmy Award winning English Born Actor has been passed away at the age of 96. Who is he?
A.Alan Young
B.Alan Mark
C.Alan Ray
D.Alan Jose

Answer –  A.Alan Young

19.International Buddha Poornima Day is being celebrated on which date to commemorate the Buddha Birthday?
A.20th May
B.21st May
C.22nd May
D.24th May

Answer –  B.21st May

20.Which teams won the Uber Cup 2016 in Badminton Final against the South Korea with points 3-1?
A.Malaysia
B.China
C.India
D.Singapore

Answer –  B.China

21.Cyclonic storm named as _____________ in the Bay of Bengal hits eastern coast of India which is the first tropical cyclone of the Annual cyclone Season.
A.Usha
B.Nisha
C.Roanu
D.Neela

Answer –  C.Roanu

22.Who has been not qualified for the Rio Olympics in the Category of Women boxing after went to second round bouts of the AIBA Women’s World Boxing Championship?
A.Sarita Devi
B.Mary Kom
C.Both A and B
D.Either A or B

Answer –  C.Both A and B

23.Ex Finance Secretary Ratan P Watal has been appointed as Principal Adviser of which Commission by the Department of Personnel and Training?
A.Finance Commission
B.NITI Aayog
C.Law Commission
D.Pay Commission

Answer –  B.NITI Aayog

24.Who has become first woman to climb The Mount Everest for the Seventh Time breaking her own record for the most summits of the world’s highest mountain?
A.Lhakpa Sherpa
B.Emma Sherpa
C.Lacke Sherpa
D.Mecha Sherpa

Answer –  A.Lhakpa Sherpa

25.Which organization has nominated Special Envoys Mary Robinson and Macharia Kamau for El Nino and Climate?
A.COP21
B.UN
C.UNICEF
D.WHO

Answer –  B.UN

26.Mumbai Based Mukesh Ambani Chairman of RIL has been honored with which medal for Entrepreneurial Leadership?
A.Othmer Gold Medal
B.Otto Gold Medal
C.National Medal of Science
D.None of these

Answer – A.Othmer Gold Medal

27.First world Conference on tourism for development held in which city to set up International Cooperation?
A.Delhi in India
B.Tokyo in Japan
C.Mumbai in India
D.Beijing in China

Answer –  D.Beijing in China

28.Which Country has initiated to commute the train service to the sea for the first time who are spending too much time in their cars?
A.United States of America
B.United Kingdom
C.Switzerland
D.New Zealand

Answer – A.United States of America

29.Which Government has decided to prohibit the manufacture and distribution of any type of Gutka and Pan masala for a period of one year?
A.Odisha
B.Bihar
C.Jharkhand
D.Delhi

Answer –  B.Bihar

30.J P Nadda launched ____________________to be observed across the country in Central Government hospitals.
A.Ayurvedic Fortnight
B.Kayakalp Fortnight
C.Siddha Fortnight
D.Unani Fortnight

Answer – B.Kayakalp Fortnight

31.Which one among is released Census 2011 data on Households by religion, Sex of head of household and household size?
A.RBI
B.IMG
C.RGI
D.WHO

Answer – C.RGI

32.Which State Government launched artificial propagation programme of mahseer fish for conservation and rehabilitation?
A.Arunachal Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Madhya Pradesh

Answer –  C.Himachal Pradesh

33.In order to strength the framework for safeguarding the Interest of investors, Union Government has formed a six member Authority. Name the authority.
A.Investor Education and Protection Fund
B.Investor Statistics and Protection Fund
C.Investor Safe and Protection Fund
D.Investor Interest and Protection Fund

Answer –  A.Investor Education and Protection Fund

34.Which government lauched Smart Village program to improve public facilities in the villages with financial assistance of 80 Lakh to 2 Crore rupees?
A.Bihar
B.Tamilnadu
C.Telangana
D.Gujarat

Answer –  D.Gujarat

35.The ALL Ladies League (ALL) organized the Women Economic Forum (WEF) 2016 held in which state/UT with Goal of Energize women’s entrepreneurship and leadership?
A.Kerala
B.Tamilnadu
C.New Delhi
D.Andhra Pradesh

Answer –  C.New Delhi

36.The G7 Finance summit began at ______________ to balance the growth of the global economy amid the slowing down of the China Economy and other emerging countries.
A.Tokyo in Japan
B.Sendai in Japan
C.Beijing in China
D.Shanghai in China

Answer –  B.Sendai in Japan

37.World Bank announced the Insurance plan to which Disease to mobilize funds and to generate global and national responses to disease outbreaks?
A.Ebola
B.Zika
C.Pandemic
D.H1N1

Answer –  C.Pandemic

38.Which bank decided to halve the branches in India as customers go Digital to focus on retail banking over digital channels?
A.HSBC
B.IDFC
C.BOA
D.ICICI

Answer –  A.HSBC

39.Pench Tiger Reserve is situated in ______________ 
A.Kerala
B.Gujarat
C.Madhya Pradesh
D.Rajasthan

Answer –C.Madhya Pradesh

40.School Student from India interacted with which country students to share the history of the two nations before partition?
A.Bangladesh
B.China
C.Pakistan
D.Myanmar

Answer –  C.Pakistan

41.Who has been appointed unopposed as the youngest BCCI president after the successor of Shashank Manohar?
A.Anurag Thakur
B.KC Khanna
C.Anil Kumble
D.Rahul Dravid

Answer –  A.Anurag Thakur

42.Who has been appointed as Lt Governor of Puducherry for two years after the successor of Lt General Ajay Singh?
A.Virendra Kataria
B.Kiran Bedi
C.Rangarajan
D.None of these

Answer –  B.Kiran Bedi

43.Dublin based Trinity College researcher discovered a new form of light that go against predicted qualities of light which proved the _________ constant can change.
A.Planck
B.Boltzmann
C.Gas
D.Light

Answer –  A.Planck

44.Who won the Hero Federation Cup after defeating Aizawl Football Club by a record of 5-0 margin at the Indira Gandhi Stadium in Kolkata?
A.Moham Bagam
B.Mohun Bagam
C.Mohun Bagan
D.Moham Bagan

Answer –  C.Mohun Bagan

45.World Biodiversity day is being celebrated on which day to emphasize people’s livelihoods and sustainable development in across the domain of activity?
A.22nd May
B.23rd May
C.21st May
D.24th May

Answer – A.22nd May

46.The book titled “Dr. Ambedkar: Life and Mission” penned by ______________ 
A.Dhananjay Keer
B.Sharma Arvind
C.Naik C.D
D.Chandrababu.B

Answer – A.Dhananjay Keer

47.Sahitya Academy Award Winning author has released two new books both themed on nature My Favourite Nature Stories and The World outside My Window. Who is He?
A.Madhavan
B.Ruskin Bond
C.Arundhathi Roy
D.Chetan Bhagat

Answer –  B.Ruskin Bond

48.The world’s oldest Olympic champion, Sandor Tarics, has died at the age of 102 in San Francisco. He related to which sport?
A.Swimming
B.Cricket
C.Volleyball
D.Water Polo

Answer – D.Water Polo

49.Which day is considered to be the International Day to End Obstetric Fistula was observed worldwide to raise awareness about obstetric fistula?
A.20 June 2016
B.24 May 2016
C.23 April 2016
D.23 May 2016

Answer –  D.23 May 2016

50.Who is the Former Communist party leader and Member of Parliament passed away due to old age related ailments?
A.VT Thomas
B.Praveen Rashtrapal
C.K Anirudhan
D.Deepak Shodhan

Answer –  C.K Anirudhan

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 

 


Gallery