Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 08 Aug. 2016

1.Who has elected as FIFA’s first female Secretary General with zero experience on Soccer to run the day to day administration?
A.Gianni Infantino
B.Margaret Chan
C.Fatma Samoura
D.None of the above

Answer – C.Fatma Samoura

2.Which Indian based artist won third prize at UN poster contest on N-Disarmament conducted by UN General Assembly?
A.Anjali Chandrashekar
B.Manjula Chandrashekar
C.Anjutha Chandrashekar
D.Manju Chandrashekar

Answer – A.Anjali Chandrashekar

3.Which state has bagged the best family destination in the country in the Lonely Planet Magazine India Travel Awards 2016?
A.Himachal Pradesh
B.Kerala
C.Tamilnadu
D.Karnataka

Answer – B.Kerala

4.Who has been appointed as National Stock Exchange chairman after obtaining approval from Securities Exchange Board of India?
A.Vinod Chawla
B.Ashok Kumar
C.S.B. Mathur
D.Ashok Chawla

Answer – D.Ashok Chawla

5.ASSOCHAM reported that which sector tripled their growth in last 5 years as development and progress of Internet users in India?
A.E-trade
B.Foreign Direct Investment
C.E-Commerce
D.E-visa

Answer – C.E-Commerce

6.India inked with which organization about Project Collaboration Agreement for Cooperation on promoting Traditional Medicine?
A.UNO
B.WHO
C.UNICEF
D.WTO

Answer – B.WHO

7.Which government notified the Backward Classes (Reservation in Services and Admission in Educational Institutions) Act, 2016?
A.Bihar
B.Odisha
C.Chattisgarh
D.None of the above

Answer – D.None of the above

8.Uttar Pradesh government launched the __________ emergency service across the state on October 2nd 2016.
A.Dial-100
B.Dial-108
C.Dial-101
D.Dial-0

Answer – A.Dial-100

9.Railways named Jaldoot train have carried water from Miraj to which City to cater to the need of the people in the parched areas?
A.Mirpur
B.Jalandar
C.Latur
D.Anand

Answer – C.Latur

10.Which Dictionary added 19 Singaporean terms and 13 Hong Kong terms and also includes about 500 new words and phrases from around the world?
A.Oxford English Dictionary
B.Cambridge English Dictionary
C.English Encyclopedia
D.Duke English Dictionary

Answer – A.Oxford English Dictionary

11.New Delhi based non-profit Economics think tank projected India’s economic growth rate to grow marginally to ____________percent in 2016-17.
A.6.7
B.5.7
C.7.7
D.8.8

Answer – C.7.7

12.UR Roa becomes first Indian in International Astronautical Federation’s ‘Hall of Fame’. He is former _______________.
A.ISRO Chairman
B.NDA Director
C.DRDO Secretary
D.AIF Chief Marshal

Answer – A.ISRO Chairman

13.Who took over as interim Brazil President whereas the present president was suspended from office for 180 days over an impeachment?
A.Michel Temer
B.Dilma Rousseff
C.Brasilia Hume
D.Disou Sezhwan

Answer – A.Michel Temer

14.Indian Postal Department collaboration with Department of Space has geo-tagged over 1.5 Lakh posts through Mobile App called as?
A.MAHAN
B.SUHAN
C.BHUVAN
D.DEVAN

Answer – C.BHUVAN

15.According to EY report, India ranks which position in the category of Renewable Energy Country Attractiveness Index basis on renewable energy projects?
A.1st
B.2nd
C.3rd
D.4th

Answer – C.3rd

16.Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda inaugurated the foundation of three Medical colleges in which state?
A.Andhra Pradesh
B.Telangana
C.Tamilnadu
D.Jammu& Kashmir

Answer – D.Jammu& Kashmir

17.The International Day of Families is being celebrated on which day to promote awareness of issues concerned with families?
A.May 14th
B.May 15th
C.May 16th
D.May 12th

Answer – B.May 15th

18.India Test fires indigenously built _________________________interceptor missile successfully from the launch complex of Abdul Kalam Island in Odisha.
A.Advanced Indian Navy
B.Advanced Air Force
C.Advanced Air Controller
D.Advanced Air Defence

Answer – D.Advanced Air Defence

19.NASA’s which mission has helped its scientists to discover a total of 1,284 more planets beyond our solar system?
A.Kepler
B.Opportunity
C.Aryabhatta
D.Rover

Answer – A.Kepler

20.Who has been appointed as Deputy Chairman of FIFA Governance Committee?
A.MiguelMaduro
B.MukulMudgal
C.MukulRohatgi
D.Miguel Madonna

Answer – B.Mukul Mudgal

21.GC Mitra resigned from the post of Technical Core Committee Chairman of which Department and he is put on work in Odisha?
A.Archaeologial Survey of India
B.Central Bureau of Investigation
C.Department of Post
D.Income Tax Department

Answer – A.Archaeologial Survey of India

22.Who has been appointed as UAE based ICC General Manager to steer its strategic communications?
A.Zaheer Abbas
B.Claire Furlong
B.RahulDravid
D.AnilKumble

Answer – B.Claire Furlong

23.US mission in India won which award of the US State Department for its innovative approach to greening throughout the country?
A.Greening Diplomacy Initiative
B.Greening Environment Initiative
C.Greening Forest Initiative
D.None of the Above

Answer – A.Greening Diplomacy Initiative

24.Finance Ministry announced which scheme and will remain functioning till September 2016 for filing of Declarations and payment?
A.Income Payment Scheme
B.Income Deposit Scheme
C.Income Tax Scheme
D.Income Declaration Scheme

Answer – D.Income Declaration Scheme

25.BharatiyaJanata Party (BJP) national president Amit Shah will inaugurate the second phase of PradhanmantriUjjwalaYojana at which district of Gujarat?
A.Anand
B.Varanasi
C.Dahod
D.Gandhi Nagar

Answer – C.Dahod

26.Union Government approved which state Government proposal to set up Kalinganagar National Investment and Manufacturing Zone Project?
A.Odisha
B.Bihar
C.Gujarat
D.Jammu & Kashmir

Answer – A.Odisha

27.Prime Minister chaired the high level meeting with Chief Minister of Jharkhand, Raghubar Das and Rajasthan CM Vasundhara Raje to discuss on which issue?
A.Black Money
B.Farmers
C.Water Scarcity
D.Environmental

Answer – C.Water Scarcity

28.India inked with which country on nuclear agreement to engage the bilateral neighbourhood relationship between two nations?
A.China
B.Myanmar
C.Bhutan
D.Bangladesh

Answer – D.Bangladesh

29.Indian Short film named______________ has been invited for a special screening at the 42ndseattle International Film Festival, Washington DC?
A.Beta
B.Beti
C.Premam
D.Vishya

Answer – B.Beti

30.Indian Air Force team joint exercise with which country undertaking integrated air operations but also to absorb operational lessons from the exercise engagements?
A.China
B.UK
C.US
D.Germany

Answer – C.US

31.A six-day long global conference envisioned on economic empowerment of women to foster leadership and entrepreneurship in which city?
A.Hyderabad
B.Chennai
C.New Delhi
D.Mumbai

Answer – C.New Delhi

32.Which programme is launched by Urban Development Minister M.Venkaiah Naidu as a 15-day special event for ensuring cleanliness at all Government offices across the country?
A.Swachh Clean mission
B.Swachh Office Drive
C.Swachh Arena Drive
D.Swachh Environment mission

Answer –  B.Swachh Office Drive

33.What is the name of the Robot is the world’s first artificial intelligence lawyer installed by Law Firm Baker Hostetler in the United States?
A.RACE
B.BROS
C.ROSE
D.ROSS

Answer –  D.ROSS

34.Which State Government joined with New Delhi based Engineering Company BHEL has bagged order worth of Rs 1,600-crore from a joint venture company of NTPC and SAIL?
A.Odisha
B.Bihar
C.Tamilnadu
D.Karnataka

Answer –  A.Odisha

35.Which centre has launched by Capgemini jointly with NASSCOM at the Helen Keller Institute of Deaf and Deaf & blind dedicated to training individuals in Panvel and Navi?
A.Digital health centre
B.Digital education centre
C.Digital literacy centre
D.Digital library centre

Answer –  C.Digital literacy centre

 36.Which medal is honoured posthumously for Four Indian peace keepers sacrificed their lives while serving in the UN peacekeeping operations in the year 2015?

A.Param Vishisht Seva Medal
B.Ati Vishisht Seva Medal
C.Sarvottam Jeevan Raksha Padak
D.Dag Hammarskjold Medal

Answer –  D.Dag Hammarskjold Medal

37.Which college PhD student Nandini Bhandaru bagged the European Materials Research Society’s Young Scientist Award? 
A.NIT Calicut
B.IIT Kanpur
C.IIT Kharaghpur
D.NIT Warangal

Answer –  C.IIT Kharaghpur

38.Which programme is launched by Shri Nitin Gadkari related to National Portal for Infrastructure Consultancy Firms and Key Personnel which is developed by NHIDCL?
A.INTRACON
B.INFRACON
C.INFERCON
D.INTERCON

Answer –  B.INFRACON

39.Which is the world’s First Scanning equipment built by Australian researchers to examine materials without disturbing them?
A.Helium Microscope
B.Hydrogen Microscope
C.NDT Microscope
D.Nano particle Microscope

Answer – A.Helium Microscope

40.Which remote-sensing satellite has successfully blasted off by China into orbit to carry out land surveys and assist with disaster relief?
A.Yuagan-13
B.Yaogan-13
C.Yuagan-30
D.Yaogan-30

Answer –  D.Yaogan-30

41.In which Open title to win UK Based Andy Murray defeated Serbian Novak Djokovic for the first time?
A.French open
B.Australian open
C.Italian open
D.US open

Answer –  C.Italian open

42.Who is the Red Bull driver to become Formula One’s youngest race winner aged 18 by winning the Spanish Grand Prix Daniel Ricciardo?
A.Fernando Aloso
B.Lewis Hamilton
C.Michael Schumacher
D.Max Verstappen

Answer – D.Max Verstappen

43.Who has won the Silver in the Men’s air Rifle in the International Shooting Competition of Hannover in Germany?
A.Abinav Bindra
B.Gagan Narang
C.Vijay Kumar
D.Rathore

Answer – A.Abinav Bindra

44.The world’s oldest Living Person has passed away New York City aged 116 and died due to ill. Who is he/she?
A.Susannah Murray
B.Susannah Mushatt
C.Susannah Guirne
D.Susannah David

Answer –  B.Susannah Mushatt

45.President of India receives first Copies of Books “Tagore’s Vision of the Contemporary World” and “Tagore and Russia” were published by _________?
A.Indian Council for Cultural Development
B.Indian Council for Cultural Management
C.Indian Culture Associations
D.Indian Council for Cultural Relations

Answer –  D.Indian Council for Cultural Relations

46ISIS has reportedly launched its first mobile app………………. for children to teach them the Arabic alphabet and the vocabulary taught
1.Huroof
2.ISIS Mobile Wallet
3.Handroof
4.e-ISIS

Answer –1.Huroof

47.Shweta Rathore is associated with which Sport ?
1.Wrestling
2.Body Building
3.Shooting
4.Swimming

Answer –2.Body Building

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery