Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 02 Aug. 2016

1.Who inaugurated the newly announced Goa Indian Institute of Technology’s temporary Campus and will be mentored by IIT Mumbai?
A.Narendra Modi
B.Suresh Prabhu
C.Sushma Swaraj
D.Prakash Javdekar

Answer – D.Prakash Javdekar

 

2.Andhara Pradesh Chief Minister launched the Chandranna Bima Yoja for which sector of people in Vijayawada with Investment of Rs. 132 crore?
A.Working Woman
B.Unorganised working
C.Pregnant Working
D.All Woking class

Answer –  D.All Working class

 

3.Union Government released the funder under various sections of Swachh Bharat Mission to enhance the quality of Sanitation of urban areas of which state?
A.Gujarat
B.Himachal Pradesh
C.Punjab
D.Uttar Pradesh

Answer –  C.Punjab

 

4.The Odisha state Government announced the operation of which authority/(ies) to guide, implement, coordinate and oversee all skill development programmes?
A.Skill Development Authority
B.Skill Progress Authority
C.Entrepreneur Skill Development
D.All the above

Answer –  A.Skill Development Authority

 

5.Which high court termed reservation in promotion of Scheduled castes and tribes in Government job in the state as unconstitutional?
A.Mumbai
B.Punjab and Haryana
C.Delhi
D.None of the above

Answer – D.None of the above

 

6.Memorandum of Understanding has signed between which Government and Indian Institute of Technology (IIT), Delhi to set up Indian Institute of Technology in the state?
A.Telangana
B.Jammu & Kashmir
C.Nagaland
D.Andhra Pradesh

Answer –  B.Jammu & Kashmir

 

7.Who has authored the book “No Time to Pause”, the story about a girl want of privacy and independence while goes to college in a different city
A.Chetan Bhagat
B.Arundathi Roy
C.Pavithra Ramesh
D.Mangel Pandey

Answer –  C.Pavithra Ramesh

 

8.Who has won the Formula 1 Russian Grand Prix to take top position in with his fourth consecutive victory in a row?
A.Lewis Hamilton
B.Nico Rosberg
C.Rikkonen
D.None of the Above

Answer –  B.Nico Rosberg

 

9.Who has won the Bronze in the Women category 50m rifle prone competition conducted by ISSF Junior world cup in Germany?
A.Gaayathri Nithyanandam
B.Sonika
C.Ayushi Podder
D.Rita Singh

Answer –  A.Gaayathri Nithyanandam

 

10.Scientists from University of Georgia in the US and the Federal University of Riod De Janeiro have discovered a new reef system at which river?
A.Nokia
B.Amazon
C.Nile
D.Kagera

Answer – B.Amazon

 

11.Which hospital has signed MoU with Osler Health for research in chronic diseases and aims to impact the health and wellness of the patients?
A.Apollo
B.Chettinad
C.Malar
D.Global

Answer –  A.Apollo

 

12.Mobile payments major Paytm has joined hands with IT sector to create the requisite technology infrastructure for its payment bank operations?
A.Infosys
B.TCS
C.Wipro
D.Capegemini

Answer –  C.Wipro

 

13.Government Launches _________________ Initiative for upgradation of Tourism Sector in India.
A.MEET
B.MICE
C.MISE
D.MITE

Answer –  B.MICE

 

14.Former Bharatiya Jana Sangh president has passed away recently due to illness at the age of 96 and he was full member of the RSS in 1942. Who is he?
A.Balraj Mehood
B.Balraj Baghok
C.Balraj Madhok
D.Balraj Mahaey

Answer –C.Balraj Madhok

 

15.Mumbai Based real estate search portal appointed Dilip Tuli as Senior Vice president for strategy and new business initiatives. Name the company?
A.Yourhome.com
B.Housing.com
C.realestate.com
D.ownhousing.com

Answer –  B.Housing.com

 

16.Who has not been awarded with Fellows of the Royal society, a premier scientific academy of the UK and the Commonwealth?
A.Sriram Ramaswamy
B.Ramanujam Hegde
C.Lakshminaraynan Mahadevan
D.Sindhan Mahendiran

Answer –  D.Sindhan Mahendiran

 

17.World Press Freedom is celebrated every year on ___________________ to mark the international community that freedom of the press and expression?
A.May 2nd
B.May 3rd
C.May 1st
D.May 4th

Answer –  B.May 3rd

 

18.Former Jammu & Kashmir Congress Minister Passed away recently after a prolonged illness at the age of 65. Name the person?
A.Mahesh Gupta
B.Romesh Gupta
C.Romesh Sharma
D.Mahesh Sharma

Answer –  C.Romesh Sharma 

 

19.Which team has won the first Premier League title short of playing after second place Tottenham drew 2-2 at Chelsea?
A.Arsenal
B.Blackpool
C.Manchester
D.Leicester

Answer –  D.Leicester

 

20.Who has placed in the top position of the MRF Tyres powered ICC Test Team Rankings following annual update with results from 2012-13?
A.South Africa
B.India
C.Australia
D.West Indies

Answer –C.Australia

 

21.IT Giant Google acquired the business Technology start-up company to scale training offerings for Google Apps to its customers and users. Name the Company?
A.Synergys
B.Synfosis
C.Sychornis
D.Symphosis

Answer –  A.Synergys

 

22.Who has been appointed as India’s Goodwill Ambassador in addition to Shooter Abhinav Bindra to represent Indian at Rio Olympics?
A.Yuvraj Singh
B.Mary Kom
C.PT Usha
D.Sachin-Tendulkar

Answer –  D.Sachin Tendulkar

 

23.Bharat Heavy Electricals Ltd announced the Commissioning of 600 MW Coal Based Thermal power plant in which state?
A.Uttar Pradesh
B.Tamilnadu
C.Madhya Pradesh
D.Jharkhand

Answer –  C.Madhya Pradesh

 

24.An Indian born American Sikh woman Harmeet Kaur Dhillon has been selected for the key position in which committee at the National Level?
A.Republican National Committee
B.Democratic National Committee
C.Republican People Committee
D.Democratic People Committee

Answer –  A.Republican National Committee

 

25.Mumbai Based National Stock Exchange launched the New Exchange for which sector where bills against large companies can be accepted electronically?
A.Farmers
B.Small Industries
C.Micro, Small and Medium Enterprises
D.All the Above

Answer – C.Micro, Small and Medium Enterprises

 

26.Who headed the Panel to reform Medical Council of India to oversee how the regulator of medical profession and education in India appointed by Supreme Court?
A.Justice Kurian Joseph
B.Justice Arjan Kumar Sikri
C.Justice Sharad Arvind Bobde
D.Justice RM Lodha

Answer –  D.Justice RM Lodha

 

27.Railway ministry signed with which are the states for plantation of trees alongside Railway Track on Railway Land Boundary?
A.Punjab and Rajasthan
B.Punjab and Gujarat
C.Punjab and Haryana
D.Haryana and Rajasthan

Answer – C.Punjab and Haryana

 

28.Telegana Chief Minister performed the Bhoomi Puja for the Kaleshwaram Project aims to connect which river water through a series of barrages, reservoirs and irrigation?
A.Krishna
B.Godavari
C.Bhima
D.Tungabhadra

Answer – B.Godavari

 

29.Telangana State Government planned to set up Spices Park in which district with investment of Rs. 31 Crore on catering to farmers?
A.Nizamabad
B.Karimnagar
C.Adilabad
D.Warangal

Answer – A.Nizamabad

 

30.49th Annual Meeting of the Asian Development Bank (ADB) started at which country to discuss about the economic progress of the member?
A.Phillipines
B.Indonesia
C.Malaysia
D.Germany

Answer –  D.Germany

 

31.Scientists have developed a microscopic ______________ which is set be the smallest in the world to drive nanobots and Medical Robots?
A.Motor
B.Chassis
C.Engine
D.Wheel

Answer –  C.Engine

 

32.Which minister thanked the members for supporting and passing the states that bill facilitates for unlocking of Rs.41,000 crore which is for the forest land?
A.Maneka Gandhi
B.Ananthkumar
C.Ravi Shankar Prasad
D.Prakash Javadekar

Answer – D.Prakash Javadekar

 

33.Which place tops The Chart Of Online Learning In India: Coursera business standard?
A.Hyderabad
B.Bengaluru
C.Ahmedabad
D.Trivandrum

Answer –  B.Bengaluru

 

34.Who is visited to conflict-hit eastern Ukraine which came as new findings show that nearly a quarter of the world’s school-aged children of 462 million affected by crisis?
A.Mr James Chau
B.Herbie Hancock
C.Orlando Bloom
D.Sachin Tendulkar

Answer – C.Orlando Bloom

 

35.The International Monetary Fund has continued growth forecast for India this year at
A.7.5 per cent
B.7.0 per cent
C.6.5 per cent
D.6.0 per cent

Answer –  A.7.5 per cent

 

36.Which bank opens international unit in Gujarat’s GIFT City?
A.HDFC Bank
B.Kotak Bank
C.Lakshmi Vilas Bank
D.UCO bank

Answer –  B.Kotak Bank

 

37.President Pranab Mukherjee presented the
A.73rd  National Film Awards
B.63rd National Film Awards
C.62th National Film Awards
D.60th National Film Awards

Answer – B.63rd National Film Awards

 

38.Who receives Guinness record for Maharashtra Man With ‘Gold Shirt’?
A.Tirupati Rao
B.Kapil Gehlot
C.Sonakshi Sinha
D.Pankaj Parakh

Answer –  D.Pankaj Parakh

 

39.Who is non-executive chairman of City Union Bank now?
A.Rakesh Sharma
B.Parthasarathi Mukherjee
C.Mahalingam
D.Arun Kaul

Answer –  C.Mahalingam

 

40.Who has been appointed as Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change?
A.Martín García Moritán
B.Espinosa Cantellano
C.Mr. Riyad Mansour
D.Eden Charles

Answer –  B.Espinosa Cantellano

 

41.Union Railways Ministry launches__________ app for proper monitoring of Railway projects.
A.E-enabled PMIS
B.E-RaktKosh
C.Juggernaut app
D.E-Railway

Answer –  A.E-enabled PMIS

 

42.Who launched a dashboard on EXIM Analytics to provide easy access to the public on export and import trends of the country?
A.Maneka Gandhi
B.Nirmala Sitharaman
C.Anant Geete
D.JP Nadda

Answer – B.Nirmala Sitharaman

 

43.Who Launched Portal for Contract Labour Payment Management System?
A.JP Nadda
B.Kalraj Mishra
C.Sushma Swaraj
D.Shri Piyush Goyal

Answer – D.Shri Piyush Goyal

 

44.ISRO Signs MoU with _________ for exploration and use of outer space.
A.37 countries
B.27 countries
C.36 countries
D.26 countries

Answer –  A.37 countries

 

45.The MoUs included in various field viz.
1.Joint development of advanced scientific instruments to observe earth and universe,
2.Joint realization of satellite missions,etc.,
3.Three Earth-like planets discovered orbiting dwarf star___________A.STRAPPIST-1
B.TRAPPIST-1
C.TRUPIST-1
D.MANX

Answer – B.TRAPPIST-1

46.Who won World Snooker Championship 2016?
A.Yeong-hun
B.Mark Selby
C.Neil Robertson
D.Rickie Fowler

Answer –  B.Mark Selby

 

47.Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the bilateral agreement with EU on Science & Technology cooperation signed between_______________.
A.India and Srilanka
B.India and Qatar
C.India and Dubai
D.India and England

Answer –  B.India and Qatar

 

48.Union government has agreed to relax the norms in Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana to boost rural road connectivity for which state?
A.Bihar
B.Andhra Pradesh
C.Arunachal Pradesh
D.Himachal Pradesh

Answer –  C.Arunachal Pradesh

 

49.DRDO and Ayush join hands to impart ________ training to Defence Wing Staff.
A.karate
B.flight
C.swimming
D.yoga

Answer –  D.yoga

 

50.Prime Minister Narendra Modi officially approved the adoption of ______ Fundamental Principles of Official Statistics.
A.Irish
B.United Kingdom
C.United States
D.United Nations

Answer –  D.United Nations

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery