DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 29 July 2016

1.Between which stations bullet train to travel under the sea vide 21km long tunnel out of the total stretch of 508 km?
A.Mumbai – Allahabad
B.Mumbai – Ahmedabad
C.Delhi – Allahabad
D.Delhi – Ahmedabad

Ans :- B.Mumbai – Ahmedabad

2.Union Government frames high level committee meeting for Central assistance to which of the following States affected by drought and floods?
A.Tamilnadu, Puducherry and Karnataka
B.Arunachal Pradesh, Puducherry and Andhra Pradesh
C.Puducherry, Arunachal Pradesh and Karnataka
D.Andhra Pradesh, Karnataka and Tamilnadu

Ans :- C.Puducherry, Arunachal Pradesh and Karnataka

3.The Simhastha Kumbh mela is the famous festival celebrated in which city where a large number of people across the country?
A.Ujjain
B.Rishikesh
C.Haridwar
D.Amritsar

Ans :-  A.Ujjain

4.The First African-American anti slavery crusader to be printed on United States Dollar to commemorate her works towards helped about seventy enslaved families. Who is he/she?
A.Harriet Tubman
B.Andrew Jackson
C.Elizabeth Cady
D.Eleanor Roosevelt

Answer – A.Harriet Tubman

5.Which IT company has been recognized as one of the UK’s leading employers for women in a list published by The Times?
A.Infosys
B.Accenture
C.Wipro
D.TCS

Answer – D.TCS

6.Which ranks no 1 in Foreign Direct Investment in 2015 which attracts $63 billion value from other countries?
A.Indonesia
B.China
C.India
D.Mexico

Answer – C.India

7.Which company becomes first Indian company to join Energy Campaign headed by International non-profit group that will work with the world’s most influential businesses?
A.Hondo
B.Mahindra & Mahindra
C.BOSCH
D.TechMahindra

Answer – B.Mahindra & Mahindra

8.United States based IT major Accenture plans to open a cyber centre in which city to expand its global security presence?
A.Mumbai
B.Bengaluru
C.Hyderabad
D.Kolkata

Answer – B.Bengaluru

9.Who has been selected as the president of Chad by winning against Saleh Kebzabo?
A.Idriss Kobe
B.Idriss Deby
C.Idriss Mobe
D.Mardona Deby

Answer – B.Idriss Deby

10.Scientists in Vikram Sarabhai Space Centre lab recently made the world’s Lightest material to be used to withstand thermal?
A.Hydrogen aerogel
B.Silica Sol
C.Hydrogen Sol
D.Silica aerogel

Answer – D.Silica aerogel

11.When will be celebrated on World Earth day to mark the event by showing support for environmental protection and Safeguards?
A.April 21st
B.April 24th
C.April 22nd
D.April 25th

Answer – C.April 22nd

12.An Indian police horse named as________________ passed away recently who got injured during BJP protest rally in Uttarkhand.
A.Powerman
B.Superman
C.Bhakthiman
D.Shakthiman

Answer – D.Shakthiman

13.Indian Ace shooter ended with 6th spot in the men’s 50m pistol event on the International Shooting Sport Federation world cup. Who is He?
A.Abinav Bindra
B.Prakash Nanjappa
C.Arjuna Kumar
D.Jitu Rai

Answer – D.Jitu Rai

14.The top NRI entrepreneur authored a book “The making of India: The Untold story of British enterprise”. Name the Author?
A.Arundhati Roy
B.Jhumpha Lahiri
C.Kartar Lalvani
D.Mukund Chand

Answer – C.Kartar Lalvani

15.Which sector shows high record in capital expenditure of Rs. 94,000 crore to boost the economy by its contribution?
A.Power
B.Railways
C.Airport
D.Mine

Answer – B.Railways

16.The Union government has announced the rules on the SC and ST Act, 1989 that it is mandate to file charge within how many days once complaint is lodged?
A.70
B.50
C.80
D.60

Answer - D.60

17.Andhra Pradesh government has initiated to construct Agri-Plastic Park in which city that should have Central Institute of Plastic Engineering and Technology?
A.Hyderabad
B.Vijayawada
C.Guntoor
D.Chittoor

Answer – B.Vijayawada

18.Finance Ministry has formed a sub-committee to be headed by Former Chief Economic Advisor Ashok Lahiri to examine the excised duty on which product?
A.Diamond
B.Gold bar
C.Jewellery
D.Crude Oil

Answer – C.Jewellery

19.To diminish the risk of farming union government has set up panel to make a framework for doubling farmer’s income by which year?
A.2022
B.2018
C.2019
D.2020

Answer – A.2022

20.Union Minister DrJitendra Singh in which state launched the Cancer Care campaign in Northeast under the auspices of North Eastern Council Pink Chain Cancer conclave?
A.Nagaland
B.Manipur
C.Shillong
D.Assam

Answer – C.Shillong

21.India officially signed the World Trade Organisation’s which agreement to make easier at customs procedures to boost commerce?
A.Trade development
B.Trade functional
C.Trade motivation
D.Trade Facilitation

Answer – D.Trade Facilitation

22.Union Government and French Government jointly launched programmes under which alliance in order to develop the massive progress in Solar Energy?
A.International Solar Alliance
B.National Solar Energy Alliance
C.World Solar Power Alliance
D.Global Solar summit

Answer – A.International Solar Alliance

23.Which company ranks first in most influential brand in India and study carried out by research firm Paris based Ipsos?
A.Facebook
B.Whatsapp
C.Flipkart
D.Google

Answer – D.Google

24.World Book and Copyright day is observed _______________________ of every year by UNESCO in order to encourage world word tribute to books and Authors?
A.22nd April
B.23rd April
C.21st May
D.23rd May

Answer – B.23rd April

25.India has to play its first Day Night Test against with which country in 2016?
A.Australia
B.England
C.New Zealand
D.West Indies

Answer – C.New Zealand

26.What Technology adopted by NASA to make Rocket Engine for MARS and other deep space Missions?
A.3 Dimensional Printing
B.Robotics controlled
C.X-Ray based
D.Fusion Based

Answer – A.3 Dimensional Printing

27.Who has become the first Ambassador for Girl child under Beti Bachao Beti Padhao Project which was launched by Prime Minister to increase the child sex ratio?
A.Pankaj Kumar
B.PankajAdvani
C.Pankaj Sharma
D.None of the Above

Answer – A.Pankaj Kumar

28.Shri Bishwadip Dey was appointed as the High Commissioner of India to the which country?
A.West Indies
B.Seychelles
C.Bhutan
D.Trinidad and Tobago

Answer – D.Trinidad and Tobago

29.Our President recently nominated _______________ personalities from different fields on recommendations of the government?
A.7
B.6
C.8
D.9

Answer – B.6

30.Who has been awarded Best Actress award in an International narrative feature honour at Tribeca film festival in New York?
A.Priyanka Chopra
B.RadhikaApte
C.DeepikaPadukone
D.Katrina Kaif

Answer - B.Radhika Apte

31.Prime Minister laid the foundation for India’s biggest power with joint venture of State Govt and NTPC in which state?
A.Uttarkhand
B.Jharkhand
C.Himachal Pradesh
D.Manipur

Answer – B.Jharkhand

32.Indian Military has completed an amphibious exercise ‘Jal Prahar’ which was began on March 17th 2016 in which State/ Union Territory?
A.Lakshadweep
B.Odisha
C.Tamilnadu
D.Andaman and Nicobar

Answer – D.Andaman and Nicobar

33.Who set become first Indian participant at world kickboxing championship at the age of seven year old in Andria, Italy?
A.Tajamul Islam
B.Bhujabul Islam
C.Tajbahar Islam
D.Bhadhur Islam

Answer – A.Tajamul Islam

34.Delhi Government recently initiated the Application based what service in order to encourage private car owners to switch to public Transport?
A.Taxi
B.Bus
C.Train
D.Cab

B.Bus

35.Which is the first open source encyclopedia to the art and culture is the brain child of Researched Sudha Gopalakrishnan?
A.Artpedia
B.Vishpedia
C.Maitrepedia
D.Sahapedia

Answer – D.Sahapedia

36.Who is named as Goodwill Ambassador for India at Rio Olympics was announced recently in the presence of Olympic medalists?
A.Akshay Kumar
B.Anil Kapoor
C.Salman Khan
D.Ajay Devgan

Answer – C.Salman Khan

37.Congo Republic president Denis Sassou Nguesso recently announced the Prime Minister of the country? Who is he/she?
A.Clement Mouamba
B.Clemmenson Mage
C.Clement Atlee
D.Clemmenson Mouamba

Answer – A.Clement MouambaExplanation

38.Who is not the following Artist was nominated for Kendra Sangeet Natak Akademi Samman and the awards will be presented by The President?
A.Alokkanungo
B.Sadasiv Pradhan
C.Sadasiv Prabhath
D.Prefulla Kar

Answer – C.Sadasiv Prabhath

39.Who will receive the Dadasaheb Phalke award in the year 2016 for his/her contribution to the growth and development of Indian Cinema?
A.Devraj kapoor
B.Balachandera Nemade
C.Raj Kapoor
D.Manoj Bajpayee

Answer – D.Manoj Bajpayee

40.Union Minister JP Nadda Inaugurates first Central Government Current Good Manufacturing Practise complaint facility for Manufacture of DPT and TT Vaccine in which state?
A.Arunachal Pradesh
B.Himachal Pradesh
C.Andhra Pradesh
D.Madhya Pradesh

Answer – B.Himachal Pradesh

41.Minister of Power, Coal & New and Renewable energy minister unveiled the Ujwal DISCOM Assurance Yojana in 2015-16 for how many states?
A.8
B.4
C.6
D.7

Answer – C.6

42.Which company has entered into a partnership with Gujarat tourism and FICCI in Ahmedabad to facilitate soft skill training?
A.Uber
B.Ola
C.Callfortaxi
D.Speed

Answer – A.Uber

43.Reliance Industries Limited has brought crude oil from which country is the world’s biggest refining complex operates at Jamnagar in Gujarat?
A.Dubai
B.Iran
C.UAE
D.Israel

Answer – B.Iran

44.National Panchayati Raj Divas being celebrated on _______________ of every year?
A.24th May
B.24th April
C.25th April
D.26th April

Answer – B.24th April

45.In Kerala, Thazhathangady Juma Mosque has opened its doors to woman on ______________for the first Time?
A.April 24 and May 8
B.April 23 and May 7
C.April 12 and May 4
D.April 13 and May 8

Answer – A.April 24 and May 8

46.Andhra Pradesh Chief Minister unveils the State’s interim Secretariat Complex in which region?
A.Tirupathi
B.Dharanikota
C.Amaravathi
D.Renigunta

Answer – C.Amaravathi

47.Union Government increases the minimum wages for Contract employees to how much due to consideration of Consumer Price index and Dearness Allowance?
A.Rs. 10,000
B.Rs. 12,000
C.Rs. 11,000
D.Rs. 9,000

Answer – A.Rs. 10,000

48.The Army commanders Six day conference begins on 26.04.16 in which region to appraise current and emerging strategic security scenarios?
A.Dheradun
B.Mumbai
C.Chennai
D.New Delhi

Answer – D.New Delhi

49.What is the theme for the World Malaria is being celebrated on April 25thto spread the awareness of Malaria?
A.End free Malaria
B.Free from Malaria for Good
C.End Malaria for Good
D.Endless prevention for Malaria

Answer – C.End Malaria for Good

50.New Delhi Based Indian council of Medical research joint venture with which company for research and development in preventive health?
A.Vicks
B.Sun Pharma
C.National Pharma
D.Gloxy Pharma

Answer – B.Sun Pharma

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery