DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 28 July 2016

1. Which King had gifted the Valuable Kohinoor diamond to the British

and later it was petitioned to claim the Kohinoor Diamond ?

A.Maharaja Rajendra Singh

B.Maharaja Ranjith Singh

C.Maharaja Bhubinder Singh

D.Maharaja Ratnakar Singh

Answer – B.Maharaja Ranjith singh

2. Culture Minister has released the commemorative coin and

circulation coin of which Martyr on the occasion of His Martyr Day?

A.Colonel Niranjan

B.Hanumanthappa

C.Tatya Rope

D.None of the Above

Answer – C.Tatya Rope

3. New Centre for Ganga River Basin Management and studies launched

in which City in India?

A.Agra

B.New Delhi

C.Kanpur

D.Allahabad

Answer – B.New Delhi

4. overall co-ordination and management of PPP projects in the

country?

A.Maharashtra

B.Bihar

C.Uttar Pradesh

D.Madhya Pradesh

Answer – C.Uttar Pradesh

5. The First ever successful financing of Phillipines based Multi Lateral

Financing agency Asian Development Bank providing 300 million

Dollars to Uttar Pradesh for which commitment?

A.Agriculture Development

B.Enhancement of Banking Solution

C.Provisioning of Roads and connectivity

D.To free from Farmers from credits

Answer – C.Provisioning of Roads and Connectivity

6. Officials which departments are advised the Banking sectors to share

transaction details in single format to probe the fraudulent and Money

Laundering?

A.Income Tax and Intelligence Bureau

B.Central Bureau of Investigation and Intelligence Bureau

C.Income Tax and Central Vigilance Commission

D.Central Bureau of Investigation and Income Tax

Answer – B.Central Bureau of Investigation and Intelligence Bureau

7. Panasonic, US based AES to install India’s first energy storage

project in which state in country?

A.Punjab

B.Haryana

C.Uttar Pradesh

D.Assam

Answer – B.Haryana

8. The Giant Public sector player Neyveli Lignite Corporation all set to

joint venture with __________________ to install 2X600 MW

Raghunathpur Thermal Project

A.Damodar Valley Corporation

B.Mahanadi River Development Authority

C.National Thermal power Corporation

D.All the Above

Answer – A.Damodar Valley Corporation

9. Online shopping Giant Flipkart ties with which furniture Company to

sale the furniture through online enable to access an exclusive and

unique range of Furniture?

A.Woodpecker

B.Godrej

C.Crome

D.Wardrobe

Answer – B.Godrej

10. Who is not among the lead managers appointed for offshore Masala

Bond Issue by Indian Railways Finance Corporation?

A.JP Morgan

B.Tata Consultancy Services

C.BNP Paribas

D.SBI Caps

Answer – B.Tata Consultancy Services

11. Who is not among the lead managers appointed for offshore Masala

Bond Issue by Indian Railways Finance Corporation?

A.JP Morgan

B.Tata Consultancy Services

C.BNP Paribas

D.SBI Caps

Answer – B.Tata Consultancy Services

12. New Delhi based JK Tyres acquires ______________________

industries for Rs. 2200 crore which will be a subsidiary of JK Tyre with

majority shareholdings.

A.Cavendish Industries Ltd

B.Lily Limited Company

C.Motor Industries Ltd

D.Ceat Tyre Company

Answer – A.Cavendish Industries Ltd

13. Indian Railway has initiated which technology for the first time to

inspect Dedicated Freight corridor Project?

A.Google Map

B.4G Technology

C.Broadband and Mobile Technology

D.Drone

Answer – D.Drone

14. Spanish Rafael Nadal won his ninth Monte Carlo Masters title by

defeating Gael Monfils of which country in France?

A.Denmark

B.Swizerland

C.France

D.Russia

Answer – C.France

15. Who will be the First Indian Woman Gymnast in the history to

qualify for Rio Olympics who belongs to Agartala?

A.Dipa Karmakar

B.Dipa Kumari

C.Dipa Padonkar

D.Dipa Manokar

Answer – A.Dipa Karmakar

16. International Monuments and Sites day also known as World

Heritage Day is observed every year on__________

A.18th May

B.18 th  April

C.18 th  March

D.17 th  March

Answer – B.18 th  April

17. Prime Minister has inaugurated Shri Mata Vaishno Devi Narayana

Super Speciality hospital in which District of Jammu and Kashmir ?

A.Udhampur

B.Katra

C.Ramnagar

D.Jammu

Answer – B.Katra

18. Which Authority under women & Child Development Ministry

conducted the Regional Conference of North Eastern States on Child

Adoption which was hosted by Smt. Maneka Sanjay Gandhi, Union

Minister?

A.Central Adoption Resource Authority

B.Child Adoption Resource Authority

C.Women and child safeguard Authority

D.Adoption of Children Authority

Answer – A.Central Adoption Resource Authority

19. Smt Maneka Sanjay Gandhi launched Beti Bachao Beti Padhao

Scheme in additional how many districts of the country?

A.66

B.67

C.51

D.61

Answer – D.61

20. India inks Memorandum of Understanding which country to

promote Cooperation in the field of traditional Medicine and

Homeopathy?

A.Malaysia

B.Mauritius

C.Myanmar

D.China

Answer – B.Mauritius

21. Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan inked

with MoU with Bangladesh Petroleum Corporation to set up a LPG

import terminal in which port?

A.Paradip Port in India

B.Chittagong Port in Bangladesh

C.Kandla Port in India

D.Dhaka Port in Bangladesh

Answer – B.Chittagong Port

22. Which Government banned digging of bore wells beyong 200ft to

prevent the declining of Ground water level?

A.Tamilnadu

B.Karnataka

C.Madhya Pradesh

D.Maharashtra

Answer – D.Maharashtra

23. Finance Minister Arun Jaitley has attended the 93 rd  meeting of

Development Committee of which Organisation to emphasize the FDI

inflows in Country?

A.International Monetary Fund

B.World Bank

C.Asian Development Bank

D.BRICS Development Bank

Answer – B.World Bank

24. India has joined _____________ leadership in fighting money

laundering, tax invasion and terror financing during Finance Minister

visit to US during April 2016

A.G8

B.World Bank

C.G20

D.BRICS

Answer – C.G20

25. External Affairs Minister Sushma Swaraj visited recently which of

the two countries to attend the annual foreign ministers meeting?

A.Russia & China

B.China & Iran

C.Russia & Pakistan

D.Russia and Iran

Answer – D.Russia and Iran

26. World level researchers and Economists have claimed the

Governments and Business persons to invest in which fields to

accelerate the Healthiness of the Children?

A.Food and Agriculture

B.Natural Fertilizers

C.Nutrition

D.Food grains

Answer – C.Nutrition

27. A Trilateral Memorandum of Understanding has been signed in

_____________________ field among Sri lanka, Japan and India.

A.Oil and Gas

B.Fishing

C.Solar Power Generation

D.Science and Technology

Answer – D.Science and Technology

28. Government temporarily suspended the partial Provident Fund

withdrawal norms for three more months and partial withdrawal policy

was announced by?

A.Labour Minister

B.Finance Minister

C.Chief Economic Advisor

D.Director General of EPFO

Answer – B.Finance Minister

29. Which bank has initiated the dedicated branch for Startups to assist

entrepreneurs in setting up new companies and offer banking services?

A.RBL Bank

B.ICICI bank

C.HSBC bank

D.RBI

Answer – A.RBL Bank

30. Emmy award winning actress who acted in Everybody Loves

Raymond has passed away recently. Who is he/she?

A.Emma Gladson

B.Doris Gubberts

C.Doris Roberts

D.Emma Roberts

Answer – C.Doris Roberts

31. Who has won the Sportsman of the Year for the year 2016 awarded

by Laureus World sports awards?

A.Andy Murray

B.Lionel Messi

C.Virat Kohli

D.Novak Djokovic

Answer – D.Novak Djokovic

32. Who signs the Paris agreement from India side at the high level

signature ceremony that the agreement adopted at the 21 st  conference

of Parties?

A.Prime Minister Narendra Modi

B.External Affairs Minister Sushma Swaraj

C.Home Minister Rajnath Singh

D.Environment Minister Prakash Javadekar

Answer – D.Environment Minister Prakash Javadekar

33. Culture and Tourism Minister Mahesh Sharma unveiled the 18feet

tall Finial at which City as part of the ongoing Conservation effort?

A.Gateway of India, Mumbai

B.Silicon Valley, Bengaluru

C.Pink City, Jaipur

D.Humayun’s Tomb, New Delhi

Answer – D.Humayun’s Tomb, New Delhi

34. Union Minister for Science & Technology and Earth Sciences Dr.

Hasha Vardhan visits which state to unveil DBT created Biotech

Infrastructure facility at ICAR?

A.Mizoram

B.Nagaland

C.Tripura

D.Manipur

Answer – B.Nagaland

35. BJP led Union Government has merged Rajiv Gandhi Khel Abiyan

with which scheme which is based on the Gujarat’s model of “Khel

Mahakumbh”?

A.Khelo India

B.Khel India

C.Khelo Bharat

D.Khel Ratna

Answer – A.Khelo India

36. Union Government signed Memorandum of Understanding with

which country on Technical Cooperation and Infrastructure

Engineering?

A.Nepal

B.Myanmar

C.Bhutan

D.Bangladesh

Answer – C.Bhutan

37. Which one of the following agreement was signed between Union

and National Socialist Council of Nagaland to extend another year to

bring peace in the state?

A.Peace agreement

B.Ceasefire agreement

C.Hill trekking agreement

D.Litigation agreement

Answer – B.Ceasefire agreement

38. Which Government has notified the Deen Dayal Jan Awas Yojana to

afford houses which facilitates to create additional housing stock in the

low and medium potential towns?

A.Punjab

B.Bihar

C.Haryana

D.Maharashtra

Answer – C.Haryana

39. India ranks____________ position in the Press freedom index

ranking published by Reporters Without Borders in 2016?

A.136

B.131

C.133

D.135

Answer – C.133

40. Punjab State Chief Minister Parkash Badal distributed the

___________ cards to Farmers under Bhagat Puran Singh Sehat Bima

Yojana.

A.Soil Insurance

B.Crop Insurance

C.Life Insurance

D.Health Insurance

Answer – D.Health Insurance

41. Which organization has won 100 th  Pulitzer prize in the section of

Journalism under the category of Public Service?

A.New York Times

B.Associated Press

C.The Boston Globe

D.The New Yorker

Answer – B.Associated Press

42. Silicon Valley’s Legendary ‘Coach’ has passed away in April 2016.

Identify the Name.

A.Bill Capedown

B.Bill Campbell

C.Bill Madonna

D.Bill Mckenzie

Answer – B.Bill Campbell

43. Our Indian Hockey National Junior team decides to withdraw from

which cup due to Injury concerns?

A.Dhyanchand Cup

B.Johar Cup

C.Hockey World cup

D.None of the Above

Answer – B.Johar Cup

44. Who has been appointed as Board Control for Cricket in India as

CEO?

A.Srinivasan

B.Anil Kumble

C.Rahul Johri

D.Mahesh Sharma

Answer – C.Rahul Johri

45. US president Barack Obama nominates Indian-American

___________as US envoy to Chad.

A.Geeta Pai

B.Geeta Pasi

C.Githu Rani

D.Mithu Pasi

Answer – B.Geeta Pasi

46. United States think-tank Atlantic council has launched an India US

trade initiative to strengthen economic ties and trade target of

______________ billion.

A.$200

B.$300

C.$400

D.$500

Answer – D.$500

47. Who has inaugurated the International Yoga Fest and taken

decision on conducting National Level of International Yoga Day on

21 st  June 2016?

A.Prime Minister Narendra Modi

B.Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik

C.Minister of Culture Mahesh Sharma

D.Minister of Home Affairs, Rajnath Singh

Answer – B.Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik

48. Which State/Union Territory has been decided to host National

Level Celebration of International Yoga day on 21 st  June 2016?

A.Chattishgarh

B.New Delhi

C.Chandigarh

D.Maharashtra

Answer – C.Chandigarh

49. Union Government gave nod for amendments in compensatory

Afforestation Bill -2015 for which cause with the distribution of 42,000

Crore?

A.To cut off carbon Emission

B.Reducing the urbanization

C.Producing Modified plant breeds

D.Encourage to plant forests

Answer – D.Encourage to plant forests

50. Which service launched by union Government to address issues of

Startups, exporters & importers and other stakeholders?

A.TwitterHelp

B.TwitterSeva

C.WhatsappSeva

D.WhatsappHelp

Answer – B.TwitterSeva

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery