DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 25 July 2016

1. In accordance with the report released by SIPRI, India has been

ranked at which position in terms of world military expenditure?

A.3rd

B.7th

C.6th

D.1 st

Answer – C.6 th

2. Recently, Forbes has released 2016 “Asia’s 50 Power

Businesswomen” list featuring business women from 14 countries. It

has been topped by which of the following?

A.Chanda Kochhar

B.Indra Nooyi

C.Arundhati Bhattacharya

D.Nita Ambani

Answer – D.Nita Ambani

3. The center has accredited which of the following as the next

Ambassador of India to Norway?

A.Rajan Anandan

B.Jaimin Shah

C.Debraj Pradhan

D.Aruna Jayanthi

Answer – C.Debraj Pradhan

4. The CCEA has given its stamp of approval for the proposal of ATC

Asia Pacific Pte Ltd, Singapore to acquire how much % of

the shareholding inViom Networks Ltd?

A.63%

B.51%

C.32%

D.40%

Answer – B. 51%

5. Recently, the Union Cabinet has permitted states with adequate

finance to borrow, how much additional % of their GDP in order to help

them to meet their development needs?

A.0.9%

B.0.4%

C.0.5%

D.0.7%

Answer – C. 0.5%

6. World Health Day observes on which of the following dates?

A.April 6

B.April 4

C.April 7

D.April 3

Answer –C.April 7

7. The National Summit on Family Planning was concluded recently. It

was held at which of the following?

A.Lucknow

B.Delhi

C.Chennai

D.Mumbai

Answer – B.Delhi

8. 2016 Asian Nations Cup Chess tournament title has been clinched by

which of the following country?

A.Iran

B.India

C.Vietnam

D.China

Answer – B.India

9. National Association of Software and Services Companies

(NASSCOM) has designated which of the following as its Chairman for

2016-2017?

A.Debashis Chatterjee

B.Rekha Menon

C.B V R Mohan Reddy

D.C P Gurnani

Answer – D.C P Gurnani

10. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has commissioned a season

wise tiltable canal top solar PV plant at which of the following?

A.Guntur

B.Nellore

C.Bhimavaram

D.Kakinada

Answer – C.Bhimavaram

11. On the sidelines of Digital India initiatives, which of the following

software and solutions major will set up its first incubation center in

India?

A.EMC

B.Oracle

C.SAP

D.IBM

Answer – B.Oracle

12. The bronze bust of the ancient Indian mathematician-astronomer

Aryabhata unveiled at the headquarter of which of the following?

A.UNODC

B.UNWTO

C.UNICEF

D.UNESCO

Answer – D.UNESCO

13. Union Agriculture and Farmers Welfare Minister, Radha Mohan

Singh laid the foundation stone of Horticulture University in which of

the following Indian states?

A.Nagaland

B.Gujarat

C.Haryana

D.Punjab

Answer – C.Haryana

14. PM Modi has consented a MoU signed between India and which of

the following country or technical cooperation in the rail sector?

A.USA

B.Italy

C.Canada

D.Sweden

Answer – D.Sweden

15. Recently, Minister of State (Independent Charge) for Petroleum &

Natural Gas Dharmendra Pradhan has dedicated how many CNG

stations located in Delhi and NCR to the public?

A.36

B.34

C.30

D.31

Answer – A.36

16. North East-ASEAN Business Summit 2016 has been chaired by

which of the following?

A. Dispur

B. Aizawl

C. Kohima

D. Imphal

Answer – D. Imphal

17. World Diabetes Day observes on which of the following?

A. November 15

B. April 7

C. November 14

D. April 8

Answer – C. November 14

18. Recently which of the has released the presented its ambitious

climate action plan that will help nations to shape their national

strategies regarding climate change?

A. New Development Bank

B. World Bank

C. International Monetary Fund

D. Asian Infrastructure Investment Bank

Answer – B. World Bank

19. The Book “State in Denial” was authored by which of the following?

A. Kiran Desai

B. Salman Rushdie

C. Jhumpa Lahiri

D. B. G. Verghese

Answer – D. B. G. Verghese

20. As per the recent notification, which of the following has been

entered into a license agreement with Nagarjuna Agro Chemicals Pvt

Ltd for commercialisation of soil moisture indicator device?

A. Agriculture Insurance Company Of India

B. National Bank for Agriculture and Rural Development

C. National Research Development Corporation

D. Indian Council of Agriculture Research

Answer – C. National Research Development Corporation

21. The recently released Credit Suisse’s “Emerging Consumers

scorecard 2016” topped by which of the following?

A. Russia

B. In

diaC. China

D. Mexico

Answer – B. India

22. As a part of the Swachh Bharat Mission, Union Urban development

Minister Venkaiah Naidu inaugurated “Namma Toilet” at which of the

following?

A. Jaipur

B. Chennai

C. Mumbai

D. Delhi

Answer – D. Delhi

23. Which of the following Indian state has become the first state to

clear the land title bill?

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Karnataka

D. West Bengal

Answer – A. Rajasthan

24. Shani Shingnapur temple is situated at which of the Indian states?

A. West Bengal

B. Karnataka

C. Maharashtra

D. Tamil Nadu

Answer – C. Maharashtra

25. International Romani Day observes on which of the following dates?

A. April 5

B. April 8

C. April 9

D. April 7

Answer – B. April 8

26. Recently released “The Kiss of Life” has been authored by which of

the following?

A. Emraan Hashmi

B. Amitabh Bachchan

C. Varun Dhawan

D. Aamir Khan

Answer – A. Emraan Hashmi

27. Which of the following has signed up as the associate sponsor with

IPL team Gujarat Lions for the Indian Premier League’s season 9?

A. Akzo Nobel

B. Berger Paints

C. Nerolac Paints

D. Asian Paints

Answer – C. Nerolac Paints

28. World’s thinnest laptop with 10.4 mm thickness has been launched

by which of the following personal computers and printing major?

A. Lenovo

B. Cray

C. Apple

D. HP

Answer – D. HP

29. Which of the following has appointed as the new Prime Minister of

Vietnam?

A. Tran Dai Quang

B. Nguyen Xuan Phuc

C. Truong Tan Sang

D. Nguyen Phu Trong

Answer – B. Nguyen Xuan Phuc

30. Yogendra Bali, who has been recently away was related to which of

the following fields?

A. Industrialist

B. Journalist

C. Professor

D. Sportsperson

Answer – B. Journalist

31. The Central Government gave its stamp of approval to the nation’s

first Metrino Pod project in which of the following?

A. Pune

B. Mumbai

C. Gurgaon

D. Jaipur

Answer – C. Gurgaon

32. In order to transport natural gas to energy starved countries like

India shareholders of TAPI Pipeline Company Limited inked an accord

of how much worth in studies and engineering?

A. $500 million

B. $200 million

C. $400 million

D. $600 million

Answer – B. $200 million

33. United Kingdom’s prestigious Founders Award 2016 has been

conferred upon which of the following?

A. Vikram Patel

B. Rami Ranger

C. Prakash Lohia

D. Mother Teresa

Answer – D. Mother Teresa

34. Recently, Union Human Resource Development Minster Smriti Irani

launched a portal for registration of ISBN. What ISBN stands for?

A. International Streamer Book Number

B. International Specific Bite Number

C. International Standard Book Number

D. International Synchronic Bite Number

Answer – C. International Standard Book Number

35. Which of the following telecom company is all set to acquire rights

to use 4G spectrum of Aircel in eight telecom circles?

A. Airtel

B. Vodafone

C. Idea

D. Reliance

Answer – A. Airtel

36. Saudi Arabia has signed an agreement with which of the following

to build a bridge over the Red Sea?

A. Ethiopia

B. Egypt

C. Jordan

D. Israel

Answer – B. Egypt

37. “Sajibu Cheiraoba” is the festival, of which of the following Indian

city?

A. Mizoram

B. Nagaland

C. Assam

D. Manipur

Answer – D. Manipur

38. The Centre has designated which of the following to endorse “I

Support Skill India” campaign?

A. Sania Mirza

B. VVS Laxman

C. Sachin Tendulkar

D. Rahul Dravid

Answer – C. Sachin Tendulkar

39. Union Information and Broadcasting (I&B) Ministry has constituted

a three-member Committee to see the guidelines set for government

advertisements. It will be headed by which of the following?

A. BB Tondon

B. Piyush Pandey

C. Rajat Sharma

D. NR Madhava

Answer – A. BB Tondon

40. A statue of Maharaja Ranjit Singh will be installed in which of the

following country?

A. Russia

B. France

C. USA

D. Canada

Answer – B. France

41. National Name Yourself Day observes on which of the following

dates?

A. April 7

B. April 11

C. April 8

D. April 9

Answer – D. April 9

42. Which of the following NASA astronaut will write a memoir titled

Endurance: My Year in Space and Our Journey to Mars?

A. Yuri Malenchenko

B. Timothy Peake

C. Scott Kelly

D. Sunita Williams

Answer – C. Scott Kelly

43. Which of the following e-commerce giant has initiated “Sunshine”

program that allows users to donate to the associated NGOs, who are in

need of the products?

A. Shopclues

B. Snapdeal

C. Amazon

D. Flipkart

Answer – B. Snapdeal

44. Lamborghini India Pvt. Ltd. has appointed which of the following as

its head with immediate effect?

A. Kunal Patwa

B. Abhijeet Pandit

C. Mohan Mariwala

D. Sharad Agarwal

Answer – D. Sharad Agarwal

45. Hawke’s Bay Cup title has been clinched by which of the following?

A. Australia

B. New Zealand

C. Canada

D. India

Answer – D. India

46. To enable users to use mobile based push payments and make

eCommerce payments on merchant and social media applications which

of the following teamed up with Visa and Tran Serv?

A. Samsung

B. Gionee

C. Lenovo

D. Micromax

Answer – D. Micromax

47. Union Power Minister Piyush Goyal laid the foundation stone for

underground cabling work at which of the following?

A. Chennai

B. Lucknow

C. Mumbai

D. Varanasi

Answer – D. Varanasi

48. As a part of “Green UP – Clean UP” Programme, Akilesh Yadav has

directed to plnt how many trees by the month of July?

A. 4 crore

B. 1 crore

C. 5 crore

D. 3 crore

Answer – C. 5 crore

49. Recently, Haryana Government has set up two member inquiry

panel to probe into Jat quota stir. It will be headed by which of the

following?

A. Narbir Singh

B. S N Jha

C. Parkash Singh

D. Anil Vij

Answer – B. S N Jha

50. Under UJALA Program, which of the following became the fastest

Indian state to replace one crore bulbs with energy efficient LEDs?

A. Rajasthan

B. Uttar Pradesh

C. Karnataka

D. West Bengal

Answer – B. Uttar Pradesh

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery