Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 23 July 2016

1. Recently, HRD ministry released “India Rankings 2016” covering

3500 educational institutes. Which of the following topped the list in

university catergory ?

A.Central University of Hyderabad

B.Indian Institute of Science

C.Institute of Chemical Technology

D.Jawaharlal Nehru University

Answer – B.Indian Institute of Science



2. In accordance with the study by Aon Hewitt, which of the following

Indian Asset Management Company has been listed among the best

employer brands ?

A.Kotak Mahindra AMC

B.L&T AMC

C.JPMorgan AMC

D.Reliance AMC

Answer – D.Reliance AMC



3. International Day for Mine Awareness and Assistance observes on

which of the following date ?

A.April 5

B.April 3

C.April 4

D.April 2

Answer – C.April 4



4. Ranjan Baindoor, who has been recently passed away was related to

which of the following field ?

A.Cricket

B.Football

C.Hockey

D.Tennis

Answer – A.Cricket

 


5. 2016 Bahrain Grand Prix title has been clinched by which of the

following ?

A.Sebastian Vettel

B.Nico Rosberg

C.Kimi Raikkonen

D.Lewis Hamilton

Answer – B.Nico Rosberg

 


6. Institute of Advance Study in Science & Technology is situated at

which of the following Indian states ?

A.Uttarakhand

B.Manipur

C.West Bengal

D.Assam

Answer – D.Assam



7. As per the study conducted by Department of Aquatic Biology and

Fisheries, University of Kerala regarding the entry of non-native

intrusive species over the Indian Coast, how many invasive species are

found at Kerala coast ?

A.11

B.15

C.10

D.12

Answer – C.10

 


8. Which of the following private Indian equity firm has inked

agreement with Hewlett Packard Enterprise (HPE) to buy a majority

stake in Mphasis Limited ?

A.Carlyle Group

B.Blackstone

C.Apax

D.Everstone

Answer – B.Blackstone



9. Which of the following air group is all set to acquire Virgin America in

a friendly takeover ?

A.Copa Holdings

B.SkyWest

C.Delta Air Lines

D.Alaska

Answer – D.Alaska

 


10. Which of the following sworn in as the President of Vietnam ?

A.Pham Minh Chinh

B.Truong Thi Mai

C.Tran Dai Quang

D.Vuong Dinh Hue

Answer – C.Tran Dai Quang

 


11. Which of the following has formally set the Guinness World Record

for mass plantation ?

A.Talwandi Sabo Power Limited

B.Konkola Copper Mines

C.Bharat Aluminium Company

D.Hindustan Zinc Limited

Answer – A.Talwandi Sabo Power Limited



12. Which of the following crude firm is all set to make a major

investment in India’s petroleum sector ?

A.Lukoil

B.ExxonMobil

C.Sinopec

D.Aramco

Answer – D.Aramco



13. Which fin-tech company has announced the launch of mobile only

lending platform “CASHe” ?

A.Ezetap

B.Tslc Pte

C.MobiKwik

D.Faircent

Answer – B.Tslc Pte



14. Tirmbakeshwar Temple is situated in which of the following Indian

state ?

A.West Bengal

B.Rajasthan

C.Maharashtra

D.Karnataka

Answer – C.Maharashtra



15. Asia-Pacific Remote Sensing Symposium has been hosted by which

of the following country ?

A.Sri Lanka

B.India

C.Nepal

D.China

Answer – B.India

 


16. In order to promote entrepreneurship, PM Modi launched “Stand up

India scheme” in which of the following ?

A.Varanasi

B.Kanpur

C.Noida

D.Lucknow

Anwer – C.Noida



17. Recently UIDAI touched the historic landmark by producing

100thcrore Aadhaar. The first Aadhaar was issued in which year ?

A.2011

B.2006

C.2009

D.2010

Answer – D.2010



18. Recently, World Health Organisation in collaboration with United

Nations Human Settlements Programme released a report showing

health inequities in urban populations. What was the title of the report

?

A.Shaping Cities for Health

B.Equitable, healthier cities for sustainable development

C.Unmasking and Overcoming Urban Health Inequities

D.Emerging fields of urban health and epidemiology

Answer – B.Equitable, healthier cities for sustainable development



19. As per the global report on urban health released by World Health

Organisation (WHO) in collaboration with United Nations Human

Settlements Programme (UN-Habitat) , which of the following Indian

city is home to TB ?

A.Chennai

B.Kolkata

C.Mumbai

D.Bengaluru

Answer – C.Mumbai



20. Which of the following Indian city is ranked 2nd in the world in

terms of traffic fatalities ?

A.Delhi

B.Hyderabad

C.Mumbai

D.Chennai

Answer – D.Chennai



21. Which of the following country launched the world’s maiden public

immunization program for dengue fever ?

A.Malaysia

B.Philippines

C.India

D.Bangladesh

Answer – B.Philippines

 


22. The world’s first licensed vaccine “Dengvaxia”  has been developed

by which of the following pharmaceutical company ?

A.Pfizer

B.Roche

C.Sanofi

D.Novartis

Answer – C.Sanofi



23. National Maritime Day observes on which of the following date ?

A.April 3

B.April 2

C.April 5

D.April 4

Answer – C.April 5



24. ICC World Twenty20 champions title has been clinched by which of

the following ?

A.New Zealand

B.West Indies

C.England

D.India

Answer – B.West Indies



25. Which of the following app based taxi hailing company has

introduced electric rickshaws on its platform ?

A.Taxiforsure

B.Meru

C.Uber

D.Ola

Answer – D.Ola



26. Japanese electronics giant Panasonic has designated which of the

following in its global executive council ?

A.Paul Margis

B.Sunil Nayyar

C.Manish Sharma

D.Daizo Ito

Answer – C.Manish Sharma

 


27. Hridaynath Award 2016 will be conferred upon which of the

following ?

A.Virat Kohli

B.Vishwanathan Anand

C.Sania Mirza

D.Saina Nehwal

Answer – B.Vishwanathan Anand



28. India’s first semi-high speed train “Gatimaan Express” will run

between which of the following stations ?

A.Hazrat Nizamuddin – Agra

B.Agra – Mumbai

C.Lucknow – Delhi

D.Chennai – Hazrat Nizamuddin

Answer – A.Hazrat Nizamuddin – Agra



29. Four day long coastal security exercise “Tat Suraksha” initiated at

which of the following ?

A.West Bengal

B.Goa

C.Lakshadweep

D.Andaman

Answer – D.Andaman



30. Gato Barbieri, who has been recently passed away was related to

which of the following music instrument ?

A.Saxophone

B.Guitar

C.Violin

D.Flute

Answer – A.Saxophone

 


31. Recently, which of the following state has launched Adarsh

Vidyalaya (OAV) project to provide modern schools in the

underdeveloped rural areas ?

A.Bihar

B.Assam

C.Gujarat

D.Odisha

Answer – D.Odisha



32. Myneni Hari Prasad Rao, who has been recently passed away was

related to which of the following field ?

A.Musician

B.Businessman

C.Architect

D.Professor

Answer – C.Architect



33. Madras Atomic Power Station is located in which of the following

places ?

A.Rawatbhata

B.Kalpakkam

C.Bengaluru

D.Tarapur

Answer – B.Kalpakkam



34. Recently, Union Minister of Textiles Shri Santosh Gangwar

inauguarted three mega textile projects in which of the following

Indian states ?

A.Mizoram

B.Assam

C.Manipur

D.Nagaland

Answer – D.Nagaland



35. Which of the following country has launched retrievable scientific

research satellite to succor scientists to study micro-gravity and space

life science ?

A.Russia

B.Japan

C.China

D.India

Answer – C.China



36. International Day of Sport for Development and Peace observes on

which of the following date ?

A.April 3

B.April 6

C.April 5

D.April 4

Answer – B.April 6



37. Which of the following clinched the seniors gold medal at the WLBS

World snooker championship ?

A.Varshaa Sanjeev

B.Sandra Bryan

C.Sharon Kaur

D.Chitra Magimairaj

Answer – D.Chitra Magimairaj


38. Which of the following carpooling app has acquired Odd-Even.com

in an undisclosed amount ?

A.Uber

B.Zipcar

C.Orahi

D.Carma


Answer – C.Orahi


39. EMC Corporation has opened its second Research and Development

centre at which of the following places ?

A.Jaipur

B.Pune

C.Hyderabad

D.Mysore

Answer – B.Pune



40. Which of the following airline has launched a pre-paid card scheme

for its frequent fliers ?

A.AirIndia

B.Indigo

C.GoAir

D.SpiceJet

Answer – D.SpiceJet

 


41. Which of the following has been emerged as the largest freight

loading railway zone of Indian Railways in 2015-16 ?

A.East Coast Railway

B.West Coast Railway

C.North Central Railway

D.South Central Railway

Answer – A.East Coast Railway



42. Britain’s Royal Mail issued a set of special postage stamps to mark

the 400th death anniversary of which of the following ?

A.Euripides

B.Aeschylus

C.Shakespeare

D.Henrik Ibsen

Answer – C.Shakespeare



43. In a view of severe water shortage, which of the following has

launched a toll free number to receive complaints against misuse or

commercialisation of water ?

A.Nagpur

B.Pune

C.Thane

D.Mumbai

Answer – C.Thane



44. Which of the following state government imposed complete ban on

all types of liquor (alcohol) throughout the state ?

A.Gujarat

B.Bihar

C.Punjab

D.Assam

Answer – B.Bihar



45. Recently, which of the following state has launched the state wide

implementation of “Maa Annapurna Yojna (Scheme)” ?

A.Haryana

B.Gujarat

C.Tamil Nadu

D.Uttarakhand

Answer – B.Gujarat



46. Who has been appointed as the Chairman of IDSA?

a) Jitendra Jagota

b) Rahul Khullar

c) Naina lal Kilwadi

d) Ashwin Pandya

Answer: a) Jitendra Jagota



47. Who has been chosen as the first female speaker of Vietnam?

a) Truong Tan Tsang

b) Jean Munro

c) Nguyen Thi Kim Ngan

d) Htin Kyaw

Answer: c) Nguyen Thi Kim Ngan



48. Which Ministry had launched GIS-enabled HMIS application and the

self-printing of e-CGHS cards on 29 March 2016?

a) Union Home Affairs Ministry

b) Union Health and Family Welfare Ministry

c) Union Women and Children Ministry

d) Union Finance Ministry

Answer: b) Union Health and Family Welfare Ministry



49. A group of scientists discovered sand-eating tadpole of Indian

Dancing Frog Family Micrixalidae in which of the following mountain

ranges?

a) Eastern Ghats

b) Karakoram

c) Western Ghats

d) Cardamom Hills

Answer: c) Western Ghats

 


50. Russia in March 2016 gave approval to this company to acquire 15

percent stake in Vankor oilfield for 1.3 billion US dollars?

a) ONGC Videsh Limited

b) Oil India Limited

c) Bharat Petroleum Ltd

d) Indian Oil Corporation

Answer: a) ONGC Videsh Limited

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery