Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 22 July 2016

1. Recently, GOI has lauched “Sugamya Bharat Abhiyan” aka

“Inclusiveness and Accessibility Index” in collaboration with which of

the following ?

A.RBI

B.SEBI

C.FICCI

D.AYUSH

Answer – C.FICCI

2. In a bid to encourage research in premier technical institutions

through IMPRINT, MoU has been signed by how many ministries ?

A.28

B.26

C.23

D.25

Answer – D.25

3. Which of the following SAIL’s steel plant initiated the hot trial of the

new state of the art 1.2 MTPA (million tonne per annum) Universal Rail

Mill (URM) ?

A.Bokaro Steel Plant

B.Durgapur Steel Plant

C.Bhilai Steel Plant

D.Rourkela Steel Plant

Answer – C.Bhilai Steel Plant

4. Government of India has publicized the Indian Intellectual Property

(IP) Panorama by offering a single window interface. Which of the

following has not linked with its development ?

A.World Intellectual Property Organization

B.Centre for Development of Advanced Computing

C.Korea Invention Promotion Association

D.Korean Intellectual Property Office

Answer – B.Centre for Development of Advanced Computing

5. The Union Ministry for WCD initiated a project of construction of a

special Home for 1000 widows at which of the following ?

A.Jhansi

B.Mathura

C.Lucknow

D.Meerut

Answer – B.Mathura

6. Recently, which of the following became the 10th state to join the

Centre’s scheme UDAY for revival of debt stressed power distribution

companies ?

A.Uttarakhand

B.Assam

C.West Bengal

D.Manipur

Answer – A.Uttarakhand

7. Which of the following e-commerce giant has acquired PhonePe, a

Bengaluru-based mobile payments company ?

A.Alibaba

B.Amazon

C.Snapdeal

D.Flipkart

Answer – D.Flipkart

8. Zaha Hadid, who has been recently passed away was related to

which of the following field ?

A.Musician

B.Politician

C.Architect

D.Actress

Answer – C.Architect

9. Which of the following has been appointed as the Chairperson of the

Public Accounts Committee (PAC) of Telangana ?

A.KP. Bharathi

B.J Geeta Reddy

C.T. Ratnabai

D.P. Samanthakamani

Answer – B.J Geeta Reddy

10. Recently India has signed an MOU with which of the following to

supply 150 boats and fishing equipment ?

A.Nepal

B.Bhutan

C.Bangladesh

D.Sri Lanka

Answer – D.Sri Lanka

11. A partial liquor ban has been brought into effect in which of the

following Indian state ?

A.Punjab

B.Goa

C.Bihar

D.Gujarat

Answer – C.Bihar

12. In accordance with the US research firm IHS Inc, India has been

ranked at which of the following place in largest spender on defence ?

A.4th

B.6th

C.3rd

D.8 th

Answer – A.4 th

13. Which of the following Indian media company plans to launch its

over the top platform in other countries ?

A.Dish TV

B.Hindustan Media

C.Zee Media

D.Star India

Answer – D.Star India

14. Ronnie Corbett, who has been recently passed away was related to

which of the following field ?

A.Professor

B.Doctor

C.Entertainer

D.Politician

Answer – C.Entertainer

15. As per the Haryana Municipal (Amendment) Bill, 2016 and Haryana

Municipal Corporation (Amendment) Bill, 2016, what will be the

minimum educational qualification for a candidate of the general

category ?

A.Class V

B.Class XII

C.Class X

D.Class VIII

Answer – C.Class X

16. The centre has designated which of the following as the next

Ambassador of lndia to the Hashemite Kingdom of Jordan ?

A.Shubhdarshini Tripathi

B.Keshav Gokhale

C.K. Nandini Singla

D.C. Gururaj Rao

Answer – A.Shubhdarshini Tripathi

17. Which of the following has been conferred with Maharashtrian of

The Year” award 2016?

A.Amitabh Bachchan

B.Dilip Kumar

C.Asha Bhosle

D.Ranveer Singh

Answer – D.Ranveer Singh

18. The prestigious PEN/Barbey Freedom to Write Award 2016 has

been conferred upon which of the following?

A.Khadija Ismayilova

B.Ilham Tohti

C.Ahmed Naji

D.Nasrin Sotoudeh

Answer – C.Ahmed Naji

19. Recently, President Pranab Mukherjee has implemented the

Appropriation (Vote on Account) Ordinance, 2016 for which of the

following Indian state?

A.Rajasthan

B.Uttarakhand

C.Karnataka

D.Arunachal Pradesh

Answer – B.Uttarakhand

20. National Stock Exchange (NSE) of India has introduced a new index

to its broad market indices. It will consist of how many companies ?

A.270

B.150

C.400

D.318

Answer – C.400

21. Which of the following has been appointed as the next Ambassador

of India to the Republic of Zimbabwe ?

A.Jaideep Sarkar

B.R Masakui

C.Seetharam

D.H Bambawale

Answer – B.R Masakui

21. World Autism Awareness Day observes on which of the following

dates ?

A.April 2

B.March 30

C.April 3

D.March 31

Answer – A.April 2

22. Babu Bharadwaj, who has been recently passed away was related

to which of the following fields ?

A.Businessman

B.Journalist

C.Politician

D.Musician

Answer – B. Journalist

23. The Government has appointed which of the following as the next

Ambassador of India to Portugal ?

A.Pavan Kapoor

B.Dinesh K. Patnaik

C.Jaideep Sarkar

D.K. Nandini Singla

Answer – D.K. Nandini Singla

24. The Union Finance Minister has extended the safeguard duty on

import of some steel products to how many years ?

A.3

B.5

C.2

D.1

Answer – C.2

25. Which of the following becomes the first Indian state to link all

government colleges and medical colleges to the national cancer grid ?

A.Gujarat

B.Karnataka

C.Maharashtra

D.Rajasthan

Answer – C. Maharashtra

26. Recently, which of the following state has passed the Right to Fair

Compensation and Transparency in the Land Acquisition, Rehabilitation

and Resettlement Bill 2016 ?

A.Gujarat

B.Karnataka

C.Maharashtra

D.Rajasthan

Answer – A.Gujarat

27. Which of the following has been concurrently accredited as the next

High Commissioner of India to Barbados ?

A.R. Masakui

B.Manpreet Vohra

C.Satender Kumar

D.Ahmad Javed

Answer – C. Satender Kumar

28. The center has approved which of the following state’s Tourism’s

coastal circuit project under the “Swadesh Darshan Scheme” ?

A.Lakshadweep

B.Goa

C.Orissa

D.Kerala

Answer – B. Goa

29. Which of the following has bagged the silver medal at the

Asian/Oceania Qualifying Tournament in the 56 Kilogram category final

?

A.Vikas Krishan

B.Chatchai Butdee

C.Akhil Kumar

D.Shiva Thapa

Answer – D. Shiva Thapa

30. Which of the following nation will hold Combat Nuclear Terrorism in

2017 ?

A.Russia

B.Belgium

C.India

D.USA

Answer – C.India

31. What was the venue for 2016 Nuclear Security Summit ?

A.Brussels

B.Washington

C.Mumbai

D.Riyadh

Answer – B.Washington

32. As a part of nuclear security plans, PM Modi had announced to

support IAEA’s programme by contributing how much worth to the

nuclear security fund ?

A.USD 3 million

B.USD 1.5 million

C.USD 2 million

D.USD 1 million

Answer – D.USD 1 million

33. Recently, India has signed MoU with which of the following for

setting up a new Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory

(LIGO) ?

A.USA

B.Russia

C.Canada

D.Belgium

Answer – A.USA

34. In accordance with the “The Yearbook” published by UNIDO, India

has been ranked at which position in the list of world’s 10 largest

manufacturing countries ?

A.5th

B.8th

C.6th

D.3 rd

Answer – C.6 th

35. Saudi Arabia’s highest Civilian order – King Abdulaziz Sash has been

conferred upon which of the following ?

A.Shahrukh Khan

B.Narendra Modi

C.Sushma Swaraj

D.Pranab Mukherjee

Answer – B.Narendra Modi

36. Larry Drake, who has been recently passed away was related to

which of the following field ?

A.Actor

B.Politician

C.Professor

D.Industrialist

Answer – A.Actor

37. Which of the following bank has started a first of its kind an

Aadhaar based ATM usage facility ?

A.Yes

B.SBI

C.DCB

D.Axis

Answer – C.DCB

38. The title of Women’s World Twenty20 hosted by International

Cricket Council has been clinched by which of the following ?

A.Bangladesh

B.Australia

C.India

D.West Indies

Answer – D.West Indies

39. Which of the following country’s bank is all set to provide loan

assistance to metro system for Nagpur ?

A.Japan

B.Germany

C.Russia

D.Canada

Answer – B.Germany

40. Which of the following IT giant has acquired all of the business of

Geometric Limited ?

A.Infosys

B.Wipro

C.HCL

D.TCS

Answer – C.HCL

41. Recently, which of the following Indian bank has launched a virtual

queuing mobile application that will help customers save on time ?

A.Yes

B.SBI

C.DCB

D.Axis

Answer – B.SBI

42. In which of the following Indian state world’s first “White Tiger

Safari” has been inaugurated ?

A.West Bwngal

B.Rajasthan

C.Tamil Nadu

D.Madhya Pradesh

Answer – D.Madhya Pradesh

43. Which of the following has won a world championship with a

record-setting free skate score ?

A.Evgenia Medvedeva

B.Ashley Wagner

C.Gracie Gold

D.Anna Pogorilaya

Answer – A.Evgenia Medvedeva

44. How many MoU’s were signed between India and Saudi Arabia

during the visit of Prime Minster Narendra Modi ?

A.4

B.8

C.3

D.5

Answer – D.5

45. The Union Government on 30 March 2016 announced the Unified

Building Bye-Laws for

a) Andaman and Nicobar

b) Delhi

c) Uttar Pradesh

d) Pondicherry

Answer: b) Delhi

46. Singing National Anthem on every Wednesday has been made

compulsory by UP in?

a) Government Buildings

b) Private Companies

c) Universities

d) Primary Schools

Answer: d) Primary Schools

47. Which organization declared West Africa as Ebola free?

a) UN

b) UNESCO

c) WHO

d) UNICEF

Answer: c) WHO

48. ICCR will set up its first chair in which Arab university ?

a) Ain Shams University

b) Beirut Arab University

c) University of Jordan

d) University of Sharjah

Answer: a) Ain Shams University

49. In April, SEBI has proposed to raise the FPI limit from 1,35,400

crore to ?

a) 1,39,000 crore

b) 1,40,000 crore

c) 1,42,000 crore

d) 1,44,000 crore

Answer: b) 1,40,000 crore

50. Which country has committed 14251 crores to India for 5 major

Infrastructure projects?

a) Russia

b) UK

c) Japan

d) France

Answer: c) Japan

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery