DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 20 July 2016

1. Name the first women CM of Jammu & Kashmir?

a) Mehbooba Mufti

b) Vasundra Raje

c) Nejma Heptullah

d) Rubaiya Sayeed

Answer: a) Mehbooba Mufti

2. Which state has inaugurated the first lift irrigation project in India?

a) Punjab

b) Haryana

c) Andhra Pradesh

d) Telengana

Answer: c) Andhra Pradesh

3. The cabinet gave its approval to Pradhan Mantri Awaas Yojana. It is

aimed at?

a) Making Aadhaar card mandatory

b) Providing houses to houseless people in rural areas

c) Providing LPG connection to women of rural household

d) Creating a bank account for all

Answer: b) Providing houses to houseless people in rural areas

4. Which North-eastern state has signed a pact with JICA for

sustainable agriculture?

a) Meghalaya

b) Arunachal Pradesh

c) Tripura

d) Mizoram

Answer: d) Mizoram

5. BHEL has commissioned a thermal unit at Singareni project of

Adilabad. What is the capacity of the unit installed?

a) 500 MW

b) 270 MW

c) 300 MW

d) 600 MW

Answer: d) 600 MW

6. US congress has passed a bill that will allow India to be a part of

APEC. Where is the headquarters of APEC?

a) Washington

b) Tokyo

c) Singapore

d) Beijing

Answer: C) Singapore

7. Which Indian leader have been placed at 42nd position in the

Fortune 50 leaders?

a) Arvind Kejriwal

b) Narendra Modi

c) Arun Jaitley

d) Sushma Swaraj

Answer: a) Arvind Kejriwal

8. RTI bill has been passed in the parliament of which of the following

countries?

a) China

b) Nepal

c) Srilanka

d) Bangladesh

Answer: c) Srilanka

9. Radovan Karozdic who is found guilty in the Bosnian war 1992-95

has been sentenced to imprisonment of how many years?

a) Lifetime

b) 50 years

c) 30 years

d) 40 years

Answer: d) 40 years

10. Iran has signed an oil pact to develop the Azadegan oil field with

which country?

a) Japan

b) UAE

c) France

d) Russia

Answer: c) France

11. The BMI research has projected India’s GDP growth for 2016-17 at?

a) 8%

b) 7.7%

c) 7.4%

d) 7.2%

Answer: d) 7.2 %

12. DIPP has given its approval to raise the FDI in Insurance and

Pension sector to 49%. Earlier the FDI limit was?

a) 25%

b) 26%

c) 15%

d) 29%

Answer : b) 26%

13. Which country tops the world in terms of Internet speed as

assessed by the Akamei technologies?

a) USA

b) South Korea

c) Australia

d) China

Answer: b) South Korea

14. Which company has shut down its Artificial Intelligence Robot Tay?

a) Microsoft

b) Intel

c) Google

d) Apple

Answer: a) Microsoft

15. Identify the World War I era tug that was in news on 23 March

2016 after being discovered after 95 years.

a) TOM Bennett

b) Luzon US

c) Maryann US

d) USS Conestoga

Answer: d) USS Conestoga

16. Identify the renowned Comedian, actor, writer and producer who

died on 24 March 2016 in Santa Monica, the USA?

a) Roger Rees

b) Garry Shandling

c) Fred Thompson

d) Jerry Weintraub

Answer: b) Garry Shandling

17. What is the theme of International Day of Remembrance of the

Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade 2016 celebrated on

25 March 2016?

a) Women and Slavery

b) Africa: Out of Slavery

c) Remember Slavery

d) None of These

Answer: c) Remember Slavery

18. Arogya fair which displays the traditional medicinal system of India

like Siddha, Unani, and Ayurveda is a four day event held at?

a) Madhya Pradesh

b) Maharashtra

c) Goa

d) Haryana

Answer: c) Goa

19. According to Union Power Minister Piyush Goyal by which year India

will become 100% electric vehicle nation?

a) 2025

b) 2032

c) 2030

d) 2027

Answer: c) 2030

20. Which organization has commissioned their fourth thermal plant of

capacity 195 MW in Bihar?

a) NTPC

b) BHEL

c) GVK Power & Infrastructure Limited

d) GMR Power Corporation Limited

Answer: a) NTPC

21. Indo Tibetan Border Police centre weapon training centre is to be

established at?

a) Maharashtra

b) Madhya Pradesh

c) Haryana

d) Goa

Answer: b) Madhya Pradesh

22. Which two nations have emerged as the leading investors in

Renewable energy according to UN report?

a) India & China

b) China & Russia

c) India & Brazil

d) Brazil & Russia

Answer: a) India & China

23. India has appealed against which country in the WTO verdict of

Solar panel?

a) UK

b) USA

c) Russia

d) Japan

Answer: b) USA

24. Rupay has planned to launch credit cards in?

a) June

b) July

c) September

d) August

Answer: c) September

25. Who has been named as the new petronas adviser from April?

a) Abdullah Ahmed Badawi

b) Abdul Rahman

c) Najib Rajak

d) Hussein Onn

Answer: a) Abdullah Ahmed Badawi

26. Who has stepped down as CEO of TATA steel Europe?

a) Hans Fischer

b) Karl Koehler

c) T.V.Narendran

d) Andrew Robb

Answer: b) Karl Koehler

27. Yokohama Rubber company has bought which of the following

companies for $1.2 billion?

a) Alliance Tire

b) Bridgestone corporations

c) CAMAC tires

d) Carlisle Inc

Answer: a) Alliance Tire

28. According to the Revised Framework for Revival and Rehabilitation

of Medium, Small and Micro Enterprises issued by the RBI, by which

date all the banks should implement these guidelines?

a) 30 June 2016

b) 1 April 2016

c) 30 April 2016

d) 31 July 2016

Answer: a) 30 June 2016

29. The Prime Minister of this country on 25 March 2016 announced to

set up a counter-messaging centre to fight the Islamic State in the

cyber world.

a) Malaysia

b) Pakistan

c) United Kingdom

d) France

Answer: a) Malaysia

30. Which Nation has set up its first cyber security organization?

a) Brazil

b) Japan

c) China

d) Russia

Answer: c) China

31. As per the E-Waste Management Rules notified on 23 March 2016

by the Union Government, which consumer product was brought under

the purview of electronic waste norms for the first time?

a) Refrigerator

b) Air conditioner

c) Television

d) Compact Fluorescent Lamp

Answer: d) Compact Fluorescent Lamp

32. Former MP Lal Muni Chaubey who passed away recently belongs to

which political party?

a) BJP

b) Congress

c) Samajwadi

d) CPI

Answer: a) BJP

33. The union minister for health and welfare J P Nadda has launched

the Rotavirus vaccine used against which disease?

a) Tuberculosis

b) Diptheria

c) Diarrhoea

d) Tetanus

Answer: c) Diarrhoea

34. Which state has got its first batch of female forest guards?

a) Haryana

b) Madhya Pradesh

c) Maharashtra

d) Punjab

Answer: C) Maharashtra

35. The Ayush ministry released the protocol for 2nd International Yoga

day. When is International day of Yoga celebrated?

a) June 21

b) June 23

c) July 27

d) May 21

Answer: a) June 21

36. The Ayush ministry has released the protocol for 2nd International

year of Yoga. Name the Ayush Minister

a) J P Nadda

b) Shripad Yesso Naik

c) Najma Heptullah

d) Ashok Gehlot

Answer: b) Shripad Yesso Naik

37. Which state has been mulled with the President rule on March

27,2016?

a) Uttarkhand

b) Haryana

c) Arunachal Pradesh

d) Mizoram

Answer: a) Uttarkhand

38. Name the chief minister of the state in which the president rule has

been imposed on March 27, 2016?

a) Harish Rawat

b) Naveen Patnaik

c) Vijay Bahuguna

d) K K Paul

Answer: a) Harish Rawat

39. Iran has signed pact of trade and security with which of the

following nations?

a) Saudi Arabia

b) UAE

c) Iraq

d) Pakistan

Answer: d) Pakistan

40. World theatre day which is celebrated on March 27 every year was

initiated in?

a) 1961

b) 1971

c) 1981

d) 2001

Answer: a) 1961

41. Who is the theme author of the World Theatre Day, 2016?

a) Anatoly Vasiliev

b) Brett Bailey

c) Dario Fo

d) Augusto Boal

Answer: a) Anatoly Vasiliev

42. Where was the 9th International Abilympics started?

a) France

b) Korea

c) Japan

d) India

Answer: a) France

43. Taiwan Nationalist Party has chosen its first female leader. Name

her

a) Eric chu

b) Hung-Hsiu-Chu

c) Tsai-ing-wen

d) Aung san sui Kyi

Answer: b) Hung-Hsiu-Chu

44. Who has been appointed as the UN adviser for Human Rights and

Business?

a) Surya Deva

b) Adama diang

c) Jennifer Welsh

d) Francis Deng

Answer: a) Surya Deva

45. Which hockey player has been chosen for Dhruv Batra male award

in 2nd annual Hockey India awards?

a) P R sreejesh

b) Birendra Lakra

c) Ramandeep Singh

d) Danish Mujtaba

Answer: a) P R Sreejesh

46. Which hockey player has been chosen for Dhruv Batra female award

in 2nd annual Hockey India awards?

a) Ritu Rani

b) Deepika

c) Manmeet Kaur

d) Jyoti Gupta

Answer: b) Deepika

47. Which is the first Bank that has started to issue the gold coins ?

a) Bank of India

b) Indian Overseas Bank

c) Indian Bank

d) State Bank of India

Answer: b) Indian Overseas Bank

48. The United Nations Security Council on 24 March 2016 decided to

extend the UN Assistance Mission in this country till 31 March 2017.

Name it.

a) Mali

b) South Sudan

c) Somalia

d) Haiti

Answer: c) Somalia

49. Who has won the Hero Indian title of 2016 golf championship?

a) Anirban Lahiri

b) SSP Chawrasia

c) Arjun Atwal

d) Daniel Chopra

Answer: B) SSP Chawrasia

50. March 21 is celebrated as International day of Elimination of Racial

Discrimination. What is the theme of 2016?

a) Learning from tragedies to combat racial discrimination today

b) Challenges and Achievements of the Durban Declaration and Programme of

Action

c) The Role of Leaders in Combatting Racism and Racial Discrimination

d) Disqualify Racism

Answer: B) Challenges and Achievements of the Durban Declaration and

Programme of Action

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery