DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 16 July 2016

1. Uttarkhand presented its State budget of 40,422 crores. The finance

minister of Uttarkhand is?

A.Jayant Sinha

B.Etela Rajender

C.Raghubar Das

D.Indira Hridayesh

Answer: D) Indira Hridayesh

2. PM Narendra Modi inaugurated three important railway projects in

which of the following Indian states?

A.Jharkhand

B.Bihar

C.Uttar Pradesh

D.Maharashtra

Answer: B) Bihar

3. The Union Government has planned to computerize all the Ration

shops by?

A.2017

B.2018

C.2019

D.2021

Answer : C) 2019

4. The LED based lighting scheme has been named as?

A.UDAY

B.UJJWAL

C.UJALA

D.RUSA

Answer: C) UJALA

5. A two day festival on Apiculture and organic farming called the

‘Honey’ festival was celebrated in which city of Karnataka?

A.Bengaluru

B.Mangalore

C.Shimoga

D.Hubli

Answer: b) Mangalore

6. Which will become the first company in the world to formally adopt

UN’ s SDG?

A.India Inc

B.Tata

C.General Motors

D.Nestle

Answer: a) India Inc

7. The domestic rating agency Crisil has projected the GDP rate of India

for 2016 at?

A.7.5 %

B.7.8%

C.7.4%

D.7.9%

Answer: D) 7.9%

8. What is the limit suggested by Supreme Court for Call drop limit

without penalty to the telecom operators?

A.1%

B.3%

C.2%

D.5%

Answer: C) 2%

9. The interactive webportal Kendriya Sainik Board was launched by

which of the following Ministry?

A.Airforce

B.Defence

C.Human Resources

D.Skill development

Answer : B) Defence

10. Where did the launch of Sixth ship of LCU MK IV project take place?

A.Kolkatta

B.Vishakapatnam

C.Paradip

D.Chennai

Answer : A) Kolkatta

11. Indian Professional Boxer Vijendher Singh got his fourth

consecutive win. He defeated Alexander Horvath of?

A.Hungary

B.Belgium

C.Norway

D.Serbia

Answer: A) Hungary

12. Claudia Ruiz Massieu Salinas who recently visited India is the

Foreign Minister of?

A.Mexico

B.Canada

C.France

D.Germany

Answer: A) Mexico

13. Which State has proposed a state Budget of 1.30 Lakh crores?

A.Chhattisgarh

B.Uttarkhand

C.Telengana

D.Maharashtra

Answer: C) Telengana

14. Which High court has celebrated its 150th year?

A.Guwahati

B.Patiala

C.Hyderabad

D.Allahabad

Answer: D) Allahabad

15. ‘Advancing Asia: Investing for the future’ a joint conference by

Union government and IMF is conducted at?

A.New Delhi

B.Mumbai

C.Noida

D.Bengaluru

Answer: a) New Delhi

16. Moody’s Investors services have maintained the ratings of which of

the two banks unchanged at Baa-3/P- 3?

A.SBI & HDFC

B.ICICI & Yes bank

C.SBI & IDBI

D.NABARD & IDBI

Answer: C) SBI & IDBI

17. India post selects Deloitte as its consultant of Payment bank for a

proposal worth of?

A.1000 crores

B.800 crores

C.500 crores

D.765 crores

Answer: B) 800 crores

18. The Union government has decided to fix the MSP of Bt cotton seed

for BG-1 version at?

A.650 rupees

B.735 rupees

C.655 rupees

D.635 rupees

Answer: D) 635 rupees

19. FSSAI has decided to train street vendors in New Delhi. FSSAI

comes under the ministry of Health and Family. The Union minister of

Health and family is?

A.Maneka Gandhi

B.J P Nadda

C.Najma A. Heptullah

D.Kalraj Mishra

Answer: B) J.P.Nadda

20. The 13th Broadband Commission is held at Dubai. The Next meet

will be held at?

A.New York

B.San Francisco

C.Mexico

D.Seoul

Answer: A) New York

21. French Tyre Manufacturing company Michelin has roped in with

which of the e-commerce website to sell tyres online?

A.Flip kart

B.Snap deal

C.Amazon

D.E-bay

Answer: B) Snap deal

22. Who has won the Global teacher prize award worth $ 1 millon?

A.Hanan Al Hroub

B.Aqeela Asifi

C.Colin Hegarty

D.Robin Chaurasia

Answer : A) Hanan Al Hroub

23. Development bank of Singapore has acquired RBS for a deal of?

A.1500 Crores

B.1000 Crores

C.2000 crores

D.1200 crores

Answer : B) 1000 Crores

24. 4G Free Wi-Fi service has been offered by BSNL at which

International Airport?

A.Chennai

B.Mumbai

C.Delhi

D.Srinagar

Answer : D) Srinagar

25. Fossil of 250 million year old species discovered at Brazil has been

named as?

A.Teyujagua Paradoxa

B.Tuataras

C.Schelto pusik

D.Ocellate Mountain viper

Answer: A) Teyujagua Paradoxa

26. India’s first Education Acceleration programme Edugild was

launched in?

A.IIT, Mumbai

B.JNU

C.MIT,Pune

D.NIT, Warangal

Answer: C) MIT, Pune

27. Which state has adopted its new Industrial Policy which will be

valid till 2026?

A.Jammu & Kashmir

B.Jharkhand

C.Maharashtra

D.Madhya Pradesh

Answer: A) Jammu & Kashmir

28. Ministry of Tourism has signed a MoU with Ecotourism of India for

responsible and sustainable tourism. Who is the tourism minister of

State?

A.Kalraj Mishra

B.Suresh Prabhu

C.Najma.A.Heptullah

D.Mahesh Sharma

Answer: D) Mahesh Sharma

29. Which state has introduced the Prohibition of Social Boycott bill,

2016?

A.Maharashtra

B.Madhya Pradesh

C.Bihar

D.Uttar Pradesh

Answer: Maharashtra

30. Which country is likely to set up an International Maritime Judicial

Centre?

A.Japan

B.USA

C.China

D.India

Answer: C) China

31. Co-branded Credit card is a tie-up between Ferrari and which of the

following banks?

A.ICICI

B.HDFC

C.Axis

D.Federal Bank

Answer: A) ICICI

32. How much amount has been planned by Kotak Mahindra bank and

Canada pension plan to invest in stressed assets of India?

A.$ 500 Million

B.$ 525 Million

C.$ 635 Million

D.$ 700 Million

Answer: B) $ 525 Million

33. Glenmach Pharmaceutical Inchas has got nod from FDA for

manufacture of Migraine drugs is headquartered at?

A.Delhi

B.Gurgaon

C.Mumbai

D.Hyderabad

Answer: C) Mumbai

34. Exo-Mars is a project launched to explore living conditions in Mars.

It is a combined effort of?

A.Europe & Russia

B.Japan & Europe

C.India & Russia

D.India & US

Answer: A) Europe & Russia

35. Which of the websites has partnered with KTH Royal Institute of

technology for developing speech website?

A.Google

B.Yahoo

C.Wiki pedia

D.Bin search

Answer : C) Wiki pedia

36. Lloyd Shapeley who passed away is an economist who won the

Nobel Prize for Game theory in the year?

A.1997

B.2005

C.2012

D.2015

Answer: C) 2012

37. Renowned Novelist Anita Brookner who passed away belongs to?

A.America

B.Britain

C.India

D.Canada

Answer: B) Britain

38. March 15 is celebrated across the world as?

A.World Human rights day

B.World Consumer rights day

C.World Health day

D.World Kidneys day

Answer: B) World Consumer Rights day

40. RUSA scheme implemented for the improvement of quality, equity

in higher education was first introduced in?

A.2012

B.2013

C.2015

D.2011

Answer: b) 2013

41. Constitution Amendment Order bill (Scheduled castes) which allows

inclusion, exclusion of certain castes in Northern states was passed.

Which is the only state that excludes certain castes from Scheduled

Caste category?

A.Odisha

B.West Bengal

C.Chhattisgarh

D.Haryana

Answer: A) Odisha

42. The 31st edition of food & fair festival AAHAR was inaugurated in

New Delhi by?

A.Najma Heptullah

B.Maneka Gandhi

C.Smriti Irani

D.Harsimrat Kaur Badal

Answer : D) Harsimrat Kaur Badal

43. How many crores have been disbursed so far under MUDRA Yojana

for small & medium enterprises?

A.2 lakh crores

B.1 lakh crore

C.50,000 crores

D.25000 crores

Answer : B) 1 lakh crore

44. Centre has allotted 609 crores for upgrading Jails across 8 states

under the recommendation of 13th Finance Commission headed by?

A.T.S.Vijayan

B.Y.V.Reddy

C.Govindha Rao

D.Abhijit Sen

Answer : A) T.S.Vijayan

45. The centre has given approval to Mega food park to be set up at

Khammam district situated in?

A.Andhra

B.Telengana

C.Kerala

D.Karnataka

Answer: B) Telengana

46. Which state becomes ninth state to join UDAY scheme?

A.Jammu & Kashmir

B.Punjab

C.Rajasthan

D.Haryana

Answer: A) Jammu & Kashmir

47. Fourteen Indians have made it to the top 100 Global venture

capitalists released by CB insights. Which Indian tops the list?

A.Deven Prakash

B.Sameer Gandhi

C.Hemant Taneja

D.Navin Chadda

Answer : B) Sameer Gandhi

48. Which country first implemented the 2014 protocol of Labour

Convention ?

A.United Kingdom

B.Mauritania

C.Niger

D.Norway

Answer: B) Mauritania

49. RBI is likely to pay how many crores as dividend for the fiscal 2016-

17?

A.57000 Crores

B.65000 Crores

C.75000 Crores

D.90000 Crores

Answer : A) 57000 Crores

50. Which bank has launched the contactless mobile pay solution itap?

A.ICICI

B.Axis bank

C.HDFC

D.Kotak Mahindra Bank

Answer: a) ICICI

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery