DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 15 July 2016

1.The enemy property amendment bill was passed in parliament. It
 
amends the Enemy Property Act of?
 
A.1967
 
B.1972
 
C.1968
 
D.1950
 
Answer: C) 1968
 
 
2.Which state tops the list released by NACER with highest investment
 
potential?
 
A.Madhya Pradesh
 
B.Andhra
 
C.Gujarat
 
D.Rajasthan
 
Answer: C) Gujarat
 
 
3.Mukhyamantri Santwana Harish Yojana is a scheme launched by
 
Karnataka government for?
 
A.Free education at graduate level
 
B.Free life saving medicines
 
C.Free medical insurance
 
D.Free treatment to accident victims
 
Answer: D) free treatment to accident victims
 
 
4.What is the discount given on interest rate for increasing the wind
 
energy mill’s capacity by 1 MW according to the new policy?
 
A.0.5%
 
B.1%
 
C.0.25%
 
D.2%
 
Answer: C) 0.25%
 
 
5.The Armed forces of India has proposed to induct how many women
 
fighter pilots by June?
 
A.5
 
B.7
 
C.2
 
D.3
 
Answer: D) 3
 
 
6.Indian Railways have created SPV for implementation of Ahmadabad-
 
Mumbai bullet train project.81% of the loan amount for the project is
 
given by?
 
A.Indian Government
 
B.Russia
 
C.Germany
 
D.Japan
 
Answer: D) Japan
 
 
7. RBI will share its FDI details with which of the following to prevent
 
the entry of black money?
 
A.SEBI
 
B.CCI
 
C.IB & RAW
 
D.CBI
 
Answer: C) IB & RAW
 
 
8. RBI has recently signed a MoU with which of the following countries
 
to exchange information and Banking supervision?
 
A.Iran
 
B.Israel
 
C.UAE
 
D.Japan
 
Answer: B) Israel
 
 
9. The Indian Railways have entered into alliance with Bajaj power for
 
Udaipur-Lalitpura rail section electrification project at a cost of?
 
A.60 crores
 
B.20 crores
 
C.47 crores
 
D.33 crores
 
Answer : C) 47 Crores
 
 
10. Who is appointed as the new Public interest Director and Chairman
 
of BSE?
 
A.Sudhakar Rao
 
B.U.K.Sinha
 
C.Devendra kumar
 
D.Ashok Chawla
 
Answer: A) Sudhakar Rao
 
 
11. Who is appointed as the Chief Secretary of Arunachal Pradesh?
 
A.Ramesh Negi
 
B.Shakuntala Doley Gamlin
 
C.Rajiv Sharma
 
D.Ramanujam
 
Answer : B) Shakuntala Doley Gamlin
 
 
12. Five health care ATM’S are opened in four states which of the
 
following states is one of them?
 
A.Andhra Pradesh
 
B.Karnataka
 
C.Kerala
 
D.Tamil Nadu
 
Answer: A) Andhra Pradesh
 
 
13. A recent study by the Lancet has revealed that climate change is
 
likely to kill 5,00,000 adults by?
 
A.2030
 
B.2045
 
C.2050
 
D.2025
 
Answer: C) 2050
 
 
14. The Union Cabinet has approved the amendment of Sikh
 
Gurudwara’s Act which allows voting rights for Sehajdhari Sikhs. The
 
Sikh Gurudwara’s Act was originally passed in?
 
A.1925
 
B.1930
 
C.1947
 
D.1950
 
Answer: A) 1925
 
 
15. Union Cabinet has given nod for BIMSTEC convention which is for?
 
A.Financial support for disaster management
 
B.Assistance in criminal matters
 
C.Legal aid in border disputes
 
D.Maritime issues
 
Answer: B) Assistance in Criminal Matters
 
 
16. Union Cabinet has approved MoU between India and which of the
 
following countries in the issue of Human Trafficking?
 
A.Bahrain
 
B.Israel
 
C.Iran
 
D.Nepal
 
Answer: A) Bahrain
 
 
17. IMF has proposed to set up its data sharing centre in which of the
 
following Indian cities?
 
A.New Delhi
 
B.Mumbai
 
C.Hyderabad
 
D.Kolkatta
 
Answer: A) New Delhi
 
 
18. The cabinet has approved the Mines and Minerals Amendment bill,
 
2015.The Mines and minerals act was passed in?
 
A.1957
 
B.1967
 
C.1980
 
D.1972
 
Answer: A) 1957
 
 
19. Which private bank has proposed to tie up with 5 start ups?
 
A.ICICI
 
B.HDFC
 
C.Axis BANK
 
D.Kotak Mahindra Bank
 
Answer : B) HDFC bank
 
 
20. Mahindra Aerospace has proposed to start up its operations in?
 
A.UAE
 
B.Pakistan
 
C.Britain
 
D.Russia
 
Answer: A) UAE
 
 
21. Who has been appointed as the 21st Law commissioner?
 
A.Balbir singh Chauhan
 
B.Ramesh Negi
 
C.Vivek Kumar
 
D.Srivastava
 
Answer: A) Balbir Singh Chauhan
 
 
22. Who has been made the brand ambassador of Reebok India?
 
A.Kangana Ranaut
 
B.Saina Nehwal
 
C.Sania Mirza
 
D.Priyanka Chopra
 
Answer: A) Kangana Ranaut
 
 
23. NASA’s new MARS mission ‘InSight’ is set to be launched in?
 
A.2018
 
B.2021
 
C.2022
 
D.2025
 
Answer: a) 2018
 
 
24. Which Indian won the gold medal in shooting championship at the
 
ISSF world cup held at Bangkok?
 
A.Jitu Rai
 
B.Gagan Narang
 
C.Sanjeev Rajput
 
D.Anjali Bhagwat
 
Answer: a) Jitu Rai
 
 
25. Which automobile company has entered into sponsorship with BCCI
 
for four years?
 
A.Ford motors
 
B.Hyundai
 
C.Volkswagen
 
D.Mahindra
 
Answer: B) Hyundai
 
 
26. March 10 is celebrated across the globe as?
 
A.World Kidney Day
 
B.World Cancer day
 
C.World Tuberculosis Day
 
D.World Disabled Day
 
Answer: A) World Kidney day
 
 
27. The Union government has proposed 370 crores for which of the
 
following schemes?
 
A.Swachh Bharat Khosh
 
B.Sarva Shiksha Abhiyan
 
C.Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan
 
D.Deen Dayala Upadhyaya Gram Jyoti Yojana
 
Answer: a) Swachh Bharat Khosh
 
 
28. India has joined hands with which of the organizations to establish
 
SAARTAC center in New Delhi?
 
A.World Bank
 
B.IMF
 
C.AIIB
 
D.NDB
 
Answer: b) IMF
 
 
29. India will supply 18 meter gauge diesel locomotives to which of the
 
following nations?
 
A.Nepal
 
B.Myanmar
 
C.Bangladesh
 
D.Bhutan
 
Answer: B) Myanmar
 
 
30. Which state will become the eighth state to join UDAY scheme after
 
Punjab?
 
A.Rajasthan
 
B.Bihar
 
C.Haryana
 
D.Jharkhand
 
Answer: C) Haryana
 
 
31. Which Nuclear power plant was shut down following a leak in the
 
PHT system?
 
A.Koodankulam
 
B.Kakrapar
 
C.Kalpakkam
 
D.Tarapur
 
Answer: B) Kakrapar
 
 
32. Which two Indian cities have been ranked as the cheapest cities to
 
live according to a survey by EIU?
 
A.Mumbai & Bangalore
 
B.Bangalore & Chennai
 
C.Hyderabad & Mumbai
 
D.Kolkata & Mumbai
 
Answer: A) Mumbai & Bangalore
 
 
33. Which government has declared emergency on account of the heavy
 
floods?
 
A.Serbia
 
B.Bosnia
 
C.Bulgaria
 
D.Hungary
 
Answer: A) Serbia
 
 
34. EPFO has proposed to give incentive for their employees at 5-10%
 
as a part of seeding their UAN with KYC for how many year/years?
 
A.5 years
 
B.1 year
 
C.2 years
 
D.4 years
 
Answer: B) 1 year
 
 
35. Which bank has signed pact with Indian-Brazil Commerce for
 
strategic co-operation?
 
A.Federal Bank
 
B.Yes Bank
 
C.HSBC Bank
 
D.HDFC Bank
 
Answer: B) Yes Bank
 
 
36. How much amount has been spent by the PSU’s for CSR activities in
 
the year 2014-15?
 
A.2447 crores
 
B.2787 crores
 
C.2567 crores
 
D.2337 crores
 
Answer: A) 2447 Crores
 
 
37. Uber has opened its first engineering Hub in which Indian city?
 
A.New Delhi
 
B.Hyderabad
 
C.Bengaluru
 
D.Mumbai
 
Answer : C) Bengaluru
 
 
38. BSNL will offer Video-on- Demand services to its 2 crore customers
 
through which of the following DTH services?
 
A.Tata Sky
 
B.Airtel
 
C.Reliance Digital
 
D.Videocon
 
Answer: A) Tata Sky
 
 
39. Which nation has roped up with India to launch Fulbright-Kalam
 
Climate fellowship award?
 
A.USA
 
B.UK
 
C.France
 
D.Japan
 
 
40. Which tourism board has bagged the Golden city Gate award at the
 
travel show in Berlin?
 
A.Gujarat
 
B.Maharashtra
 
C.Jammu & Kashmir
 
D.Kerala
 
Answer : D) Kerala
 
 
41. Google’s next upgraded Android system which provides option to
 
toggle between the apps has been named as?
 
A.Android ‘M’
 
B.Android ‘N’
 
C.Android ‘S’
 
D.Android ‘Z’
 
 
42. The third phase of Gyan Sangam is likely to focus on what issue of
 
the banks?
 
A.NPA assets
 
B.Capital infusion
 
C.Asset quality review
 
D.Consolidation of banks
 
Answer: D) Consolidation of Banks
 
 
43. The oil Ministry has recently laid the foundation stone of Octomax
 
unit that will produce high octane Gasoline in which of the following
 
states?
 
A.Rajasthan
 
B.Uttar Pradesh
 
C.Jharkhand
 
D.Odissa
 
Answer: B) Uttar Pradesh
 
 
44. Gujarat is ranked in which position based on the sex ratio revealed
 
in the 2011 census?
 
A.15
 
B.20
 
C.22
 
D.25
 
Answer : c) 22
 
 
45. River Information System a solution for Inland water Traffic is
 
going to be implemented first in which river?
 
A.Ganga
 
B.Yamuna
 
C.Godavari
 
D.Brahmaputra
 
Answer: A) Ganga
 
 
46. Which Indian city is going to host the BRICS friendship Nations
 
enclave in April?
 
A.New Delhi
 
B.Mumbai
 
C.Chennai
 
D.Hyderabad
 
Answer: B) Mumbai
 
 
47. In a report released by Nomura which bank is better placed than
 
ICICI & other PSU’s in terms of corporate book profitability?
 
A.HDFC
 
B.IndusInd
 
C.Axis bank
 
D.YES bank
 
Answer: C) Axis Bank
 
 
48. The government is likely to look into merging of how many PSB’s
 
into just 6 due to the piling up of bad loans?
 
A.22
 
B.25
 
C.26
 
D.27
 
Answer: D) 27
 
 
49. Which digital wallet has recently entered into partnership with
 
Mexico based theatre Cinepolis?
 
A.PayPal
 
B.Paytm
 
C.FreeCharge
 
D.Mobi kwik
 
Answer: C) FreeCharge
 
 
50. The travel solution giant Thomas Cook has signed an agreement
 
with which of the following banks to facilitate international trade
 
payments?
 
A.DBS
 
B.RBS
 
C.ICICI
 
D.DCB
 

 

Answer: d) DCB
 
 
 
 
Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery