DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates of 11 July 2016

1. Which Country is the world’s first region to end Malaria as reported by World Health Organisation and recorded with zero cases in Last year?

 

A.Australia

B.Europe

C.Asia

D.Africa

Ans :- B.Europe

 

 

 

2. On behalf of Indian Government, Indian National Security Advisor Ajit Doval agreed with which country for peaceful negotiations to settle border issue?

 

A.Pakistan

B.China

C.Bhutan

D.Nepal

Ans :- B.China

 

 

3. Honourable Prime Minister inaugurated _____________ civil Services Day to encourage the civil servants and Jan Bhagidari on 21.04.2016?

 

A.11 th

B.12 th

C.10 th

D.8 th

Ans :- C.10 th

 

 

4. Former WWE Women’s champion and former WWE Intercontinental Champion who is the first woman in WWE history passed away recently. Who is she?

 

A.Melinda

B.Chinmaya

C.Konya

D.Chyna

Ans :- D.Chyna

 

 

5. Former National Champion __________________put his name into the record books by becoming the first champion of the AsianTennis Tour in New Delhi?

 

A.Harsha Vardhan

B.Mahesh Vardhan

C.Vishnu Vardhan

D.Vishnu Vasan

Ans :- C.Vishnu Vardhan

 

 

6. Indian born Diplomat in the UK has been honoured with highest awards of Cyprus – Commander of the Order of merit for the contribution of work in Commonwealth Secretariat for 20 years?

 

A.Amitav Banerji

B.Amitav Ghosh

C.Mohinder Sharma

D.Narendra

Ans :- A.Amitav Banerji

 

 

7. Between which stations bullet train to travel under the sea vide 21km long tunnel out of the total stretch of 508 km?

 

A.Mumbai – Allahabad

B.Mumbai – Ahmedabad

C.Delhi – Allahabad

D.Delhi – Ahmedabad

Ans :- B.Mumbai – Ahmedabad

 

 

8. Union Government frames high level committee meeting for Central assistance to which of the following States affected by drought and floods?

 

A.Tamilnadu, Puducherry and Karnataka

B.Arunachal Pradesh, Puducherry and Andhra Pradesh

C.Puducherry, Arunachal Pradesh and Karnataka

D.Andhra Pradesh, Karnataka and Tamilnadu

Ans :- C.Puducherry, Arunachal Pradesh and Karnataka

 

 

9. The Simhastha Kumbh mela is the famous festival celebrated in which city where a large number of people across the country?

 

A.Ujjain

B.Rishikesh

C.Haridwar

D.Amritsar

Ans :- A.Ujjain

 

 

10. The First African-American anti slavery crusader to be printed on United States Dollar to commemorate her works towards helped about seventy enslaved families. Who is he/she?

 

A.Harriet Tubman

B.Andrew Jackson

C.Elizabeth Cady

D.Eleanor Roosevelt

Ans :- A.Harriet Tubman

 

 

11. Which IT company has been recognized as one of the UK’s leading employers for women in a list published by The Times?

 

A.Infosys

B.Accenture

C.Wipro

D.TCS

Ans :- D.TCS

 

 

12. Which ranks no 1 in Foreign Direct Investment in 2015 which attracts $63 billion value from other countries?

 

A.Indonesia

B.China

C.India

D.Mexico

Ans :- C.India

 

 

13. Which company becomes first Indian company to join Energy Campaign headed by International non-profit group that will work with the world’s most influential businesses?

 

A.Hondo

B.Mahindra & Mahindra

C.BOSCH

D.TechMahindra

Ans :- B.Mahindra & Mahindra

 

 

14. United States based IT major Accenture plans to open a cyber centre in which city to expand its global security presence?

 

A.Mumbai

B.Bengaluru

C.Hyderabad

D.Kolkata

Ans :- B.Bengaluru

 

 

15. Who has been selected as the president of Chad by winning against Saleh Kebzabo?

 

A.Idriss Kobe

B.Idriss Deby

C.Idriss Mobe

D.Mardona Deby

Ans :- B.Idriss Deby

 

 

16. Scientists in Vikram Sarabhai Space Centre lab recently made the world’s Lightest material to be used to withstand thermal?

 

A.Hydrogen aerogel

B.Silica Sol

C.Hydrogen Sol

D.Silica aerogel

Ans :- D.Silica aerogel

 

 

17. When will be celebrated on World Earth day to mark the event by showing support for environmental protection and Safeguards?

 

A.April 21 st

B.April 24 th

C.April 22 nd

D.April 25 th

Ans :- C.April 22 nd

 

 

18. An Indian police horse named as________________ passed away recently who got injured during BJP protest rally in Uttarkhand.

 

A.Powerman

B.Superman

C.Bhakthiman

D.Shakthiman

Ans :-  D.Shakthiman

 

 

19. Indian Ace shooter ended with 6 th  spot in the men’s 50m pistol event on the International Shooting Sport Federation world cup. Who is He?

 

A.Abinav Bindra

B.Prakash Nanjappa

C.Arjuna Kumar

D.Jitu Rai

Ans :- D.Jitu Rai

 

 

20. The top NRI entrepreneur authored a book “The making of India: The Untold story of British enterprise”. Name the Author?

 

A.Arundhati Roy

B.Jhumpha Lahiri

C.Kartar Lalvani

D.Mukund Chand

Ans :- C.Kartar Lalvani

 

 

21. Which sector shows high record in capital expenditure of Rs. 94,000 crore to boost the economy by its contribution?

 

A.Power

B.Railways

C.Airport

D.Mine

Ans :- B.Railways

 

 

22. The Union government has announced the rules on the SC and ST Act, 1989 that it is mandate to file charge within how many days once complaint is lodged?

 

A.70

B.50

C.80

D.60

Ans :- D.60

 

 

23. Andhra Pradesh government has initiated to construct Agri- Plastic Park in which city that should have Central Institute of Plastic Engineering and Technology?

 

A.Hyderabad

B.Vijayawada

C.Guntoor

D.Chittoor

Ans :- B.Vijayawada

 

 

24. Finance Ministry has formed a sub-committee to be headed by Former Chief Economic Advisor Ashok Lahiri to examine the excised duty on which product?

 

A.Diamond

B.Gold bar

C.Jewellery

D.Crude Oil

Ans :- C.Jewellery

 

 

25. To diminish the risk of farming union government has set up panel to make a framework for doubling farmer’s income by which year?

 

A.2022

B.2018

C.2019

D.2020

 

 

26. Union Minister DrJitendra Singh in which state launched the Cancer Care campaign in Northeast under the auspices of North Eastern Council Pink Chain Cancer conclave?

 

A.Nagaland

B.Manipur

C.Shillong

D.Assam

Ans :- C.Shillong

 

 

27. India officially signed the World Trade Organisation’s which agreement to make easier at customs procedures to boost commerce?

 

A.Trade development

B.Trade functional

C.Trade motivation

D.Trade Facilitation

Ans :- D.Trade Facilitation

 

 

28. Union Government and French Government jointly launched programmes under which alliance in order to develop the massive progress in Solar Energy?

 

A.International Solar Alliance

B.National Solar Energy Alliance

C.World Solar Power Alliance

D.Global Solar summit

Ans :- A.International Solar Alliance

 

 

29. Which company ranks first in most influential brand in India and study carried out by research firm Paris based Ipsos?

 

A.Facebook

B.Whatsapp

C.Flipkart

D.Google

Ans :- D.Google

 

 

30. World Book and Copyright day is observed _______________________ of every year by UNESCO in order to encourage world word tribute to books and Authors?

 

A.22 nd  April

B.23 rd  April

C.21 st  May

D.23 rd  May

Ans :- B.23 rd  April

 

 

31. India has to play its first Day Night Test against with which country in 2016?

 

A.Australia

B.England

C.New Zealand

D.West Indies

Ans :- C.New Zealand

 

 

32. What Technology adopted by NASA to make Rocket Engine for MARS and other deep space Missions?

 

A.3 Dimensional Printing

B.Robotics controlled

C.X-Ray based

D.Fusion Based

Ans:- A.3 Dimensional Printing

 

 

33. Who has become the first Ambassador for Girl child under Beti Bachao Beti Padhao Project which was launched by Prime Minister to increase the child sex ratio?

 

A.Pankaj Kumar

B.PankajAdvani

C.Pankaj Sharma

D.None of the Above

Ans :- A.Pankaj Kumar

 

 

34. Shri Bishwadip Dey was appointed as the High Commissioner of India to the which country?

 

A.West Indies

B.Seychelles

C.Bhutan

D.Trinidad and Tobago

Ans :- D.Trinidad and Tobago

 

 

35. Our President recently nominated _______________ personalities from different fields on recommendations of the government?

 

A.7

B.6

C.8

D.9

Ans :- B.6

 

 

36. Who has been awarded Best Actress award in an International narrative feature honour at Tribeca film festival in New York?

 

A.Priyanka Chopra

B.RadhikaApte

C.DeepikaPadukone

D.Katrina Kaif

Ans :- B.Radhika Apte

 

 

37. Prime Minister laid the foundation for India’s biggest power with joint venture of State Govt and NTPC in which state?

 

A.Uttarkhand

B.Jharkhand

C.Himachal Pradesh

D.Manipur

Ans :- B.Jharkhand

 

 

38. Indian Military has completed an amphibious exercise ‘Jal  Prahar’ which was began on March 17 th  2016 in which State/ Union Territory?

 

A.Lakshadweep

B.Odisha

C.Tamilnadu

D.Andaman and Nicobar

Ans :- D.Andaman and Nicobar

 

 

39. Who set become first Indian participant at world kickboxing championship at the age of seven year old in Andria, Italy?

 

A.Tajamul Islam

B.Bhujabul Islam

C.Tajbahar Islam

D.Bhadhur Islam

Ans :- A.Tajamul Islam

 

 

40. Delhi Government recently initiated the Application based what service in order to encourage private car owners to switch to public Transport?

 

A.Taxi

B.Bus

C.Train

D.Cab

Ans :- B.Bus

 

 

41. Which is the first open source encyclopedia to the art and culture is the brain child of Researched Sudha Gopalakrishnan?

 

A.Artpedia

B.Vishpedia

C.Maitrepedia

D.Sahapedia

Ans :- D.Sahapedia

 

 

42. Who is named as Goodwill Ambassador for India at Rio Olympics was announced recently in the presence of Olympic medalists?

 

A.Akshay Kumar

B.Anil Kapoor

C.Salman Khan

D.Ajay Devgan

Ans :- C.Salman Khan

 

 

43. Congo Republic president Denis Sassou Nguesso recently announced the Prime Minister of the country? Who is he/she?

 

A.Clement Mouamba

B.Clemmenson Mage

C.Clement Atlee

D.Clemmenson Mouamba

Ans :- A.Clement MouambaExplanation

 

 

44. Who is not the following Artist was nominated for Kendra Sangeet Natak Akademi Samman and the awards will be presented by The President?

 

A.Alokkanungo

B.Sadasiv Pradhan

C.Sadasiv Prabhath

D.Prefulla Kar

Ans :- C.Sadasiv Prabhath

 

 

45. Who will receive the Dadasaheb Phalke award in the year 2016 for his/her contribution to the growth and development of Indian Cinema?

 

A.Devraj kapoor

B.Balachandera Nemade

C.Raj Kapoor

D.Manoj Bajpayee

Ans :- D.Manoj Bajpayee

 

 

46. Union Minister JP Nadda Inaugurates first Central Government Current Good Manufacturing Practise complaint facility for Manufacture of DPT and TT Vaccine in which state?

 

A.Arunachal Pradesh

B.Himachal Pradesh

C.Andhra Pradesh

D.Madhya Pradesh

Ans :- B.Himachal Pradesh

 

 

47. Minister of Power, Coal & New and Renewable energy minister unveiled the Ujwal DISCOM Assurance Yojana in 2015-16 for how many states?

 

A.8

B.4

C.6

D.7

Ans :- C.6

 

 

48. Which company has entered into a partnership with Gujarat tourism and FICCI in Ahmedabad to facilitate soft skill training?

 

A.Uber

B.Ola

C.Callfortaxi

D.Speed

Ans :- A.Uber

 

 

49. Reliance Industries Limited has brought crude oil from which country is the world’s biggest refining complex operates at Jamnagar in Gujarat?

 

A.Dubai

B.Iran

C.UAE

D.Israel

Ans :- B.Iran

 

 

50. National Panchayati Raj Divas being celebrated on_______________ of every year?

 

A.24 th  May

B.24 th  April

C.25 th  April

D.26 th  April

Ans :- B.24 th  April

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery