DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates of 06 July 2016

Daily 50 QUIZ Updates By Anushka Academy

 

1. Recently, PM Narendra Modi was invited by which country for the inauguration of Salma Dam?

[A]Iran

[B]Afghanistan

[C]Qatar

[D]Maldives

Ans. Afghanistan

2. “No Cost EMI’ option has been introduced by which e-commerce company to make online shopping

affordable for high-end purchases?

[A]Snapdeal

[B]Amazon

[C]Flipkart

[D]Paytm

Ans. Flipkart

3. Which mobile app has been launched by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) to register

pesky call complaints?

[A]TRAI Services

[B]PCC Services

[C]DND Services

[D]DML Services

Ans. DND Services

4. “DVAT M SEWA” mobile app has been launched by which state/union territory government of India for

city traders?

[A]Delhi

[B]Maharashtra

[C]Assam

[D]Puducherry

Ans. Delhi

5. What is the India’s rank in the 2016 Global Slavery Index?

[A]16 th [B]10th

[C]8 th [D]4 th

Ans. 4 th

6. The World Milk Day is observed on which day?

[A]June 1 [B]June 2

[C]June 5 [D]June 9

Ans. June 1

7. Which committee has been constituted to draft national policy for the Micro, Small and Medium

Enterprises (MSMEs)?

[A]Prabhat Kumar committee [B]Shanta Kumar committee

[C]Neeraj Kumar Gupta committee [D]Kamal Pandey committee

Ans. Prabhat Kumar committee

8. Where are the headquarters of National Film Archive of India (NFAI)?

[A]Pune [B]Chennai

[C]Bangalore [D]Mumba

Ans. Pune

9. Who is the author of the book “Iron Fist, Velvet Glove”?

[A]PG Bhaskar [B]Mahesh Nair

[C]Shashi Nahar [D]Shandana Minhas

Ans. Mahesh Nair

10. Who is the newly appointed Chief Executive Officer (CEO) of the Board of Control for Cricket in India

(BCCI)?

[A]Mehant Sharma [B]Anurag Thakur

[C]Ajay Shirke [D]Rahul Johri

Ans. Rahul Johri

11. Which country is hosting the Copa America cup 2016?

[A]United States [B]Venezuela

[C]Colombia [D]Paraguay

Ans. United States

12. Muhammad Ali, who died recently, was a professional boxer from which country?

[A]United States [B]Pakistan

[C]India [D]Kazakhstan

Ans. United States

13. Who has been appointed as the Director General (DG)/ Chief Executive Officer (CEP) of National

Anti-Doping Agency (NADA)?

[A]Sudhir Mittal [B]Navin Agarwal

[C]Nihal Singhvi [D]Deepak Narayan

Ans. Navin Agarwal

14. “Shangri-La Dialogue”, the Asia’s largest annual security forum has been opened in which country,

recently?

[A]China [B]Singapore

[C]Malaysia [D]India

Ans. Singapore

15. Which country has recently joined the global terror database maintained by the Terrorist Screening

Center (TSC) of United States?

[A]Iran

[B]India

[C]Pakistan

[D]China

Ans. India

16. Who is the author of the book “The Unseen Indira Gandhi”?

[A]Milan Sharma

[B]MS Joseph

[C]KP Mathur

[D]SK Mishra

Ans. KP Mathur

17. Who has been conferred with the 2016 Lifetime Achievement CEAT Cricket Rating award?

[A]Kapil Dev [B]Dilip Vengsarkar

[C]Sunil Gavaskar [D]Ajit Wadekar

Ans. Dilip Vengsarkar

18. The Kanger Ghati National Park is located in which state of India?

[A]Karnataka [B]Sikkim

[C]Chhattisgarh [D]Telangana

Ans. Chhattisgarh

19. What is the India’s rank in the 2015 Good Country index?

[A]106 th [B]70 th

[C]111 th [D]119th

Ans. 70th

20. India has recently signed how much amount of loan agreement with Asian Development Bank (ADB)

to upgrade 176 Kilometers of State roads in State of Jharkhand?

[A]$200 million [B]$250 million

[C]$300 million [D]$350 million

Ans. $200 million

21. Who is the author of the book “The Other Side of Silence: Voices from the Partition of India”?

[A]Khushwant Singh [B]Yasmin Khan

[C]Sathya Sothanai [D]Urvashi Butalia

Ans. Urvashi Butalia

22. Avtar Singh, who recently qualified for olympics 2016, is related to which of the following?

[A]Judoka [B]Archery

[C]Cycling [D]Wrestling

Ans. Judoka

23. Who won the French open 2016 in Men’s Single category?

[A]Novak Djokovic [B]Andy Murray

[C]Tomas Berdych [D]Rafael Nadal

Ans. Novak Djokovic

24. According to 2016 Global Retail Development Index (GRDI), what is India’s rank globally in terms of

ease of doing business in the country?

[A]Second [B]Third

[C]Fourth [D]Fifth

Ans. Second

25. The Asia’s first “Gyps Vulture Reintroduction Programme” has been launched by which state of India?

[A]Goa [B]Haryana

[C]Gujarat [D]Rajasthan

Ans. Haryana

26. Which of the following countries has recently joined the Hague Code of Conduct (HCoC), a global

initiative to prevent ballistic missile proliferation?

[A]Palestine [B]Israel

[C]India [D]Iran

Ans. India

27. Which of the following Indian-origin women have been named in the Forbes’ 2016 list of America’s

Richest Self-Made Women?

[A]Khusbu Gupta and Surubhi Jain [B]Mamta Kumari and Milki Seth

[C]Neerja Sethi and Jayshree Ullal [D]Nidhi Arusia and Sangam Singh

Ans. Neerja Sethi and Jayshree Ullal

28. Which of the following has been named as the official mascot for South Korea’s 2018 Pyeongchang

Winter Olympics?

[A]Bely Mishka [B]Soohorang

[C]Willie [D]Vinicius

Ans. Soohorang

29. Which committee has been constituted for financial sector research and recruitment?

[A]Nk Mittal committee [B]RS Lodha committee

[C]MN Mishra committee [D]PK Sinha committee

Ans. PK Sinha committee

30. Which of the following has been named as the official mascot for South Korea’s 2018 Pyeongchang

Paralympic Winter Games?

[A]Mukmuk [B]Bandabi

[C]Lyo and Merly [D]Tom

Ans. Bandabi

31. Who among the following has been named as ambassador for Swachh Bharat Mission’s youth-based

wing ‘Swachh Saathi’?

[A]Dia Mirza [B]Sania Mirza

[C]Saina Nehwal [D]Priyanka Chopra

Ans. Dia Mirza



32. Recently, India signed an agreement with which country to share intelligence data to combat ‘hawala’

transactions and terror financing?

[A]Qatar [B]Switzerland

[C]Mauritius [D]Canada

Ans. Qatar

33. Who has won the 2016 French open Women’s Singles tournament?

[A]Victoria Azarenka [B]Angelique Kerber

[C]Serena Williams [D]Garbine Muguruza

Ans. Garbine Muguruza

34. Which of the following countries is the host country for 2016 World Environment Day?

[A]Tanzania [B]Angola [C]Zambia [D]Ethiopia

Ans. Angola

35. Which Indian personality has been conferred with the Afghanistan’s highest civilian honour “Amir

Amanullah Khan Award”?

[A]Narendra Mod [B]Mohammad Hamid Ansari

[C]Sushma Swaraj [D]Pranab Mukherjee

Ans. Narendra Modi

36. The book “India vs Pakistan : Why Can’t we just be friend” has been penned by whom? [A]Arjun

Subramaniam [B]Husain Haqqani

[C]Patrick Cockburn [D]Kishlay Bhattacharjee

Ans. Husain Haqqani

37. The 2016 FIH Junior Men’s Hockey World Cup will be hosted by which city of India?

[A]Bhopal [B]Lucknow

[C]New Delhi [D]Kochi

Ans.  Lucknow

38. Which state has become the first Indian state to have a State Data Centre (SDC)?

[A]Odisha [B]Himachal Pradesh

[C]Tripura [D]Kerala

Ans. Himachal Pradesh

39. Who has won gold medal in People’s Choice Prize at 2016 World sand art championship?

[A]Nitish Bharti [B]Manas Kumar Sahoo

[C]Sudarsan Pattnaik [D]Kseniya Simonova

Ans. Sudarsan Pattnaik

40. What is the name of the world’s first-ever 3D-printed aircraft ?

[A]Thor [B]Nibiru

[C]Sedna [D]Oort

Ans. Thor

41. Which Indian-American personality has been honored with the 2016 Texas Elementary Teacher of the

Year? [A]Amit Singh [B]Nikunsh Srivastav

[C]Revathi Balakrishnan [D]Ankush Tripathi

Ans :- Revathi Balakrishnan

42. Which denomination banknotes with insert ‘R’ will be issued by the Reserve Bank of India (RBI)?

[A]Rs. 50 [B]Rs. 100

[C]Rs. 500 [D]Rs. 1000

Ans:- Rs. 1000

43. Tony Cozier, who passed away recently, was a renowned cricket commentator of which country?

[A]New Zealand [B]West Indies

[C]England [D]Australia

Ans :- West Indies

44. Ravinder Khatri is associated with which sports?

[A]Boxing [B]Wrestling

[C]Swimming [D]Table Tennis

Ans :- Wrestling

45. Who is the newly elected chairman of International Cricket Council (ICC)?

[A]Mustafa Kamal [B]Shashank Manohar

[C]Anurag Thakkur [D]Zaheer Abbas

Ans :- Shashank Manohar



46. Which city has been named as the world’s most polluted city, as per recently released urban air

quality database of World Health Organization (WHO)?

[A]Al Jubail [B]Riyadh

[C]Zabol [D]Delhi

Ans :- Zabol

47. The NDTV Ethnic Retail Ltd has tied up with which union ministry to promote India Handloom among

youth?

[A]Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises [B]Ministry of Rural Development

[C]Ministry of Textiles [D]Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Ans :- Ministry of Textiles

48. Praveen Rashtrapal, who passed away recently, was the Rajya Sabha MP from which state of India?

[A]Rajasthan [B]Madhya Pradesh

[C]Gujarat [D]Uttar Pradesh

Ans :- Gujarat

49. The International Nurses Day is observed on which date?

[A]May 19 [B]May 12

[C]May 16 [D]May 21

Ans :- May 12

50. The International Vichaar Mahakumbh is hosted by which state of India?

[A]Uttarakhand [B]Madhya Pradesh

[C]Uttar Pradesh [D]Maharashtra

Ans :- Madhya Pradesh

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery